2018. szeptember 7., péntek

De miről írt az Almalap 2003. szeptemberében?

A kétezres évek elején 15 éven át jelent meg az Almalap (Magyar Macintosh Macazin). Most fellapoztunk a tizenöt évvel ezelőtti számot. Múltajánló.


Lehet tippelni, mi jön a Párduc vagy Puma után! Tigris? Oroszlán? Gepárd?
"A Jaguár megszerezte versenyelőnyünket a Párduc teszi megnyugtató vezetéssé - véli Steve Jobs, az Apple vezetője. - A több mint száz újdonsággal, ezek közt néhány igazi nagy dobással, ismét az Apple diktálja a tempót a többi operációs rendszer fejlesztôje számára."

Ki véd meg engem az Internettől?
Ha csatlakozol az Internethez, azzal nem csak te csatlakozol más gépekhez, hanem más gépek is kapcsolatba léphetnek az általad használt géppel, és mivel a rosszindulat is hamar megjelent, akár általad nem engedélyezett adatforgalom is történhet a hálózat által összeköttetésben lévő gépek között. Az így kapott információval visszaélhetnek, ártalmas célokra használhatják fel őket.

SimCity 4
A SimCity megélt már egy raklap imitátort, pár ötlettolvajt és néhány folytatást 1989-es első kiadása óta. A városépítő program legújabb verziója a SimCity4, ami év elején jelent meg PC-n, Macre pedig az i5works rakta át.

Dokumentumfilm-készítés
A hónap eleje óta látható egy reklám a magyar csatornákon, ami minden maces szívét megdobogtatja. A feliratok erősen hajaznak az egyik régebbi op. rendszer kedvenc betûtípusára. Az állóképek mozgatásáról pedig az iMovie jut mindenkinek az eszébe, aki egyszer már megpróbált fényképet beemelni a moziszerkesztő programba.

Hírek az OS X és a Mac környékérõl
OS X progik Xcode-dal :: Digitális aláírás Acrobat 6 alatt :: FontAgent Pro XT Quark 6-hoz :: Megszűnik a maces Explorer :: Megvette az Extensis a DiamondSoftot :: Quark és a fejlesztők

Amszterdami Seybold-PDF konferencia
Várakozáson felüli résztvevőt, majdnem 500 főt regisztráltak a nyár elején Amszterdamban megrendezett PDF-fel és környezetével foglalkozó Seybold konferencián, amely az első ilyen rendezvény volt Európában. A háromnapos konferencia külön munkacsoportban foglalkozott a nyomdászati előkészítés, a JDF szerepével, és párhuzamos bemutatók igazolták, követhetetlenül sok PDF-szerkesztő eszköz található a piacon.

Acrobat 6 Standard vs Professional
A Standardot sokan fogják használni, a Professional pedig a mágusok és PDF-szakemberek eszköze lesz. Ez utóbbiak közé tartoznak a szabadúszó grafikusok, a végtermék kreátorok.

Seybold PDF felmérése: Európa vs. Amerika
A nyár elején Amszterdam városában tartották meg az első európai Seybold-konferenciát, amelyen részt vettek Európa PDF-ben érdekelt szervezetei, cégei. Itt hozták nyilvánosságra a tanácsadó, piacelemző cég második PDF-kutatásának eredményét - az elsőről is olvashattál már az Almalapban. A mostani felmérés az európai és észak-amerikai PDF használatbeli különbségeit kívánta feltérképezni. A megállapítások:

Hírek a PDF világából
PS-EPS konverzió a Pantherben :: Apple - Adobe - Quark :: Enfocus eszközök a Jaws fejlesztőben :: Apago Pheon fájlkonvertáló :: Macromedia Contribute és a PDF :: PDFconverter 2.0 :: Az ARTS-é a Lantana :: PDF/X- és JDF-ismerő PostScript :: PDF-alkalmazó biztosító :: Független marad a Ghent PDF csoport :: Alleged Microsoft, a "PDF gyilkos"

Az iTunes Music Store hatása a zeneszolgáltatásra
Realnetworks csökkenti a letölthető zene árát :: BuyMusic is versenyben :: A siker íze :: Feltámad a Napster?

Java Mester
"Legtöbb munkámhoz a PowerBookom használom - mutat gépre James Gosling. - Sokkal jobb, mint bármelyik asztali gép lehet. Tudása megegyezik bármely UNIX munkaállomáséval, viszont bárhová magammal vihetem. Használom repülőn, otthon vagy valamilyen unalmas megbeszélés alatt egyaránt. És nem csak mailezek meg böngészek, hanem teljes értékû, mindent tudó szoftverfejesztőkkel dolgozom."

Ismét Svédország az IDC toplistája élén
Már negyedik éve vezeti Svédország az IDC Információs Társadalom Indexe (ISI) alapján összeállított listát, amely 53 ország információs fejlődését méri. Az ISI toplistájának első öt helyére került még Dánia, Hollandia, Norvégia és Finnország.

Terjed a P2P használata a vállalatoknál
Az 560, egyenként 10 és 45 000 közötti számú alkalmazottat foglalkoztató cég részvételével készített felmérésből kiderül, hogy az olyan P2P szoftvereket, mint a Kazaa és a Morpheus, a vállalatok 77%-ban legalább egyszer telepítették. A tanulmány rámutat arra, hogy a több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató cégek gyakorlatilag mindegyike legalább egy fájlcserélő szoftverrel rendelkezik.

Szeptember havi hírgyűjtemény
A videojátékok jótéteménye :: Növekvő csipeladások :: Szabadszöveg keresése az Amazonnál :: Félmilliárdos bünti :: Rohanó világ :: E-mailtől megfosztva :: A Vatikán virtuális túrát kínál :: A szerző nemét megállapítani képes számítógépes program
Az átlagos internethasználó :: Java-mentes Microsoft :: Gyorsabb RAM-ok :: Függetlenedő Netscape :: Testreszabott keresés :: Gyorsabb, de szabványtalan wi-fi :: Halk a vízhûtéses PC :: A dolgozók e-leveleinek 51%-a spam :: Az e-üzlet öt legnagyobb kihívása :: Szeles Macromedia :: A webdesign hatása az e-kereskedelemre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése