2015. május 29., péntek

Photostream képek a Macen

Ez a bejegyzés megmutatja, hol tárolja a Mac a Fényképfolyam képeit. Itt és most szólunk, a képeket a mutatott helyről csak másolni szabad, mozgatni nem, módosítani, átnevezni, etetni, itatni, elcsábítani nem! Akkor miért is jó, hogy tudjuk, hogy hol tárolja a Mac a képeket? Azért, mert így az iPhone-nal fényképezett képhez anélkül hozzáférsz, hogy el kellene indítanod az iPhotot-t, a Fotók-at vagy az Aperture-t. Nulla merevlemez hely esetén vész megoldásnak e képek törlése is szóbajöhet, különösen akkor, ha az említet szoftvereket nem használod.

Keressük meg Finderben a képeket!
Nyissunk egy szép széles Finder ablakot, álljunk oszlop nézetbe! Más nézetben is megoldható a feladat természetesen. Az ALT nyomva tartása mellett kattintsunk rá a Go menüre! Csak így érhető el a Library nevű könyvtár és nekünk pont az kell, válasszuk ki! A Libraryben keressük meg az Application Support mappát, abban keressük meg az iLifeAssetManagement mappát! Ó igen, attól, hogy a felszínen már alig létezik az iLife, a mélyben még dübörög. Az előbbiben megtaláljuk az assets mappát és annak a sub almappájára vágytunk! Mi magunk is alig hisszük el, de így van.
A képre kattintva normális méretben láthatjuk azt.


Tegyük könnyen elérhetővé a csak másolható képeket!
Ahogy látjuk, a sub mappa számtalan almappájában vannak a fotófolyam képei. Ráadásul idővel a mappa nevek is változnak, ezért egy újabb apró trükköt vetünk be. Amit látni szeretnénk, az a sub alatti mappákban lévő képek. Ezért rákeresünk a sub mappa alatti képekre, és magát a keresést mentjük el majd.
Továbbra is Finderben dolgozunk. A kereséshez maradjon a sub mappa kiválasztva! A Finder keresőjébe írjuk be, hogy sub. Ekkor új menü sort kapunk, itt tudjuk szűkíteni, hol keressen a Mac. A Mac természetesen a sub mappában keressen, ezért itt a sub-t válasszuk. Még egyetlen találatunk sincs, de pánikra sincs okunk. Újabb keresési szempontot adjunk a mostani kereséshez, ez legyen az, hogy a keresett elem az kép. Majd most töröljük ki a sub beírást a Finder keresőjéből, és lám, sorolódnak a képek. Váltsunk ikon nézetre, vagy a negyedik 'körhintásra', ezekben jobban keresünk képet.


Az utolsó lépés a keresés elmentése az Oldalsávra, ehhez kattintsunk a Save-re! Adjunk értelmes nevet a keresésnek. És kész. Ügyesek voltunk!

2015. május 28., csütörtök

Karóra arany lánccal

Ó ige, kihagyhatatlan a legdrágább Apple Watch utáni netes vadászat. Mi nem vittük túlzásba, öt perc alatt megtaláltunk egy potom 50 milliós verziót. A Goldhenie oldalon bárminek az 18k-s (k, mint karát) aranyba öntését vállalják. Némi felárért még szórnak gyémántokat is az aranyra, szóval a határ a csillagos ég. Amúgy a jó budapesti lakás, vagy felső kategóriás autó árának megfelelő óra pont annyira használható, mint százezer plusszos társai. Ja, kép!

2015. május 27., szerda

Jön a Windows X!

- A Microsoft hamarosan bemutatja a Windows 10-t. Vagy mondjam így: "Windows X-t?!"
- Ugye tudod, hogy az "X"-et "tíz"-nek mondják?

- Nem hiszem el, hogy megint koppintják az Apple-t.
- Ugye te is tudod, hogy az "X"-et az ókori Rómában használták?

- A buta Microsoft mindig az Apple-t másolja.
- De Steve Jobst a Xerox inspirálta az egér és a grafikus megjelenítés kapcsán.


- Mások ötletének használata még egy dolog, amit a Microsoft ellopott az Apple-től.

2015. május 26., kedd

iPhone jelentés

Hogyan változik a használatban levő iPhone-ok száma? Ezt mutatja meg a következő grafikon, ha nem is a kezdetektől. Számtalan egyéb tény mellett látható, hogy amíg az iPhone 5 szép lassan kúszott be az életünkbe - miközben a korábbi modellek aránya alig változott -, addig a iPhone 5s igazi berobbanás volt. A görbék alapján megerősítve vélhetnénk azt az napi tapasztalatunkat, hogy két iPhone használó csoport létezik. Az egyik a folyamatosan a legújabb készüléket használóké, a másik pedig az 1-3-5 vagy 2-4-6 verziók tulajdonosaié, akik egy frissítést ki-kihagynak. Amúgy az iPhone 4S megtartása is figyelemre méltó.


Az adatokat a Consumer Intelligence Research Partner szolgáltatta. A grafikon jobb oldalán a pillanatnyi százalékos megoszlás olvasható le.

2015. május 20., szerda

Taxi! Taxi! Főtaxi!

A budapesti taxik kisárgítása és egységárasítása nem söpörte ki a hiénákat a piacról, még mindig lehet drágán utazni. Ha az ember nem kíván az út végén veszekedni, akkor érdemes elismert cégtől rendelni. Igen, tudom, hogy létezik az Uber (a Gonosz Almalap az "überállészfrancstadt" rigmust és képes felidézni). Az alkalmazás alapfunkciója, a taxirendelés hibátlanul működött nekem. A külföldinek - több nyelvű az app, bár a helyesírás ellenőrzés az angolnál biztos elmaradt -, elvétve taxizónak nagyon hasznos az útvonaldíj-kalkulátor. Egyes funkciók viszont úgy viselkednek, mintha a "kilépés"-re kattintanék.

2015. május 18., hétfő

Videóból gif-et

Lassan nincs olyan portál, ahol ne találnánk egy-sok videóból készített gif-képet. A videó lejátszásához a böngészőt plusz tudással kell felruházni, ilyen-olyan plugint kell letölteni, vagy a videó beágyazott, azaz más szájton található, csak az oldal készítője ide beillesztette. A gif megjelenítéséhez viszont nem kell semmi a böngészőn kívül, így az minden platformon, készüléken és böngészőn látható. A gif a Graphics Interchange Format rövidítése. Számtalan alkalmazás létezik, amellyel videóból vagy annak egy részéből gif állítható elő, most a VideoGIF-et mutatjuk be (nem giffel, hanem beágyazott videóval).



Ismételjük meg a videó végén elhangzottakat: ne tegyünk a honlapunkra több száz gigás gifet. Nem mindenki várja ki, mire letöltődik, a 3G, 4G és sokG használók meg utálni is fognak, mert viszed a fizetős forgalmat. Ha pedig mozi-készítést tanulnál, akkor kattints az alábbi hirdetésre!

2015. május 15., péntek

Honnan tudom, hogy lebeg-e az Apple felhő?

Az elmúlt két órában többen hívtak, hogy nem megy az iCales, Naptáras meghívás, illetve szelektíven működik. Ennek okát ugyan nem sikerült kideríteni, nekem is csak a tesztek felében sikerült a meghívó küldés, ám jó alkalom arra, hogy megtanuljuk, hol ellenőrizhető az Apple felhőjének lebegése. Hogy lebeg-e? Vagy épp nem található? Ezt a linket kell megkattintani: https://www.apple.com/support/systemstatus/!


Azt látjuk, hogy az Apple szerint a szolgáltatásai hibátlanul működnek. Azt nem látjuk, hogy mi hozzájuk férünk-e. Hogy egyáltalán fent vagyunk-e a neten. És azt, hogy mennyi netes szolgáltatást üzemeltet az Apple.

2015. május 14., csütörtök

Hogyan osztozik a piacon az iOS, az Android és a Windows?

A Kantar Wordpanel felmérésének számait vettem alapul a következő remek grafikonok megrajzolásához. A jó nevű cég tavaly és idén márciusban mérte, becsülte, vélelmezte a piacrészesedéseket. Az Apple számára az amerikai piac az első, a kínai vált a másodikká (de növekedésben elsővé), a Japán lecsúszott a dobogó harmadik fokára. Ezt követi két kontinens: a miénk és a tőlünk legtávolabb lévő (Ausztrália, éljen a földrajz érettségi!).

Európa
A mutatott öt európai ország a meghatározó - Anglia, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország -, ez az Apple esetében sincs másként. Ez egyben válasz is a mikor lesz Apple Store Budapesten kérdésre. Látható, hogy amíg az angoloknál az iOS részesedése haladja meg az európai átlagot (jobb oldalon a kontinens eloszlása), addig a spanyoloknál az Android tarol, rendesen.

A világ többi része
A két grafikon ugyanazokat az értékeket mutatja, de más rendezési elvek szerint. Az elsőn a meghatározó piacok szerint, a másodikon az operációs rendszerek szerint látjuk az éves változást. Figyelem, gyakorlott grafikon olvasó tisztában van azzal, hogy 0,01 százalék piaci részesedésről 0,02 százalékra növekedés az 100 százalékos növekedést jelent, viszont a piac tekintetében kerekítési hiba. És ezek a grafikonok a növekedés mértékét mutatják.
Akkor mit is látunk? Azt, hogy Amerikában a helyzet változatlan, a piac telített, nincs nagy átrendeződés. Kínában viszont beszabadult az Apple. Az viszont nem látható, hogy ott a piac robbanás szerűen bővül, tehát nem a meglevő vevők újraosztásában jó ennyire az Apple. A Japán bukta mögé azért illik odatenni a számokat (2014: 57,6 százalék, 2015: 45,1 százalék), így csupán annyi állítható, hogy a Japán piac kezd hasonlítani a világéra, ahol az Andorid bő többségben van.
A számok a részesedést mutatják, a volument nem, ismétlem magam, különösen a Windows esetében érdemes ezt hangsúlyozni, amely mind az öt említett földrajzi területen tíz százalék alatti részesedéssel bír, tehát van honnan hová nőnie. Viszont növekszik, a redmondi cég lassan pörög fel, de jön, jön, jön.
Az iOS pedig szépen tartja állásait, a következő években a kínai piac kiszolgálása lesz az egyik meghatározó az Apple számára. Ahol nem csak az Androiddal, Xiaomi-val küzdhet meg, hanem a kínai kormány sajátos gazdaság-politikájával és politikai elvárásaival is.

2015. május 13., szerda

USB-töltős napernyő

Amikor ráleltem, még versenyt futott az idővel a "PowerShade" projekt. A KickStarteren mérettett meg és találtatott könnyűnek, pedig az ötlet - szerintem - remek. A napernyőre applikált napelem csíkokkal annyi energiát nyerni, amivel egy-két eszköz USB-n tölthető, vagy akár egy MacBook is. Bár aki tűző napon az alumínium testű eszközzel operál, annak kisebb gondja is nagyobb lesz annál, mintsem a töltöttség. De egy mobil le tud merülni az egész napos játék közben, vagy az iPad az Almalapmintblog.hu olvasásától.


A nyél középső dudra rejtette volna az USB kapukat. A fejlesztésre megcélzott 205e dollár (55m HUF!) alig tizedét dobta össze 36 támogató, így - legalábbis a KickStarteren - a PowerShade elbukott. Szerintem az összeg is eltúlzott, bár technikai szempontból szép kihívás a vihar- és gyűrődés-álló napelem csíkok fabrikálása, nem is szólva a túltöltés elleni védekezésről, illetve a folyton változó erősségű napfény USB-töltésbe csatornázásáról úgy, hogy egyetlen amerikai se akarjon pereskedni azért, mert a napernyő-töltő hazavágta a telefonját.

2015. május 11., hétfő

Projekt tervező alkalmazások - ma olcsóbban

Tudom, hogy hozzánk hasonlóan mindenki él-hal a projekt-tervező alkalmazásokért, ezért kicsit késve, de még időben szólunk, az egyik legjobb fejlesztő anyák napja alkalmából(!) kedvezménnyel kínálja programjait.

i2e Consuling programok


Ha ilyesmit látsz a kijelződön, akkor projekt tervező előtt ülsz!

2015. május 7., csütörtök

Freeminimum

Miért halk átverés, ha egy alkalmazás Freemium? Erre a kérdésre nyertem akaratomon kívül választ az elmúlt napokban, de előtt lássuk, mi is az a Freemium!

Alkalmazáson belüli fizetés
Aki iOS alkalmazást (vagy bármi mást szoftvert) fejleszt, az ritkán teszi azt puszta elhivatottságból, leggyakrabban pénzért dolgozik az ember. A rossz felhasználó meg, ki érti miért, az ingyenes alkalmazásokat keresi. E kettő igény, vágy alkotta meg az "alkalmazáson belüli fizetés"-t, az "in-app purchase"-t.
Leöltötted az ingyenes játékot? És szeretnél brutál-metál-hernyó-bernyót? Akkor fizess gyorsan 1-2-4 eurót! Megvetted az ingyenes léghajókövető alkalmazást? És szeretnéd, ha a kijelző felét ne reklám borítaná? Akkor fizess gyorsan 1-2-4 eurót! Találtál egy ingyenes magazint? Előfizettél rá? Ja, hogy az egyes számok 1-2-sok euróba kerülnek?
Korábban egy játéknak volt ingyenes verziója, ahol elevickéltél az ötödik-hetedik szintig, és akkora már tudtad, hogy ebből elég, vagy fizetsz pár eurót a teljes verzióért. Korábban letöltöttél egy alkalmazást, és két órán át tudtál házat tervezni, csupán a mentés és nyomtatás funkciók nem működtek. A 115. percre már tudtad, hogy megveszed vagy nem veszed a programot. Ezt a nem hivatalos - ingyenes és fizetős - megoldást váltotta fel a freemium jelszóval illetett, bár van még pár cég, amelyik kitart a free és paid mellett.

Freemiumból freeminimum
A héten a hatodik programot töltöm le , hogy megnézzem, mert érdekes, mert lüke, mert - csak. És egyre használhatatlanabbak, ha nem fizetek az alkalmazáson belül az összes opció eléréséért. Azért, hogy ne csak négy valamit vehessek fel, amikor az alkalmazást vagy ötvennel lehet alsó hangon értelmesen használni. Letölt, megnéz, káromkod.
És akkor jön el a hangos szentségelés ideje, amikor az ingyen letöltött és pénzért kibővített appról csak bővítés után derül ki, hogy azt, amire használnád, azt nem tudja.
Nem összegében fáj az elköltött e heti 14€. Az a baj, hogy mostantól elkezdem kerülni az ilyen freemium alkalmazásokat. Csak mire sokan teszünk így, addigra sok arra érdemtelen app fejlesztő gazdagodik meg. Mint a képen látható Diceepline nevű ... izé.

2015. május 4., hétfő

iPad + Brydgeair = munkaeszköz

Amióta használom az iPadem (iPad 2), azt nézem, használható-e Macbookot kiváltó eszközként. És bár a szoftverekkel és azok tudásával még csak-csak megoldható lenne, az ékezetes billentyűk nem léte mindig szórakoztató eszközzé minősítette az iPadet. A virtuális szoftveres megoldás a keskenyebb billentyűk miatt került elvetésre - a nyomva tartom, hogy legyen ékezetes betű nem megoldás -, a illetve a fizikai érintés is fontos a vakon gépelők számára, az iPad felületén könnyű elcsúszni.


Íme, egy megoldás, amivel az iPad munkaeszközzé válhat. Nagyjából félszázezer forint meg szállítás meg áfa. Amihez jön az iPad ára - és mindjárt az kisebb MacBook Air áránál vagyunk.

2015. május 2., szombat

Külföldön olcsóbb a Mac? (2015/05)

Alapelvek
Tudom, hogy többen rendszeresen olvassátok visszamenőleg is ezeket a bejegyzéseket, de mindig vannak újak, így az ő számukra jöjjön pár alapelv. Az árak a netes Apple Store árai országonként. Az árfolyam az aznapi hazai Raiffeisen árai. Ezekből számolja ki a Numbers, majd hasonlítja össze, hogy hol a legolcsóbb vagy hol a legdrágább a Mac. A külföldi árban nincs benne a repjegy, szükséges papírok - például céges vásárlásnál. És nem számolunk a nagyon olcsó, van valahonnan, "persze, hogy van rá gari", számla mentes dolgokkal. A táblázat félig játék, de komoly.
És a közölt számokért felelősséget nem vállalunk, mielőtt vásárolsz, tájékozódj!

Magánszemélyek
Mi, ugye, bruttó árat fizetünk.


Cégeknek
Mert ők visszaigényelhetik az áfát.