2009. december 16., szerda

Télapó itt van, de hol a 27 inches?

Itthon is sok vásárló dühöng azon, hogy nehezen jut a 27 inches iMachez, a viszonteladók semmit sem mernek ígérni, a disztribúció hivatalosan nem nyilatkozik, de magánbeszélgetések során jelzi, épp olyan kiszolgáltatott az Apple szállításának, amennyire a viszonteladók az övének. Ám a 27-es problémái és késedelmes szállítása lassan Amerikában is átlépi a tűrésküszöböt, egyre több Apple-lojális szájt és blog boncolja, mi is lehet a hiba. Az Apple - szokásának megfelelően - hivatalosan nem nyilatkozik, az egyik meghatározó amerikai médiának küldött levelében is csak sajnálkozsát fejezte ki a helyzet miatt.
De mi a baj a 27 inchessel?
Az Apple - hivatalos - álláspontja szerint ismét alábecsülték a keresletet, ami meglepő és nem meglepő, az elmúlt évek karácsonykor kurrens termékéből mindig alábecsülik a keresletet. Jól mutatnak az Apple Store előtt sorbanállók, de nem élvezik a reklámfiú vagy reklámlány szerepüket. "Az új iMac kirobbanó siker, és mi minden erőnkkel ezon vagyunk, hogy mihamarabb kielégítsük a keresletet" - ez az Apple hivatalos mondata. Egy jó marketingblog valószínűleg napokig rugózna azon, hogy ekkora semmit mondó mondatot hogy és miként lehet kiadni. Egyszer dicsérjük magunkat - kirobbanó siker -, aztán azt mondjuk, annyi gépet akarunk eladni, amennyit csak lehet - még szép! Tényleg? Komolyan? "Bocsánatot kérünk azoktól, akiknek a késedelmes szállítás problémát okoz." Ez rendben, de mi az ok? Azt nem kötik a mi orrunkra. Ezért máséval szagoltatjuk ki.
Egyrészt gond van a 27 inches kijelzőjével. A netet is bejárta a törött kijelzővel érkező Macek képe, számos fórum szól ezekről, a Macworld magazin próbavásárlása is igazolta, hogy nem egyedi problémáról van szó. Ha nem törött a kijelző, akkor a frissítési ciklusa okoz vibrációt, ilyen hibából vagy kétszerannyi lehet, legalábbis a webes statisztika szerint.
Amiről kevesebb szó esik, az az ATI kártya, legalábbis Brian Marshall, a BroadPoint AmTech elemzője szerint. Ő az ATI kártyát tartja az utóbbi probléma okozójának. "Mi lett az nVidiával?" - kérdezi Marshall. "Az Apple ATI kártyát rakott a 27 inches és az egyik 21 inches iMacbe, de csak a nagyobbik gép szállítása akadozik." Szerinte a 27-es nem akkora siker, mint amekkorának azt az Apple kommunikálja.
A 27 inches iMacet még októberben jelentette be az Apple, mint minden idők legütősebb (legnagyobb, legszebb, legerősebb, legbármibb) iMacjét. December első hetében jelezte a cég, hogy további két hetet csúszik a rendes szállítással. És hogy a hazai viszonteladók megnyugodjanak - illetve bücskék legyenek, ha van nekik 27 inchesük -, az Amazon.com, a Mac Connection, a ClubMac.com kiemelt nemzetközi dealerek raktárában sincs egyetlenegy szem 27 inches iMac sem. És karácsonyig nem is lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése