2013. május 2., csütörtök

Új dizájnnal jön a következő OS?

A WWDC bejelentésével egyidőben megindult a jól értesültek pletyka-áradata, mi mindenre számíthat az a villámkezű, aki bejutott a konferenciára. Az első áradat - meghökkentő és lehetetlenkedő - szerint az új OS és iOS dizájn nem lesz sem árnyékvetős, sem csillámlós, amire leginkább hasonlít, az a ... Microsoft „Metro" felülete. Puff!

Majd meglátjuk
Meg. A Johny Ive vezette dizájn csapat egyre több területre nyomul be, az ikonok és felület áttervezése - ha megtörténne - biztos az ő érdeme volna. A pletykák arról is szólnak, hogy az ikonok nem lesznek annyira szájbarágósak, mint most, amikor a Naptárt egy naptárlap, a jegyzettömböt a (itthon oly népszerű) sárga jegyzettömb jelzi. Az új stílust többen is „flat design"-ként írták le, ami laposságot jelent, azaz nem imitálják a térbeliséget.
A múlt heti Photoshop képzésünkre behallgattam, az oktató épp arról beszélt, hogy a szoftverben, neten mindmáig a telefon gomb utánzása a cél. A felhasználó számára a benyomhatóság látványa jelzi, ez egy gomb. A Windows „Metro" felülete a felhasználói elemzések szerint azért kevésbé sikeres, mert az emberek nem mindig kattintanak, nyomnak oda, ahová lehetne. A felületen nem látják meg a gombot.
Ugyanakkor több neves vizuális kultúrát oktató is kifejtette, a telefonok kis kijelzőjén nem lehet látványos 3D trükköket elkövetni. Mi majd meglátjuk, legkésőbb a WWDC-n (amit az újaknak oldjunk fel: World Wide Developer Conference, azaz fejlesztői konferencia), ami az Apple egyetlen éves nagy rendezvényévé lett a januári MacWorld elporladását követően. Aztán meglátja az Apple, hogy - ha, akkor - szeretjük-e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése