2013. június 7., péntek

Időutazó: WWDC 2001

Tim Cook csapata sokak szerint most avatódik nagykorúvá, többet nem lehet Jobs árnyékára, köpönyegére vagy a fiókjában hagyott első két borítékra hivatkozni. Jövő héten tartja az Apple éves fejlesztői konferenciáját (WWDC). Így véget érnek a találgatások, mit mutat be az Apple - iWatch, iTV, iRadio, iBármi. A konferencia után elérhetővé teszik a szekciók előadásait is - legalábbis ezt ígéri az Apple honlapja és eddig ez volt a gyakorlat is.
Kedvcsináló nosztalgia utunk addig visszavisz az Almalap neten fellelhető legrégebbi WWDC írásához: WWDC 2001.
WWDC 2001
Az Apple idén is a már hagyományosnak számító helyszínen, a kaliforniai San Joséban(sic!), a Szilikonvölgy (sic!) fôvárosában tartotta éves fejlesztôi találkozóját, a WWDC konferenciát. Az Apple rendszerint a fejlesztôk és a műszaki-tudományos fehasználók érdeklôdésére számot tartó újdonságok bemutatását időzíti a WWDC megnyitójára, melyet már harmadik éve a cég élére visszatért Steve Jobs, tulajdonos-elnök-igazgató félisten tart. Idén sem történt ez másképp: megjelent a Mac OS X kiszolgáló változata, valamint a 17” képátmérôjû LCD monitor, ami szintén elsôsorban a professzionális felhasználók érdeklôdését kelti majd fel.

Az új 17”-os Apple Studio Display kompromisszumot kínál a szélesvásznú, 22”-os változat mérete, és a 15”-os ára között. Ezzel a képernyôvel az Apple lett az első gyártó, akinek teljes monitorválasztéka tisztán digitális tecnológiára épül. Hagyományos képcső csak az iMac modellekben marad még egy kis ideig.

Érdemes tudni, hogy a mostantól kapható Mac OS X Server szoftver csak távolról téveszthető össze a NeXT elemekre még sokkal erősebben támaszkodó, eddigi Mac OS X Server csomaggal. A sors és a marketing furcsa fintora, hogy teljesen azonos névvel két eléggé különböző termék formálja a Mac kiszolgálók történelmét. Az új Mac OS X Server látszólag azonos a „hétköznapi” felhasználók számítógépére kerülő Mac OS X operációs rendszerrel, de kiegészül az AppleShare IP szoftver szolgáltatásaival, továbbá több nyílt forráskódú kiszolgáló programmal (pl: Samba) – melyek elsősorban a keresztplatformos támogatást javítják, és tovább lettek fejlesztve a hálózati adminisztrációs szolgáltatások is, mint például a NetBoot és az IP szûrés.

Apropos: mostantól minden újonnan gyártott Mac gépre elôre telepítik a Mac OS X változatot is a hagyományos 9.x mellé, hogy az ártatlan felhasználóknak módja és lehetősége legyen megismerni és megszeretni a jövô operációs rendszerét.

A rendezők változatos esti programokkal igyekeztek a vendégek kedvében járni – ami komoly figyelmesség San Joséban, az irodák és irodaépítkezések városában. Volt vetélkedő a vendégek és az előadók csapata között, kultikus Star Trek vetítés, kerti-party Cupertinoban, az Infinite Loop Campus belső kertjében valamint mindenki kedve szerint megragadhatta a lehetôséget, hogy más fejlesztőkkel beszélgessen hajnalig a medence partján, vagy megszökjön egy kis kirándulásra a San Francisco öbölbe.

A konferencia talán legnagyobb meglepetése, hogy a meglepetések teljesen elmaradtak. A fő üzenet, hogy a régóta várt új operációs rendszer végre tényleg megérkezett – most már elsôsorban a fejlesztôkön a sor, hogy programjaikat összehangolják a Mac OS X új technológiáival. Az elôadások döntő többsége is ehhez adott részletes útmutatást. Ahogy Jobs mondta: „A vonat elhagyta az állomást, most van az utolsó pillanat, hogy a fejlesztôk még felugorjanak rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése