2015. április 24., péntek

Lisa bevitte az erdőt az Apple-be

Jaj de nyögvenyelős hatásvadász cím, pedig maga a poszt fontos. Lisa nem a legendás Apple számítógép, amelyet Jobs el nem ismert lánya után nevezett el. Lisa Jackson az Apple Környezetért felelős alelnöke. Az erdőket pedig az Apple megvette, potom 145 négyzetkilométernyit vásárolt össze - ezt később finomítjuk. A cél az, hogy saját erdeiből fedezze az Apple összes papír-felhasználását. Úgy érzem, kijár a taps.

Zöld erdőben jártam

Tim Cook az erdőben
Mielőtt továbbmennénk, a 145 km2 alig kisebb, mint Pécs városa. Pont akkora, mint Battonya.

Erdő-gazdálkodás
Április közepén kiadott sajtóközleményben tudatta az Apple, hogy a The Conservation Fund-dal összefogtak azért, hogy gazdasági célú erdők gazdasági célú erdők maradjanak. Azaz, termeljék a jó minőségű fát, miközben megmaradnak erdőnek. Az Apple ezzel az erdő-felvásárlással lép be a papír-gyártási folyamatba, ez eddig hiányzott az újrahasznosításban sereghajtóból az élre törekedő nagyvállalat környezetvédelmi portfóliójából.
Azt talán mindenki hallotta már, hogy az Apple amerikai gyárai és irodái csak megújuló forrású energiát használnak, mi is írtunk a napelem-mezőkről.
"Hiszünk abban, hogy az energiához hasonlóan a papír is megújuló nyersanyag-forrás. Ezért az Apple kizárólag saját fáiból állítja elő az irodai- és csomagoláshoz felhasználandó papírt. A fák a felügyelt és gondozott erdeiből származnak." - szól a nyilatkozat.
Az Apple az első vállalkozás, amely ily módon közelít az erdő-gazdálkodáshoz. Amerikában az erdők ipari kitermelésének - újratelepítés nélkül - az elmúlt 15 évben 93 ezer négyzetkilométer esett áldozatául. Na, ki tudja, mennyi 93e km2?
"És vagy kétszer ekkora terület eshet, ha nem sikerül a közvélemény figyelmét e problémára (is) ráirányítani" - mesél a szomorú jövőről Larry Selzer, a The Conservation Fund első embere.

Mesél az erdő
Két államban vett a kaliforniai székhelyű cég erdőt. Pontosabban nem vett, csak a The Conservation Funddal együttműködve finanszírozza annak minden költségét, és élvezi az erdő hasznát. Az egyik erdő az USA másik végén, a keleti parton van, Maine államban. (A link annak a megyének a területét mutatja, amelyen belül található az erdő, magát a Reed erdőt nem sikerült pár perc alatt megtalálnom itt - csak Kanadában.) A területhez nem csak erdő, de rét és folyók is tartoznak, például ide is felúsznak az óceánból a lazacok, amelyek rettegnek a kopasz sasoktól vagy a kanadai hiúztól (amely át-átlátogat az államokba). A Brunswick erdő kicsit délebbre, Észak-Karolina államban található. Itt már nem sűrű erdők, hanem ritkásabb szavanna-erdők találhatók a közösen gondozott területen. És ez az állam nem ismeretlen terep az Apple előtt, hiszen az iCloudot megvalósító szerverfarm is itt található Maidenben.

Irodalmi melléklet
"Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető." - indián mondás.

József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelõ nappal én is kelek,
nem törõdök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton -
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

1925. április

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése