2016. február 15., hétfő

"Hócipőm az iClouddal, de az mivel van tele?"

"Nem tudom, hogy az iCloudom mivel van tele, de a hócipőm biztos az iClouddal!" - a héten több hallgatónktól hallhattuk ezt. (Nem hallgatták el... - tetézi mindezt a Gonosz Almalap.) És rendszerint hozzátették, hogy "Nem érdekel, hogy felhő vagy nem felhő, hogy iCloud vagy nem iCloud, hogy szinkron vagy hangalámondás akármi, csak működjön!"

iCloud és iCloud és iCloud

A felhő szolgáltatás sok felhasználónál csapja ki a biztosítékot - ők azok, akik nem informatika szakon végeztek, a gravitációs hullám miben léte pont annyira súrolja intellektuális ingerküszöbüket, mint a húr-elmélet. Ők azok, akik használni akarják a technológiát anélkül, hogy értenék. Nem kell tudni azt, hogy működik a négyütemű benzin befecskendezésű gépjármű – vezetem. Nem érdekel, hogy a mikrohullám hogyan melegít – használom. Nem akarom érteni a felhő alapú adatmegosztást – használnám. Macről, iPhone-ról, iPadről. És ne legyen tele.
Nem meglepő módon a fentieket vallók alkotják a felhasználók jelentős többségét. Az Apple iCloud megoldása meg nem tökéletes és kicsit pénzre hajtós. Mit tehetünk ahelyett, hogy kib...orulunk?

iCloud - felhőtlenítés Macen
Az iCloudnak vannak kötelezően használandó, jól használható és egyéb részei. Macen válasszuk ki az Alma menü > Rendszerbeállítások > iCloud párbeszéd ablakot, a következő képhez hasonlót kapunk.
Ahol sok helyet fogunk megtakarítani, felaszabadítani, az az iCloud Drive, a felhő adattároló része. Ahol még lehet sokat spórolni, az a Fotók alkalmazás.
A Mail esetében csak az @icloud.com, @me.com és @mac.com végű email címünk számít, ha ilyenről küldünk és fogadunk levelet! Az, hogy mi az Apple ID megadásakor begépelt email, tök mindegy.
A Kontaktok, Naptárak, Emlékeztetők, Safari, Jegyzetek... használatát két esetben érdemes engedélyezni. Az egyik ok, hogy szeretnénk a bejelöltekről egy másolatot a saját iCloud felhőnkbe jelszóval védve. Így, ha bármi baja is esne a Macnek, ezek nem vesznek el. A másik, ha több Apple eszközünk van. Ilyenkor azok között, amelyen aktív az Apple ID (be vagyunk jelentkezve) és engedélyezve van az adott alkalmazás (szolgáltatás), ott az adott alkalmazás adatai szinkronizálva lesznek. És ez jó. És szinte hibátlanul működik is.
Amit én biztos bekapcsolnék, az a Find My Mac. Így bármikor bármilyen operációs rendszer bármilyen böngészőjével meg tudom találni a Macem az Apple ID alapján az icloud.com oldalon át.

iCloud Drive
Azt, hogy mennyi helyünk van az iCloudban, a fenti kép alján levő csíkról olvashatjuk le. A színek nagyjából jelzik, hogy mi mennyit foglal, az egeret rátolva pontosabb számértékeket láthatunk. Kattintsunk rá az iCloud Drive sorában a Beállításokra!
Az Apple elgondolás az, hogy amit csak lehet, felhőbe mentünk, mert a felhőbe mentett adathoz bármikor, bárhol, bármelyik eszközzel hozzáférünk. Jó gondolat. De. Nem biztos, hogy minden doksinkat szeretnénk bármikor elérni. Ha mozit csak és kizárólag az egyetlen Macintosh gépünkön vágunk, akkor a mozit a felhőben tárolni úri huncutság. Azt eldönthetjük, hogy akkor, amikor az Apple a képen látható párbeszédablakban mindent bejelölt, akkor a kedvünkre akart tenni az idézett elv jegyében vagy egyszerűen minél több tárhelyet akar nekünk pénzért eladni.
Vágjunk rendet!
Konzultáció vagy OS X képzésen, ha ehhez a részhez érünk, akkor mindig megkísért a Gonosz Almalap (mea culpa!) és meg szoktam kérdezni, hogy ki tudja, mi az az Automator vagy Szkriptszerkesztő, és szokták-e használni. Ha nem - szinte biztos válasz -, akkor javaslom, hogy kapcsoljuk le az adat automatikus feltöltését.
Ez azoknál az alkalmazásoknál, amelyet nem használunk, biztos nem gond. Ha viszont valamelyiket használjuk, akkor megeshet, hogy a Mac már felnyomta az iCloudba egyik vagy másik doksit. Ezt kötelező a feltöltés leállítása előtt ellenőrizni! Ha van fent a felhőben fájlunk, és leállítjuk itt a szinkronizálást, akkor a Macről a felhős anyag elérhetetlen lesz.
A van már felhőben fájl leggyakrabban az iMovie, Pages, Keynote vagy Numbers esetén fordul elő. Némi macerával ezek a felhőből a gépre áttehetők, ennek módját a hozzánk fordulóknak szívesen mutatjuk meg – bár kitalálni is ér!
Most, hogy hatástalanítottuk az iCloud Drive-ot, az itt felsorolt és szinkronizálásból kivett alkalmazások is kicsit más módon nyílnak majd meg, ne lepődjünk meg!

iPhone és iPad mentés
Eddig sem volt kőkemény talaj a lábunk alatt, most egy picit még ingoványosabb terepre tévedünk: az iOS mentésekről lesz szó. Kérek mindenkit, aki nem érzi, hogy az erő vele lenne, az ne módosítsa a Mac beállításait, kérje szakember segítségét!
Az első ábrán látható csík (nálam narancssárga) része azt mutatja, hogy mennyi helyet vesznek el az iCloud tárhelyből az iOS eszközeim - telefonom és iPadem - mentései.
Az iOS eszközökről két helyre készíthetünk biztonsági mentést: a merevlemezünkre (SSD-re) vagy az iCloudba. Az utóbbi egyszerűbb, az iOS eszközön beállítjuk, hogy ha wifin van és kedve van biztonsági mentést készíteni, akkor tegye meg. A merevlemezre úgy tudunk mentést készíteni, hogy kábellel összekötjük az iPhone-t, iPadet, és a Macen elindított iTunes megfelelő bugyrában kiadjuk a helyes parancsot.
Ha szeretnénk felszabadítani az iCloudos tárhely iOS eszközök mentésére használt helyét, akkor tegyük a következőket! Először készítsünk az eszközről mentést a Macre, iTunes-szal. Ha nem lenne Macünk, nincs ok pánikra, olvass tovább! Második lépésben állítsuk át a mentés helyét iCloudról Macre - ezt a mentés közben ez iTuneson keresztül is meg tudjuk tenni. Ha sikeres a mentés, töröljük az iCloudról a régi mentéseket. Ehhez kattintsunk az Rendszerbeállítások ablak alsó színes csíkja melletti Kezelés gombra!
Ekkor látjuk meg, hogy pontosan mi mennyi helyet foglal az iCloud felhőnkben. Ahogy látható, az iPhone 4,1GB-t, az iPad 411MB helyet vesz el, pontosabban a mentés ennyi helyet vesz el. Ha valamelyikre már nincs szükség, akkor kijelölve az ablak alján levő Törlés gombra kell kattintani.

Kell-e, érdemes-e iOS eszközről mentést csinálni?
Hivatalosan igen. Ám. Ha minden fontos adatodat szinkronizálod felhővel - az Apple-öseket az iClouddal, a Skype-ost a Skypefelhővel, a nem-tudom-mit a nem-tudom-mi-felhővel, akkor igazából megúszható a biztonsági mentés. Igaz, ha újra kell telepíteni a telefont vagy iPadet, akkor a rajta volt alkalmazásokat is újra le kell tölteni. Az egyes alkalmazások tárolta adatok, ha azokat az app nem felhőbe mentette, akkor vesztek. A játékállások is nagy valószínűséggel mennek a lecsóba. Szóval gondold meg, a te döntésed.

Na és mi van a Fotókkal?
Azokkal gáz van, de hamarosan ismét összeszedjük, hogy lehet "ócsón" vagy praktikusan megúszni. Érdemes rákeresni blogunkban a Fotók szóra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése