2009. december 3., csütörtök

27 inch, (a kincs,) ami nincs

Egyre biztosabb, hogy sem a Télapó, sem a tündérek, de még a rénszarvasok sem hozzák el Magyarországra a 27 inches iMacet. A helyzet szomorú, de nem meglepő. Ilyen volt majdnem 20 éve az LC II-vel, majd az LC 475-tel, a 630-cal, az iPod minivel. Amikor Jobs bő évtizede vissza vette a cégvezetést, a raktárforgási sebesség alig érte el a kettes számértéket, magyarul egy-egy termék átlagosan fél évig állt az Apple raktárában. Jobs áttervezte a rendszert, azóta az Apple-nél nincs raktárkészlet, a gyárból direktbe az üzletekbe kerülnek a gépek. Ha van elég. De nincs. Amióta Jobs visszatért a cég élére, az új termékekből rendre kevesebbet gyártanak. Bejelentik, hogy az iCuccból ezer darabot terveznek eladni karácsonyig. Majd kiderül, hogy kétezret vennének - erre az Apple PR nagyon büszke. Csupán ezer csalódott és dühös vásárló nem érti, miért nincs iCucca. A nem gyümölcs logós konkurencia miért képes 5-10 százalékkal többet gyártani, hogy legyen a polcon elég. Persze a gyártó számára ez holt tőke, ami a termékben áll.
Az is lehet, hogy Amerikában sikk sorban állni egy napig, két-három hétig, de KEurópában ezt több emberöltőre előre teljesítettük. Csak a humánus Merkur (szoc érea egyetlen autókereskedője) három-hét éves várakozását (Trabant, Lada, Dacia, Wartburg, Skoda...) kereskedelmi esetét említsem, vagy az NSZK vagy Olasz nagykövetség előtt az utcán eltöltött éjszakákat vízumért sorba alva?
Vajh az angyali türelméről, Teréz anyát megszégyenítő empátiás képességről egész életében tanubizonyságot tett Steve Jobs mit mondana egy hazai Maces üzletben érdeklődő kérdésére kapott "27 inch, ami nincs, és idén ne is remélje" válaszra? (nem beküldendő, nyereményként nem sorsolunk ki egy 27 inchest - sem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése