2009. december 11., péntek

Fejlesztő nem vész el, csak átalakul

Dan Bricklin a Harvard Business School diákja volt a hetvenes évek második felében. Egyik nap elmesélte barátjának, Bob Frankstonnak, hogy egy elektronikus táblázatról gondolkodott el, amely számítógépen lenne futtatható. Összeálltak hát ketten, 1979-ben megalapították a találó nevű Software Arts céget, amely 99 (akkori) dollárért adta a VisiCalc nevű táblázatkezelő programot. A program az Apple II számítógépen futott. (Erről bővebben itt olvashatsz: klikk!) Ma egyébként az egyetem falán emléktábla, amely "az informatika korának megkerülhetetlen alkalmazásának" nevezi a VisiCalcot.
Fejlesztő nem vész el, csak átalakul, Bricklin ma iPhone alkalmazást fejleszt, amit bárki megvásárolhat az App Store-ból 1,99 dollárért. Az alkalmazás neve NoteTaker, kézírás felismerő program.
"Néha kedvet kapok valami új dolog programozására. Utoljára a SocialCalc programot készítettem el, amelyet az OLPC (Minden gyereknek Laptopot) minden gépére fel is tesz. ("Hiába, az alma nem esik messze a fájától" - mondta az Almalap, amikor kiderült, a SocialCalc táblázatkezelő alkalmazás.) Gondolkodtam a Google Android, vagy a Palm Pre fejlesztésen is, de az Apple az egyetlen, amely bevételt is kínál a fejlesztések ellenében" - mondta a veterán szoftverfejlesztő.
Akarsz még egy Apple-hőskorhoz kapcsolódó táblázatkezelős történetet olvasni? Klikk! Utolsó bekezdés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése