2015. április 1., szerda

De honnan jön a Cook név?

Ahogy korábban megírtuk, az Apple világ egyik mai híre, hogy Tim Cook a nagy felfedező James Cook leszármazottja. Az írás azonban felkeltette kíváncsiságunk, ki is ez a Tim Cook, honnan származik. E kérdés kimondásának első pillanatától kezdve bíztunk abban, hogy magyar gyökérre lelünk, és - majdnem!

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.


József Attila: Hazám

S valóban, Tim Cook dédapja egyike volt azoknak, akik a 1929-33-as gazdasági világválság miatt döntöttek úgy, hogy Amerikában próbálnak szerencsét. A családi legendárium szerint, amely a neten csak itt olvasható, a családfőnek, Josephnek az útja is a new-yorki Ellis Islandon vezetett keresztül, ez volt a bevándorlók fogadó és megszűrő állomása. Joseph nem a mai, de még csak nem is a történelmi Magyarország területéről származott - bánatunkra -, hanem egy osztrák faluban nőtt fel. Így angol tudása épp annyi volt, amennyit a hajón összeszedett. A bevándorlási tiszt, amelyhez került, nem türelméről volt ismert, így az előtte állók faggatását hamar feladta, azt írt az előtte fekvő kockás papír megfelelő rubrikájába, amit hallani vélt. Így lett az Osztrák-Magyar Monarchia semmit sem értő, németül próbálkozó polgárából Jospeh K[aiser]u[nd]k[önig], azaz Jospeh Cook.

Ha ezt elhitted, akkor jöhet hamarosan a következő hírünk az új Mac OS X 10.11-ről. Ha nem, akkor is. Mert ez egy ilyen nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése