2016. szeptember 19., hétfő

FamilyTree – ősök a neten meg az adatvédelem

A FamilyTree a legkedveltebb családfa kezelő alkalmazás, az iPades verzió bemutatásakor szinte mindent elmondtam róla. Azt is, hogy hiába van meg iOS-re, Macre külön meg kell vásárolni, az 59€-t nem tekintem barátságos árnak.
Az ott leírtak változatlanul állnak a Maces alkalmazásra is. Amivel határozottan többet tud a Maces, az a webre mentési képesség, ez látható a képen is.

Sine ira et studio - harag és részrehajlás nélkül. A következő pár bekezdés gondolat-megosztás és nem állásfoglalás. Mi több, nem ítélet (vö. Pelikán a Tanuban).

Ősök a neten
A középkorral vagy még régebbi időkkel foglalkozó régészek számára a DNS szekvencia kinyerése, megállapítása a talált csontokból, temetkezési helyekről olyan ténybeli információt jelent, amely a szakma számos eddigi vélekedését, állítását támaszthatja alá vagy cáfolhatja meg. Várhatóan a "magyarok vándorlása a honfoglalás előtt" eddigi vélekedései és egy-egy félcserép töredékéből levont grandiózus következtetések megerősítése vagy cáfolata is jöhet a "családfa-kutatás" tudományos ágából.
Mert a családfa-kutatásba is beszivárog a tudomány meg a net. Már most is tucatjával léteznek olyan szájtok, ahol rokonokat lehet keresni. És persze vannak olyanok is, ahová a családfák feltölthetők. A feltöltött családfák közti illeszkedést, egyezést keresni meg nem nagy feladat, alapfokú adatbázis-kezelő tanfolyam második lecke.
És ugye milyen jó érzés lehet, ha kiderül, hogy "nem vagyunk egyedül"? Hogy rengeteg rokonunk él szerte a világban?
És ahogy digitalizálódik a világ, nem csak vízszintesen terebélyesedhet a családfa, előkerülve sok hatod unokatesó, hanem mélyülhet is, haladva a közös ős, Ádám felé. Vagy Éva felé. Vagy.

Meg az adatvédelem
Szerintem mindenki látta a "Jöttem, láttam, visszamennék" filmet, amelyben a középkori nemesember (Jean Reno) véletlen folytán emberével együtt átkerül a jelenbe. És a távolról jött rokonoknak nem mindenki örül. És ez velünk is előfordulhat!
Mi lesz, ha a családunkról őrzött idilli nagypolgári képbe beúszik egy betyár, vagy egy labanc, vagy. Normális ember persze legyint, ki tehetne arról, hogy mit csinált a dédapja szépanyja Mátyás alatt. De. Amikor egy Facebookra feltöltött hülye fotóval halálba lehet szekálni embereket.
És a legtöbb családfa alkalmazásban már meg van a helye a DNS kódnak is. Ami még tovább visz, hiszen kiderülhet, hogy az apám nem az apám, vagy a dédapa nem dédapa.

Amire nem készült fel a FamilyTree (sem)
Az a XXI. század. Amikor az emberek házasodnak, elvállnak vagy csak együtt élnek. Amikor az, hogy valakinek három másik embertől van utódja, nem extrém történet – bár a történelmi családoknál azért meg-megesett. Ennek a kezelése, ábrázolása nem várt kihívás elé állítja a FamilyTree-t. Egyetemista ismerősöm apja négyszer házasodott – öt gyerek –, anyja háromszor – hat gyerek – és ő az egyetlen közös. Minden pót, tartalék és mostoha szülőjével(?) jóban van. Gondolkodik is azon, hogy a diplomaosztás után leül a szüleivel meg a két további apjával meg három további anyjával egy vicces buliba a kilenc féltesójával.

Van mit fejleszteni még a szoftveren. Nekünk meg átgondolni, hogy milyen adatunkat kivel osztjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése