2016. március 11., péntek

Nem akarsz elkésni? Kontakt, Naptár és Térkép

Az embereket két csoportra lehet osztani: az egyik csoportot azok alkotják, akik képesek időben odaérni a megbeszélt helyre, elindulni, bármi. A másikat pedig azok, akik soha, de soha, de soha. (A Gonosz Almalap kicsit aggódik is, hogy ennek a bejegyzésnek az elolvasását is lekésik...)

Naptár
A Naptárban hozzunk létre egy bejegyzést, meglátogatnánk Észak-Kelet Magyarországon élő ismerősünket. Mivel a neve mellé a Kontaktokban a címét is felvettük, a Naptár ezt az információt villámgyorsan beilleszti. Nem csak beilleszti, de kis térképet is mellékel. (Az más kérdés, hogy ez ebben a nagyításban csak az adott falun belül használható.)
Az időpont alá kattintva érhető el az a szolgáltatás, amelyért ez a bejegyzés szól. Megadhatjuk, hogy mennyi idő alatt érünk oda. Honnan? Onnan, ahol most vagyunk! Így, ha aznap még leutaznánk Miskolcra vagy Debrecenbe, az utazási idő lecsökkenne, ezt a Mac és az Apple állítólag automatikusan újra számolja. Ehhez persze azon az eszközön, amelyen a naptárt nézzük, engedélyezve kell legyen a Helymeghatározás szolgáltatás. (Macen: Rendszerbeállítások > Biztonság és adatvédelem > Adatvédelem és ott a Helymeghatározás > Térkép és Naptár legyen bejelölve.) Így tudjuk a pontos, Mac kalkulálta szükséges időt kijelölni autóval, tömegközlekedéssel vagy gyalog. A fixen beírt időt a Mac nem fogja átszámolni, még szép!
Ha tudjuk az utazási időt, ami azonnal a Naptár adott részén is megjelenik, akkor már csak azt kell megadni, hogy mikor riasszon minket az okos számítógép. Ha ezt is megtettük, akkor már nincs más dolgunk, mint ölbe tett kézzel ülni, és várni, hogy mikor riaszt a gép. Aki biztosra akar menni, az több riasztási időpontot is betehet.

Térkép
Kényelmünket szolgálja, hogy a bejegyzéshez tartozó térképre kattintva a Mac elindítja az Apple Térkép nevű alkalmazását, és mutatja az utat. A hosszú és kanyargós utat. Ez a kényelmi szolgáltatás nem csak Macen, de iOS eszközökön is működik. Ezért jó gondolat minden olyan megbeszéléshez beírni a pontos címet, ahol még nem voltunk, vagy nem tudjuk, hogy a nem megszokott módon hogyan lehet megközelíteni. Az iPhone-on is elég a címre kattintani, hogy az eszköz vezessen. Még nem helyettünk, csak minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése