2014. november 21., péntek

Memory Diag és Disk Diag

Ki szelet vet, vihart arat, a tegnapi bejegyzés után kaptam hideget és hideget. A levelek arról szólnak, hogy az iStat és a hozzá hasonló appok igenis jók, mert - szólnak az érvek - látni, hogy mit csinál a rendszer, a rendszer egy adott része. Közös válaszom annyi, hogy a felhasználók jelentős részét nem érdekli a rendszer jóságát mutató számhalmaz, ők használni akarják a Macüket.
A levelek közt többen is említették a címben jelzett két alkalmazást, a Memory Diagot és a Disk Diagot. Ezen fogok tovább példálódzni, mindkettőt a Rocky Sands fejleszetette.

Memory Diag

Az App Store-t használva, mivel a fejlesztő fél mondattal oda irányít át, a fentieket kínálja a Memory Diag. Háromszor kvázi ugyanazt. Megmondja, hogy a mennyi memória van a Macben (ezt még a Gonosz Almalap sem kívánja kommentálni). Néha előfordul, hogy a Macbe betett memóriát a Mac "nem látja", de ez ritka, mint a fehér holló. Ha megesik, észleljük a Mac erős lassulását. A Rendszerinformációkkal a memória (is) leellenőrizhető.
A memória foglaltságának kijelzésére, ha már ez szükséges, a Tevékenységfigyelő ezerszer alkalmasabb, lásd a lenti képet.
Ahogy minden ilyen appot használó tudja, a Mac OS alapja Unix, aminek az egyik fő előnye a taskok - felhasználók és alkalmazásaik - szeparált futtatása. Igen, még itt is megeshet, hogy egy alkalmazás bezárása után nem szabadítja fel a memória területet. Én úgy gondolom, hogy az Apple - talán mert ő írta az oprendszert -, jobban kezeli ezeket a helyzeteket, mint egy külső szoftver, hogy beszéljünk a memória-kezelésről is. Szélsőséges esetben megeshet, hogy az oprendszer frissítése során úgy módosul, hogy a Memory Diag (vagy bármely hasonló társa) "benéz" olyan területet, amit alkalmazás használ, és azt "felszabadítja" - mondom, nem a third-party rosszindulatából állhat elő ilyen helyzet.
Mit tegyek, ha lebeszéltelek a Memory Diag és társairól, de mégis, mintha fogyna a Mac memóriája? Két lépést ajánlok: kijelentkezés és visszajelentkezés, ami még merevlemezes Mac esetén sem több két percnél. B verzió a gép újraindítása. A ki/bejelentkezésnél elvileg a felhasználó után szabadítja fel a Mac a memóriát. Az újraindításnál ezt biztos, hogy gyakorlatilag is megteszi.
Szóval nálam a Memory Diag nem játszik.

Disk Diag
A Disk Diag 0,89€ árért cserébe azt ígéri, hogy segít rendet tenni és tartani a merevelemezen, SSD-én, háttértáron. Aki félős okos, az úgyis Time Machine-t használ, tehát bátran használhatja a Disk Diagot.
A Macen nincs szükség a "lemez rendbetételére", "defragmentálásra", a szükséges munkákat az Apple a frissítések során végzi el. Azonban nincs Apple alkalmazás, ami a duplikált állományokat gyűjtené össze, vagy a két évtizede meg nem nyitott, de adott méretnél nagyobb fájlokat listázná ki. Ezek törlésével valóban lehet helyet felszabadítani a háttértáron.
A visszajelzések a Disk Diag esetén igen kedvezőek, ám van ellenpélda is, de a többség hasznosnak találta az alkalmazást. Hasonló programmal legyünk óvatosak, láttunk már olyan ingyenes alkalmazást, amely kérdezés nélkül és vadul letörölte az iMovie vagy az iPhoto alkalmazások munkafájljait. Általános szabály amúgy, hogy csak mentés után optimalizáljunk, hátha túlzásba esünk. A másik alap, hogy amiről nem tudjuk, hogy mi, pláne, ha nem mi tettük a Macre, akkor nem töröljük.
Ismert olyan "helymegtakarító" alkalmazás is, amely a programok idegennyelvű moduljait törli, hogy több hely legyen. A programok vagy húsz nyelvhez tartozó képet, szöveget tartalmaznak - így tudnak a felhasználó akarata szerint angolul vagy németül vagy magyarul vagy manadarinul vagy sirályul. Logikusnak tűnik, hogy töröljem a mandarint (meg a sirályt), mert soha sem fogom azt használni. Nem mintha eszméletlenül sok hely szabadulna fel, de aki a kicsit nem becsüli és sok kicsi sokra megy. (Valamint kicsi kocsi újra száguld.) A gond csak az, hogy a következő frissítésnél az Apple észleli, hogy egyes nyelvi modulok hiányoznak - és pótolja azokat. Esetleg annyit pótol, hogy a tárterület megtelik.

Azaz
Ésszel. Ahogy a kocsinkat, mikrónkat sem állunk neki szerelni, vagy adott ponton tudjuk, hogy szerelőt hívunk, úgy a Mackel sem érdemes kísérletezni. A hardver hazavágásához nagyon ügyesnek kell lenni, de adatvesztést okozni játszi könnyedséggel lehet. És úgy is, ha ismeretlen alkalmazást futtatunk. Ez olyan, mintha a metrón a mellettünk ülőre bíznánk egy napra a minden pénzüket elérő hitelkártyánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése