2014. május 27., kedd

iPhoto és a kép eredeti neve

Az iPhoto minden Macre előre telepített alkalmazás, amellyel fényképeinket rendezhetjük, javíthatjuk és megoszthatjuk. Aki kinövi az iPhoto-t, az váltson Aperture-re vagy Lightroomra, de indulni az iPhoto-val érdemes. Számtalan iPhoto-s standard kérdés közül most az eredeti fájlnév eltüntetésével, illetve előhozásával foglalkozunk.

Be az iPhoto-ba! Felejtsük el a fájlnevet!

Legegyszerűbb módja a képek iPhoto-hoz adásának, ha azokat ráhúzzuk az iPhoto ikonjára vagy felületére. A beolvasást követően érdemes azonnal eseményekké szervezni a képeket, elvégezni az arcfelismerést.
Az események (balra piros csík) közül kiválasztottam a Sárospatak nevűt (középen piros csík mutatja), majd az egyik képet kijelölve kértem egy infót a képről (alsó piros karika). Ekkor jelent meg a jobb oldali hasáb számos hasznos adattal. Ezeket az adatokat a kép tárolja, csak épp láthatatlanok. Ezek a metaadatok. A kiválasztott kép neve a hangzatos IMG_5471. Ez nem szép, számomra információt nem hord (már 5 471 képet fotóztál?), cseréljük le valami szebbre, értelmesebbre! Jelöljük ki azokat a képeket, amelyek nevét le akarjuk cserélni: command+a. A Photos/Fotók menüből adjuk ki a Batch Change... / Kötegelt módosítás... parancsot!
A megjelenő párbeszédablak több lehetőséget is kínál, mi most a fájlnév eltüntetésére törekszünk, ez a Title/Cím. Én általában dátumot iratok a képek alá (ez is redundáns, hiszen az info megmutatja, hogy mikor fotóztam, de én így szeretem). A cserélésnél nem kell vigyáznunk egy esetet leszámítva. Ez pedig a dátumcserénél az eredeti dátum módosítása - ez nem vonható vissza. Ezt ne használjuk! Akkor meg minek? Ha sikerült a fényképezőgépben elemet cserélni, akkor elugorhat a dátum-idő beállítás. Így képeink 1900. januárban készültek lesznek, ami előnytelen időbeli keresésnél, sorba rendezésnél. Ekkor, és csakis ekkor módosítsuk az eredeti dátumot egy, a valódihoz hasonlatos időpontra. Ha csak nem órákat fotóztunk, akkor ez úgyis csak megközelítő dátum lesz.
A cserével ügyes szelektálással megfelelő képaláírásokat (Leírás) is generálhatunk - a képaláírás FB vagy Flickr publikáció esetén - elvben, pár hetes tapasztalat szerint - átmegy.

Ki az iPhoto-ból! Vissza a babaruhát fájlnevet!

Az iPhoto Library-ben nem turkálunk (lásd: Tilos a használata). Ha szükségünk van egy fájlra, akkor az iPhoto kiadja azt, csak kérni kell. A Fájl > Export parancs kiadása előtt kijelöljük a kiveendő képeket - ezek megmaradnak az iPhoto-ban is, de a Finderen át elérhetővé válnak. A parancs kiadása után ezzel a párbeszédablakkal találjuk szembe magunkat:
Rendre megadhatjuk, hogy az iPhoto-ba bevitt, vagy az ott módosított képet kívánjuk az iPhoto-tól, esetleg adott fájlformátumban. A kép metaadataiba kerülhet az iPhoto-ban adott cím és a kulcsszavak, a GPS infok. Rendelkezhetünk a fájl méretéről és - ezért küzdünk - a fájlnévről. Ami lehet az általunk adott cím, vagy az eredeti fájlnév, sorszámozás vagy albumnévvel sorszámozás. Az iPhoto még rákérdez a célmappára, ahová aztán kimenti a képeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése