2009. december 17., csütörtök

10 dolog, ami előbb volt Macen, mint Pécén

Sok-sok héttel ezelőtt megírtuk, melyek azok a megoldások, amelyeket a felhasználó előbb láthatott Windows alatt, mint Macen. Akkor is ígértük a visszavágót, most jött el az ideje!
1. A Dock megjelenése, viselkedése
A Windows 7 taskbarja nagyon hajaz a Dockra, nagy, felirattalan ikonok (persze ez módosítható). A taskbar a hetesben azt a célt szolgálja, hogy innen indítsunk programot és ide kicsinyítsünk le futó programot - ismerős, nem? Bárhová beránthatsz egy ikont a taskbarra, majd megragadva átpozícionálhatod - ahogy Macen. A Windows 7 taskbarjan az ikon kerete jelzi, hogy a program fut, a Leopard óta az ikon alatti apró pont a jele ennek Macen. A Dock ötlete a NeXTstep OS-ből való, a NeXT Jobs cége volt, amikor Apple-től való "száműzetését" élte. A NeXT pedig Acorn Arthur OS-éből emelte át a Dock ötletét, az OS kibocsátási dátuma: 1987.
2. Dock menük
A Windows 7 taskbarjának épp úgy vannak menüi, ahogy a Hóleopárdnak - vagy ahogy azt a Macesek már a Leopárd alatt megtapasztalták. A (CTRL+)klikkre felpattanó menüben találunk utasításokat és fájl eléréseket is. Egyes programokhoz (iTunes) egyész menü-rendszert kapunk az ikonra kattintva, hasonlót a Windows 7-ben is találunk. A böngészők esetében nincs eltérés a kapott parancsok közt a két oprendszert nézve. És a jobb-klikk mindkettőnél használható.
3. Aero Peek vs. Exposé
A Windows 7 Aero Peekje egyszerre tünteti el az összes ablakot a kijelzőről, ahogy ezt tette 2003-ban az akkor bemutatott Mac OS X 10.3 Párduc. Az Aero Peek és az Exposé egymás megfelelője, hiszen használatukkal az Asztalhoz férünk egy mozdulattal hozzá, majd egy másik mozdulattal visszakapjuk az azt elfedő ablak-halmazunkat. Az Aero Peek csak teljesen áttetszővé teszi az ablakokat, amíg az Exposé szép animációval a kijelzőn túlra tolja őket.
4. Fájl betekintő
A Windows Vista és a Windows 7 is alkalmazza a Preview Pane-t Explorer alatt vagy a taskbarba zsugorított elemekre - csak ilyesmit előbb láthattunk Macen. A 2000-ben debütált Mac OS X 10.0 bemutatta oszlopnézete volt az első megjelenése ennek a funkciónak. Amikor kiválasztunk egy fájlt, a következő oszlopban megjelent az előnézeti képe. (A 10.0-ra figyeljünk fel, innen a beugrató kérdés, hanyadik Mac OS X rendszer a Hóleopárd Mac OS X 10.6? A helyes válasz: a hetedik!) A Windows Preview csak előnézet, a Mac OS viszont zenét, videót is képes helyben, aalkalmazás indítása nélkül, lejátszani, szöveget formázottan mutatni. A 10.5 Leopárd elhozta a Cover Flow nézetet (körhinta), de ennél is ütősebb a Quick Look. Bárhol legyünk a Finderen belül, válasszunk ki egy vagy több fájlt, a szóköz billentyűt leütve belenézhetünk a fájlok tartalmába anélkül, hogy a hozzájuk rendelt alkalmazást el kellene indítani. A PDF és más doksik lapozhatók, a mozik megnézhetők, a zenék meghallgathatók.
5. Gadget - Widget
A Windows Vista ismertette meg a pécé használókkal az apró, egy célfeladatot teljesítő kisalkalmazásokat, amelyek gyakran a netről gyűjtenek információt. Ezek a gadget-nek nevezett programok kísértetiesen emlékeztettek a Mac widgetjeire (ezek a Dashboardon ficánkolnak), ez utóbbit a Tigris hozta Macre jóval korábban. A Mac több widgettel érkezik, mint amennyit a Windows kínál, de még több tölthető le a netről. A gadgetek elvegyülnek a többi ablakban futó alkalmazás közt, a Macesek csak a Dashboardon futnak. (Aki Macest szeretne fejleszteni, letöltheti ehhez az ingyenes fejlesztő-eszközöket, a programozáshoz html, css és javascript ismeret szükséges.)
6. Ragacs
A Windows 7 egyik kellemes új szolgáltatása a sárga cédulák, ragacsok kezelése. A Macesek ilyesmit 1994 óta használnak, a Mac OS 7.5 egyik újdonsága volt ez.
7. Elmentett keresés, Okos mappa
Az Okos mappa először a Mac OS X 10.4 Tigrisben jelent meg. Ez valójában egy virtuális mappa, amely tartalma általunk megadott feltételektől függ, mintha folyamatos keresést végeznénk. A Microsoftnak megtetszett ez az ötlet, így a Windows Vista alatt megjelent a Saved Search. Mindkét oprendszerben a baloldalon találjuk ezeket a kiemelt kereséseket vagy okos mappákat - mindkettőben a bal oldali hasábban, mindkettőben mappaként viselkedve.
8. Hálózaton elérhető gépek automatikusan beköszönnek
A Leopárdban már nem kellett kattintani ahhoz, hogy a Finderben lássuk az elérhető gépeket, azok automatikusan megjelentek a sidebaron. Ez nagyon tetszhetett a Windows Vista fejlesztőinek, mert eldobták a hosszú időn át dédelgetett Network Neighborhoodot, és lefordították Windowsra a Maces megoldást.
9. RSS hírszál
Az Explorer 7 (Windows Vista) egyik újdonsága volt az RSS hírszál-olvasó képesség. Ám az Apple hamarabb mutatott be böngészőbe integrált RSS olvasót: Mac OS X Tigris, Safari 2. (Magánvéleményem: alkalmi RSS olvasásra jó a Safari vagy bármelyik böngésző, de tucatnál több RSS szál követésére nem, ahogy a Mailt sem tartom ideális megoldásnak. RSS-böngésző kell, például a NetNewsWire vagy hasonló tudású megoldás.)
10. Windows Disk Image Burner vs. Disk Utility
A Windows 7 megjelenése előtt nem volt Windowsos megoldás ISO disk CD-re vagy DVD-re írására, most már ez az ISO fájlra duplán kattintva megy. Szép. Bár a Macesek a Mac OS X megjelenése óta képesek dmg létrehozására és lemezreírására a Disk Utility segítségével.

3 megjegyzés:

pethemilan írta...

Őszinten ki nem szarja le? 1 dolog ami hamarabb volt mint a mac. A PC

Makány Sándor írta...

Szia!

Ebben azért keményen tévedsz :)

pethemilan írta...

Bizonyisd be. :)

Megjegyzés küldése