2009. december 17., csütörtök

Windows és Explorer

Régen, réges-régen, amikor még Bill Gates vezette a Microsoftot, a cég későn ébredt rá, hogy új idők új szele fúj: itt az Internet korszak. De ráébredt és megalkotta saját böngészőjét, az Explorert. Amelyet szépen összecsomagolt a Windows operációs rendszerrel. A Windowst pedig a gyártók a gépre feltelepítve (OEM) adták oda a kereskedőknek. Hiába ágált e gyakorlat ellen az addigi piacvezető böngésző, a Netscape, mire a pert elnyerte, már csak a neve maradt meg az emberek emlékezetében.
Az EU szervei előtt is nekimentek a Microsoft árukapcsolatának, ahogy tették azt Amerikában. A tengerentúlon előbb végzett a jog gépezete, a mi nap megszületett a döntés az Únióban is, az európaira gondolok. A Microsoft vállalta, hogy indításkor a pécé rákérdez, marajdon az Explorer (már a nyolcas számú) az alapértelmezett böngésző, vagy esetleg mást szeretne a kedves felhasználó. Cserébe az EU elvetette a Windows betiltásától több milliárd euróig terjedő büntetések mindegyikét.
Az Explorer folyamatosan veszít piacrészesedéséből, jelenleg legnagyobb kihívója a FireFox, bár az Apple Safarija is partiba van - meglepő módon még pécén is. Macen a Safari vezet, de a Firefox itt is nagyon erős.
Ugyanakkor érdemes a fenti történetet másik szemszögből is megvizsgálni. Adott egy cég (Microsoft), amelynek előre telepíti oprendszerét (Windows) az eladásra kerülő gépekre. A gépekre felkerül egy szoftver is (Explorer), amit a felhasználó nem biztos, hogy használni kíván. Most helyettesítsünk: Microsoftot Applel-lel, Windowst Mac OS X-szel, Explorert Safarival vagy iLife-fal. Szinte minden nap meglepetés számomra, hogy valaki nem pereli be az Apple-t, hogy árukapcsolással ad el terméket, mert ő, a peres fél, unixolna a gépen, ahhoz pedig iLife, Safari nem nagyon kell. Vagy: azért vetetik meg vele a Mac OS X-t, hogy feltehesse a Windowst, amit használna - az OS X csak ehhez kell.

2 megjegyzés:

kalasz írta...

Igen, de mégse. A Safari nincs belehegesztve az OS X-be, ha kidobom, megy minden tovább. Az IE ellenben kivakarhatatlanul ott van mindig. Még ha másik böngésző is az alapért., akkor is az arcomba ugrik néha.

Ferenczy Gábor írta...

Technikailag biztos igazad van. Jogilag meg ki tudja... Próbáltam gyakorolni a szálka-gerenda a szemben való észrevételét.

Megjegyzés küldése