2020. március 30., hétfő

Alkalmazás telepítése Macen úgy, hogy ne legyen vele gond később

A héten visszatérő feladat volt a távoktatásban, gépmegosztásban, a helyes alkalmazás telepítés. Sokan abbéli örömükben, hogy sikerült letölteni a Skype-ot vagy bármelyik szükségessé vált alkalmazást, egyből elindítják, amint lehet, nem végezve el az utolsó lépést. Ez okoz számos problémát. Olyat, mint az "újra meg újra le kell tölteni", "nem jegyzi meg a jelszót", "nem emlékszik semmire"...


Pedig csak ennyit kell tenni, amikor a fenti vagy ahhoz hasonló Finder ablak megjelenik, az alkalmazást ikont (képen Skype) áthúzni az Alkalmazások (képen: Applications) mappába, könyvtárba. És az Alkalmazásokban megkeresve a Skype-ot, bármit, dupla kattintással tudjuk elindítani.
Ha elindult, akkor megtaláljuk a Skype ikont a Dockban is. Érdemes a Skype ikont megfogni és hárommal balra* húzni a Dockban. Így azt ott legközelebb is megtaláljuk.

És hogy ne legyen gond, tessék kidobni a képen látható elemet az Íróasztalról. Nem megrémülni, a kuka, szemetes egy nyíl ikonná lesz, nem zavartatjuk magunkat, ráhúzzuk az ikont.
És hasonlóan eljárni a Letöltések mappában lévő fájllal is. Erre és az előbbire a telepítés során van csak és kizárólag szükség. Utána nem, szabadítsuk meg a Macet tőlük!

Hogyan ellenőrizhetem le, hogy jó helyen van-e a Skype, bármi?
Keressük meg az Alkalmazások mappát! Ezt a Macintosh HD > Alkalmazások útvonalon találjuk meg. (Aki tudja, hogy a házikója alatt is van egy Alkalmazás, annak nem jelenthet gondot a helyes telepítés.) Általános érvénnyel: csak az az alkalmazás lett helyesen telepítve és fog megbízhatóan működni, amelyet az Alkalmazások mappában megtalálunk.

* jobbrát írtam, a balra a helyes. Néha összecserélem a kezeimet és még jogsim is van, mea culpa!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése