2015. január 6., kedd

Yosemite: Még fél Finder nézet

Mindenki tudja, hogy a Finderben négy nézetben tekinthetjük meg a fájlokat.
Az ikonnézet kis előképeket mutat, az ikonok méretét az ablak jobb alján található csúszkával módosíthatjuk. A Command+J parancsra megjelenő beállítási ablakban érdemes a Show Item Info-t bejelölni, ha képeket nézünk ikonnézetben. Ekkor a képek alatt azok mérete is látható lesz.
A listanézetet akkorérdemes használni, ha a felsorolt fájlokat valamilyen tulajdonságuk szerint szeretnénk sorbarendezni. Ehhez a lista tetején látható megvezésre kell kattintani. Ennél a nézetnél a Command+J ablakban határozhatjuk meg, mely fájl jellemzők lesznek láthatók. A sorrendjüket a Finder ablakban lehet fogd-és-vidd módszerrel módosítani - mindig a fájlnév az első.
Az oszlopnézet afféle „fekvő fastruktúra“, bár úgy tűnik, a mai oktatási rendszer már nem használja ezt a kifejezést. Ami igen régi, amikor még ‚C‘ volt a gyökér, és abból nőttek felfelé a könyvtárak, és ahogy egyre ágas-bogasabbá lettek, úgy hasonlított a merevleemez egy fára.
A negyedik nézet a „ringlispil“, ez képkeresésnél, vízuális keresésnél a legjobb. A Finder jobb oldalán fent látom annak a fájlnak a képét, tartalmát, moziját, PDF-jét, amely az alatta levő listán van kiválasztva. A felső és alsó rész aránya átméretezhető a köztük lévő elválasztó vonal megragadásával.

Még fél nézet
Adjuk ki a Command+Shift+P parancsot! Ha elég széles volt a Finder ablak, akkor a jobb oldalán a kiválasztott fájlt látju nagyban, megnyitva - feltéve, hogy meg tudja nyitni a OS X. Ezzel a, mind a négy nézetből elérhető, fél plusz nézettel gazdagodott a Yosemite. Azt próbáltad már, hogy kiválasztasz egy képet vagy doksit és leütöd a szóköz billentyűt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése