2013. május 9., csütörtök

"Mindig akad végítélet vágyó"

- mondta Bill Gates a CNBC reggeli üzleti műsorában, amikor az Apple részvények látványos eséséről kérdezték hozzátéve, mennyire vél felfedezni hasonlóságot a Microsoft egykori és az Apple mostani árfolyami mélyrepülése kapcsán. Gates kitérő válaszok után mondta a címben idézettet.
- Miért kezd Tim Cook egyre inkább hasonlítani Steve Ballmerre? - kíváncsiskodott a New York Times újságírója.
- A technológiai cégek vezetőit mindig piszkálják. Állandóan azt kérdezik: 'Mikor mondasz le?' Úgy hiszik, mindenre ez a megoldás. Néha igazuk is van, erre úgy emlékeznek vissza: 'Mi megmondtuk, hogy változtatásra lenne szükség.'"

A Microsoft részvénye a dot.com lufikipukkadásakor esett le, azóta sem mutatott érdemi elmozdulást. Akkoriban mindenki a Microsoft végét jósolta. Azóta is esik-kel a részvény-árfolyam. Csak a bődületes profit ne zavarná a képet.
A tavaly szeptembere óta értékének 40 százalékát elvesztő Apple részvények láttán sokan hozták fel a Microsoft példáját. Ami nem nehéz, ha csak azokat a tényeket vesszük figyelembe, amelyek beilleszkednek a teóriába. Mindkét társaság részvény-árfolyamgörbéje rosszul néz ki. Mindkét cég élén a korábbi látnok vezető helyett nem látnok vezető áll.
Persze a figyelembe nem vett tényeket felidézve már nem ilyen nagy a hasonlóság. Amíg az Apple vezetője volt az iPhone nevesítette okostelefon- és az iPad fémjelezte tablet forradalomnak, addig a Microsoft még a partvonalra is csak mostanában ért oda.
Gatesnek egy dologban igaza van. A techológiai üzletben nem elég, ha csak a legelső vagy. Akkor kell a jövő termékét meglátnod, amikor elődjét még ki sem találták.
- Akad pár nagyon kemény cég - Apple, Google, Microsoft - és számos feltörekvő - Amazon, Facebook, Samsung - jegyezte meg az egész iparág mellett kiállva Gates.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése