2018. július 18., szerda

"Ezt nem én telepítettem, valahogy felkerült!"

Gyakori mondat ez a Mac OS oktatásunkon vagy egyéni tanácsadás során. Akkor hangzik el, amikor az Alkalmazásokat tallózva rákérdezek, hogy ez vagy az az alkalmazás mire való, miért telepítették. Természetesen olyan nincs, hogy egy alkalmazás magától feltelepüljön, mint mindenhez, emberre van szükség. Vannak persze ravasz megoldások, amelyek a nem informatikusokat, de néha még őket is, megtévesztik. Az Apple a következő megoldást javasolja, hogy elkerüljük a nem kívánt alkalmazások Macünkre költözését.


Alma menü > Rendszerbeállítások > Felhasználók és csoportok. A felhasználói lista alatti plusz jelre kattintva lehet új felhasználót felvenni.

Minden Macen kell lenni legalább egy admin jogú felhasználónak. Lehet több is, de egy mindenképp van. Aki egyedül használja a Macet, az általában egy felhasználóként dolgozik, és ez az egy a fentiek miatt admin jogosultságú.
Az Apple azt ajánlja – és ez leginkább az új Mac használatba vételekor követhető kényelmesen el –, hogy azonnal vegyünk fel egy szabványos felhasználót is. Mindennapi munka során a szabványos felhasználót használjuk, adminként csak akkor lépjünk be a Macre, ha admin joghoz kötött feladatot szeretnénk ellátni. De melyek ezek?
Mit nem tehet a szabványos felhasználó?
A szabványos felhasználó nem tud új felhasználót felvenni – ez azért nem naponta előforduló feladat. És, ez a fontos, nem tud új alkalmazást telepíteni sem. Minden mást korlátozás nélkül képes megtenni. Gondolom, innen egyértelmű, ha szabványos felhasználóként dolgozom, akármit is teszek, nem leszek képes új alkalmazást telepíteni "véletlenül". Akarattal igen, mert a Mac minden olyan esetben, amihez admin jog kellene, elkéri az admin nevet és jelszót. Ha ezt megadom, akkor az már nagyon nem véletlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése