2009. december 28., hétfő

Jövőre be leszünk 'táblázva'

Lassan nincs az a Szuperman, Spiderman vagy Nagy Ho-ho, aki megmenthetne minket az Apple tábla-gépétől. A karácsony előtti pletyka-áradat:
"Mindenki az beszéli - írja a 'hírforrás' (kac-kac) -, hogy a táblagép 10 inches lesz, de beszélnek 7 inches változatról is. Beépített emberünk szerint 100 százalék, hogy hét inches lesz az Apple táblagépe, amit januárban mutat be a cég, a tíz inchesről nincs megerősítésünk" - jelentette ugyanaz a hírforrás pár óra múlva.
"Az Apple még januárban látványos bemutatóra készül, ahol új, nagyobb méretű mobil eszközt mutat be, nagyobb kijelző felbontással, valószínűleg ez lesz az Apple sokat emlegetett táblagépének a bemutatója" - állította Dan Frommer a The Business Insider (Üzleti Bennfentes) laptól. "Az Apple felkérte néhány fejlesztőjét, hogy álljon készen bemutató megtartására a következő hónapban" - hivatkozott ugyanarra a forrására az újságíró. "E fejlesztők egyike úgy nyilatkozott, hogy jól állnak a mostani 320x480-as felbontásnál nagyobb, akár teljes kijelzős felbontású alkalmazás futtatásra is."
"Az eszköz nem lesz kapható januártól - most csak bemutatják. (Ez ismerős az Apple részéről, így tett az iPhone esetében is. Marketingesek pedig eltanulhatják, hogy lehet egész iparággal foglalkoztató médiát egy nem forgalmazott, csak belengetett termék szolgálatába állítani.) Így biztosít az Apple időt az alkalmazás-fejlesztőknek, hogy átírják alkalmazásukat nagyobb felbontású kijelzőre. Egyesek szerint márciusban kerülhet boltokba a táblagép."
Az Üzleti Bennfentes cikkét írta tovább az Ars Technica (AT), mely szerint az Apple tíz vagy tizenegy inches táblagépet mutat be. Az AT mutat rá, hogy ha az Apple a jelenlegi iPhone fejlesztőket nógatja más felbontású futtatási képesség létrehozására, akkor abból az következik, hogy az új eszköz az iPhone OS-t, vagy annak módosított változtatát futtatja majd.AZ AT figyelmeztett arra is, hogy az új eszköz inkább lesz gadget (értsd: csecse-becse játékszer, mint az iPhone), mintsem számítógép (MacBook, iMac...).
És megszólalt az Almalap kedvenc elemzője, a Piper Jaffray-s Gene Munster is. Szerinte az Apple a táblagépből 1,4 millió darabot ad el 2010-ben, az elemző az eszköz árát 600 dollárra teszi. (hivatalosan 114eFt, Almalap becslése szerint ez itthon negyed millió forint lesz, amit majd súlyosbít az ArtisJus további 10-20eFt-tal, hogy az olyan szegény zenészeket tápoljuk, mint a valaha lantművész volt Benkő, a zebrás ... broááá.) Szerinte a táblagép két százalékos árbevétel növekedést jelent majd az Apple-nek.
"Az év elején bemutatnadó táblagép nem fogja az Apple jövő évi pénzügyi teljesítményét jelentősen befolyásolni" - ez már Jay Yarow (Silicon Alley Insider - még egy bennfentes) véleménye. "A hatás a Wall Streeten mutakozhat meg, amely már most elkezdte beárazni az új eszközt. Ez persze veszélyes is lehet az Apple árfolyamára." (Az Apple árfolyama újra elérte a 200 dolláros szintet, amelyet a válság előtt ért el először. Egyes elemzők, tekintettel a táblagépre már 375 dollárra árazzák a részvényt 2011 decemberére.) "Egyetértek Munsterrel, az Apple a januári bemutató során új AppleTV-t mutat be, illetve videó-kamerás iPod touchot."
Karácsony előtti órákban igazi média nagyágyúk is beszálltak a táblagépezésbe - vagy csak belökték a hírt és mentek vásárolni. Mindenesetre a mi RSS-rendszerünk szerint elsőként a Financial Times (FT - beavatottaknak: FinTimes), David Gelles írta meg, hogy az Apple januárban több időpontra is lefoglalta a San Francisco-i Yerba Buena Center for the Arts (YBCA) auditoriumát. Természetesen sem az Apple, sem az YBCA nem kívánt semmit sem hozzáfűzni az információhoz. Az FT a január 26-i időpontra teszi a valódi bemutatót - az Apple, ahogy korábban más hasonló bejelentéseinél, több időpontot foglal, némelyiket próbának, másokat meg megtévesztésül. Bár ez utóbbi addig téveszt csak, amíg az újságíróknak szóló meghívókat ki nem küldik - az Apple paráiról nem írnék.
"Tegnap Gene Munster a Pipar Jaffraytól (no lám, a hírforrás) tette közzé találgatást a táblagép bemutatásának időpontjáról. Mi úgy gondoljuk, hogy 75 százalék az esélye annak, hogy az Apple januárban rendezvényt tart és 50 százalék annak, hogy azon bemutatja a tábalgépét. Ha bemutatná, akkor is csak március fele kezdene a szállításba."
"Megírtuk, hogy az Apple új egyezséget kíván kötni a TV-stúdiókkal. Ugyanakkor a kiadókkal is egyezkedik a lapok, magazinok digitális megjelenítéséről az érintő képernyős eszközén." (Hm, az Almalapot már meg sem akarják keresni? - döbbent meg a Gonosz - beképzelt és felfuvalkodott Almalap.)
"Semmi kétsége sem lehet a technológiai fejlesztésekkel foglalkozó olvasóknak, így nekünk, szerkesztőknek sem, hogy az Apple 2010-ben új táblaszerű eszközt mutat be, túl sok jel utal már erre" - írja a The New York Timesban Nick Biltin. "Tegyük egy pillanatra félre a pletykákat és nézzük a tényeket! Itt sorakoznak a különböző szabadalmak, emlyeketa lap hasábján kollégám szeptember óta rendszeresen bemutatott. Újra alkalmazták a Newton egyik mérnökét, Michael Tchao-t. Kiadókkal és tartalomszerkesztőkkel folytatott beszélgetéseim mind-mind a sejtésemet erősítik. A végső megerősítést az Apple egyik régebbi dolgozójától kaptam. Amikor vele beszélgetve az egyik kollégám megkérdezte, hogy mi az igazság az Apple táblagépe körül és mikortól lesz kapható, csak annyit válaszolt, hogy nem mondhat semmit, de: 'Steve nagyon elégedett az új táblagéppel.' Egy másik alkalmazott szerint nagyon meg fogok lepődni azon, ahogy a táblagépet használom."
A táblagéppel kapcsolatos körképet zárjuk az Ars Technica cikkének búcsú-gondolatával: "Egyetlen kérdés maradt csak: hogy fog kinézni, hogyan lehet használni és mibe kerül majd?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése