2015. április 7., kedd

MacBook - egy vélemény

Az Apple feltámasztotta a MacBook nevet, amikor új, egyetlen csatlakozóval (USB-C-ről szóló írásunk) ellátott ultra-könnyű hordozható gépet mutatott be március kilencedikén. A 12 inches jövevény sokunk szívét megdobogtatta, többször is. Először a gyönyörű dizájn, másodjára pedig az ár - egész Európában itthon a legdrágább, legalábbis magánszemélyek számára (470eFt). És most a következő bejegyzést olvastam a Business Insideren Bob Price-tól.

Az új MacBook négy évnyi visszalépés

Az új MacBook (MB) az Apple eddigi legvékonyabb, legkönnyebb hordozható gépe. És ugyanakkor jelentős visszalépés.
A Geekbenchben gyülekező adatok szerint a gépbe került processzor teljesítménye a 2011-ben bemutatott MacBook Airével (MBA) van egy súlycsoportban. (A Geekbench számítógép teljesítmény mérésre kitalált eljárás, amely az egyes hardver elemek képességeit tesztelik szigorúan azonos, de üzeminek tűnő munkafolyamatokkal. A tesztek letölthetők, saját gépen is futtathatók, az eredmények pedig feltölthetőek - erre hivatkozik Price.)
Az összemérés eredménye magáért beszél. A nagyobb érték a jobb, így ennek tükrében egy magos módban 1 924 (MB) / 2 192 (MBA), több-magosban 4 038 / 4 288 egyaránt veri a négyéves MBA az új MB-t. Csak a rend kedvéért, a 2014-es MacBook Pro hasonló két mért adata: 3 876 és 14 703. Igaz, az MBA az otthonra szánt "játszós" hordozható Mac, a Pro pedig a komoly, üzleti gép. A lassúságnak oka a MacBook Intel Core M chip, amelyről szakértők jelentették ki, "hogy lassabb hasonló Core társainál". ("Kortársainál" - mondá a Gonosz Alamalap.)

Meg pár előre is
Amíg az előző bekezdés a MacBook processzorának teljesítményével foglalkozott, az egész gépet tekintve sokkal jobb a helyzet. A grafikus képessége jobb az új MacBooknak, és az összesített, minden hardver elemet érintő tesztekben is jobb az emlegetett MBA-nál.
Az Apple évtizedes hardver minimalizálási folyamatának egyik állomása a MacBook alaplapja, amelyet már talán nem is illik alaplapnak nevezni. A megspórolt hely pedig kell az akkumulátornak a minél hosszabb tápmentes működéshez. A Geekbench eredményekre is kihatással lehet az alaplap zsugorítása.

Az Almalap szerint
Az Apple még anno, Steve Jobs visszatérésekor alakította ki egészen máig használt termék mátrixát. Ennek értelmében léteznek asztali és hordozható Macek, illetve másik bontásban otthoni szórakozásra és munkavégzésre szánt Macek. Az Air az otthoni, a Pro a pénztermelő gép. Korábban, az Air előtt a sima MacBook volt az otthonra szánt Macek neve. Lehet, hogy az visszatérő névvel az Apple az Air család teljes lecserélésére készül? Az Air azért lett Air - legalábbis névileg -, mert a legfontosabb újdonsága vékonysága volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése