2012. május 21., hétfő

Zöld? Szuperzöld!

A jó hírneve miatt (is) előszeretettel támadja a Greenpeace az Apple-t vélt vagy valós környezetvédelmi ügyekben, így tett nem rég is az iCloud számára épülő Apple szerver-farm kapcsán.
Az Apple mindig reagál, ha nem is közvetlenül, a környezetvédelmi felvetésekre, most közleményben tudatta, év végére megújuló energia forrásból fedezi a szerver-farm energia szükségletét. "A valóban energia-zabáló szerver-farm energiájának 60 százalékát jelenleg már saját maga állítja elő" - áll az Apple közleményben. Ennek javát a szerver-farm melletti, szintén az Apple tulajdonában álló 40 hektáros napkollektor park szolgáltatja. Ez a terület év végéére a duplájára bővül, így az Apple 124 millió kW/h energiát állít elő, ez egy tízezres település energia-szükségletének felel meg. Mindemellett a szennyvíz sem távozhat anélkül az Apple farmjairól, hogy biogázosításon átesve ne adna le némi energiát.
A Greenpeace nem kommentálta az Apple közleményét. (A Fanatikus Almalap szerint torkára fagyott a szó.)

Zöld? Szuperzöld!



Megújuló energiaforrás
A következő részt nem kellett volna leírnom. A szél épp úgy megújuló, mint a kőolaj, vagy a barnaszén, csak épp más a megújulási ciklus. Senki nem állíthatja, hogy pár százezer vagy millió év múlva az akkori ipari forradalom nem fedezi fel a gőzt, és nem esik neki a föld alá szorult és ott átalakuló, a felfedező által „szén"-nek nevezett nyersanyag kitermelésének és elégetésének. Előidézve ezzel, hogy előbb-utóbb elfogy a szén, és jön a sokkal gyorsabb ciklussal megújuló szél és nap és víz energia (második) dicső kora. És így ciklikusan, amíg a Föld Föld és a Nap süt.
Apropó, a napenergia nem megújuló, hanem egyszeri, amikor a Nap majd z milliárd év múlva összezuhan, akkor nem lesz sem napsütés, sem meleg, sem Föld. De megújulás sem nagyon, bár a Jupiter mintha a kezét nyújtogatva jelentkezne. És. Merészeljünk nagyot álmodni, az egész Földet sikerült befedni napelemmel! Ekkor az alatta lévő vegetáció pár óra vagy nap után bedobja a törcsit (képzavar, bár legalább stoppolásra alkalmas eszköz). Azaz, minden napelemtábla a Föld, értsd szó szerint, az anyaföld elől veszi el annak látható, melegítő és egyéb energiáját és hullámát. Egy tábla kimutathatatlan keveset, de elvesz. Az előbbi extrém példa a bizonyíték.
A széllel is a hasonló a gond, hiszen addig fúj, amíg bír. „Energia nem vész el, nem is keletkezik, csak átalakul" - kántáltuk az iskolában. Ha a szélerőmű pörög, akkor bizony a szélben lévő energia kevesebb lesz. Mivel momentán hitvány a szélenergia kihasználása, nem igen van hatása a szélerőműveknek pár száz lezúzott madáron kívül, de ez nem ront a környezetbarátságán - miért, te nem válogatod meg a barátaidat? Szóval ha sikerülne a szelet szinte száz százalékosan munkára fogni, akkor onnantól nem fújna. Lenne nagyon meleg meg nagyon hideg pont, de köztük a levegő csak a szélerőművekig áramolna...
Amikor az első tudatára ébredt ember tüzet rakott - nem talált, gyújtott -, na onnantól éljük fel a Föld energiáját.
A „small is beautiful" elvet valóknak - egy napelem nem csinál nyarat (illetve telet), egy szélerőműtől nem áll le a sirokkó - említsük meg a pillangó szárnycsapását, általam legkedveltebb novella az érdeklődőknek: Bradbury: Mennydörgő robaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése