2013. február 25., hétfő

A Samsung és a tablet jön

lát, a győzelem azért még odébb van. Az IDC új mérési halmazt alkotott, ez a „Smart Connected Device", amit lefordítani vicces: „csatlakoztatott okos eszközök". A halmaz elemei, ahogy az a második grafikonról leolvasható az asztali és hordozható gépek, az okos-telefonok és a tabletek úniója.
Mindkét grafikonon az eladott készülékszámot látjuk millióban mérve, azaz tavaly majdnem egy és negyed milliárd ilyen eszköz talált tulajdonosra. Sok minden más mellett leolvasható, hogy bár az Apple részesedése is nőtt (bal oldal 2011, jobb oldal tavaly), a Samsung növekedése nem csak dinamikusabb volt, de - ahogy megírták - meg is előzte az Apple-t. A követők - Lenovo, HP és az alapítója által épp visszavásárolt és privát céggé válló Dell - részesedései harmada, ötöde a két piacvezetőének.

Csatlakoztatott okos eszközök
Az új halmaz megalkotására az IDC-t az késztette, hogy igazából nem sikerült a tabletet elhelyezni a számítástechnika piacán. Évekkel ezelőtt egyértelmű volt, hogy vannak asztali gépek és vannak hordozható gépek. Persze az asztali gépeknél mindig is volt filózás, hogy meddig asztali, honnan szerver egy számítógép, lásd Mac Pro vagy még inkább a Mac Mini Server esetét. A hordozható gépekét is zilálta a notebook, sub-notebook, u-boot vélt vagy valós alcsoportok besorolása.
Az okos telefon, bár már az első iPhone is tudott annyit, mint a klasszikus 386sx SVGA monitorral, jól elkülöníthető volt az asztali-hordozható számítógéptől.
A tablet viszont, ha nézem, számítógép - a hordozható gép alsó kategóriája -, ha akarom, okos telefon - bár pont telefonálni nem lehet rajta (oks, FaceTime, Skype...). Ráadásul a számítógép, tablet és telefon gyártók is azonosak, így logikus volt az új halmaz létrehívása. Egyetlen apró érv szól csak ellene, így a múltat jellemző idősorok megszakadnak.

És jött a tablet
Az asztali gépek piacrészesedése nem csak háromnegyedére csökkent, de számszerűen is esett (2011: 155m, 2012: 148m), de ez már egy lassan tíz éve tartó trend. Az asztali gépek helyett egyre többen hordozható gépet vásárolunk. Ám a tabletek megjelenése épp a hordozható gépek részesedését kezdte ki (2011: 209m, 2012: 202m). Az okos-telefonok száma változatlanul növekszik - százalékosan és darabszámszerűen is -, ennél jobban csak a tabletek teljesítenek. 2011-hez képest 43 százalékkal több tabletet adtak el.
Bár az Apple belső számai szigorúan titkosak, az Almalap annyit megtudott, hogy az Air száguldása lelassult, sokan kimondják, azért vettek anno Airt, mert az volt a legközelebb az akkor még ismeretlen iPadhez. És nekik az iPad tudása elég, nincs szükségük számítógépre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése