2009. december 23., szerda

Egyre jobb az Adobe

Az Adobe egyre javuló eredményekről adott hírt. A tőzsdei árfolyam és nyereség centek részletezése nélkül elmondható, úgy tűnik, hogy a szoftver-óriás lassan feláll a számára elbocsátásokkal és visszaeséssel gazdag időszaktól. A CS4-t tavaly novemberben mutatták be, épp a kirobbanó világgazdasági válság elején. Érthető módon a cégek nem rohantak CS3-ról CS4-re firssíteni sem tavaly decemberben, sem az idei első félévben. Úgy tűnik, hogy ami akkor kihagytak, azt mostanában kezdik bepótolni a vállalkozások - itthon is ez a tapasztalat.
Ami igazán szép vezetői feladat, az a CS5 kibocsátási idejének helyes eltalálása. A CS4 messze nem futotta be azt a pályát, amit szántak neki, így a megtérülése még messze van nem csak az optimális, de a szükséges szinttől is. A CS5 fejlesztése viszont haladt, bár valószínűleg lassították, de így is jövőre kész - ennek jele a PS CS5 béta teszt, a Flash CS5-ről szóló hírek. A kérdés az, hogy hagyják-e veszni a CS4-t pénzügyileg, jöjjön a CS5, mert így a CS5 újdonságai nem vaulnak a polcon állva. Érv lehet ez a döntés mellett, hogy egyre több cég véli úgy, átugorja a CS4-t. Ehhez persze az is kell majd, hogy lehessen CS3-ról CS5-re frissíteni, eddig szinte bármilyen keresztalkalmazásos, keresztplatformos frissítést támogatott az Adobe.
A másik lehetőség, hogy tolják a CS5 bemutóját, esetleg meglebegtetik a 2011-es dátumot. Ez javítja a CS4 bevételi lehetőségét, a cégek sem várnak a végtelenségig a szoftver-frissítéssel. Viszont az Adobe-t rákényszerítheti a lassan béta állapotú programok egyes részeinek újraírására, hogy azok frissek legyenek.
Az Adobe kapcsán ne felejtsük el, 1,8 milliárd dollárért megvette a webelemző Omniture céget - a szakértők egyrészt sokallták az árat, másrészt nem tudták az Omniture-t szervesen elhelyezni az Adobe szoftver-térképén, ami persze nem is az ő feladatuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése