2013. október 22., kedd

Stílus beillesztése egyeztetéssel

Az egyik legismertebb billentyű-kombináció a command+c – command+v páros, a másolásé és beillesztésé, szép magyarul a kopi-péjszté. Azonnal jelezzük, a command+x is sokak által használt, ez a kivágás, avagy cut. Csak nagyon a rend kedvéért, a cut-nál az eredeti helyen nem marad semmi, a copy-nál meg igen. A régi Macesek gyakran alma+c, alma+v-t mondanak, ennek okáról nem rég írtunk: miért almázzák a kommandot?

Paste and Matyh Style
Egyik régi blog-követőnk vetette fel, hogy érdemes lenne foglalkozni a kopi-péjszttel, mert sokaknak okoz gondot az ő tapasztalata szerint is az, hogy a beillesztés nem csak a szöveget illeszti be, hanem viszi annak a stílus-jellemzőit is. Például kimásolva ennek a bejegyzésnek a címét, azt egy emailbe beillesztve marad a kék háttér, a halvány kék betű...
Erre persze az Apple is gondolt, ahogy jobbra látható, az Edit/Szerkesztés menü egyik parancsa a „Paste and Match Style" utasítás. Ha a sima Paste helyett ezt adjuk ki, akkor a másolt elem felveszi a másolás helyének stílusát. A példánál maradva a levélbe a levél betűszövegével megegyező betűtípusú, méretű, színű, hátterű... lesz a beillesztett cím. Mondjuk, a billentyű-kombinációja nem barátságos, de megtanulható. Magam is először bemásolom (command+v) a másolandót, majd felszisszenve Edit > Undo jön, visszavonom a másolást és használom a Paste and Matyh Style-t.

Paste Value
A fenti ábrán a harmadik parancs ne tévesszen meg senkit, ez a Numbersben látható csak. Akkor használandó, ha egy képletet tartalmazó cellának csak az értékét szeretnék másolni.

Paste Style
Ha már lúd, legyen kövér! A Format menü alatt található két utasítással a stílust, a megjelenést lehet másolni. Figyelem, a másolás nem mindig vonatkozik az összes stílus attribútumra. A stílus másolást más is akadályozhatja, ha például a TextEditben/Szövegszerkesztőben sima, nem rtf szöveget szerkesztünk, akkor oda hiába is próbálunk stílust másolni.

Gordítási huba
Nem ilyen, hanem rosszabb, tartalmi, félrevezető. A Paste and Match Style azt jelenti, hogy bemásol és az ott talált stílust veszi fel. A Stílus beillesztése és egyeztetése meg nem. Ennek ellenére ez a jó parancs, ha csak tartalmat szeretnénk másolni, stílust nem. És még egy ok, amiért maradok angol rendszeren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése