2014. április 11., péntek

Leander Kahney: Jony Ive - elolvastam, könyvajánló

2007 januárjában ... az iPhone bemutatójának napján Jobs odafordult Alan Kayhez (Jobs és Key még a Xerox PARC-os időkből ismerték egymást), és csak mellesleg megkérdezte: "Mit gondolsz Alan, elég jó ahhoz, kritizáld?" A kérdéssel Kay közel 25 évvel korábbi megjegyzésére utalt vissza, amikor azt mondta az eredeti Macintoshra, hogy ez "az első számítógép, amelyet érdemes kritizálni". Kay egy pillanatra elgondolkodott a válaszon, majd felmutatta a jegyzetfüzetét. "Csinálj hozzá egy legalább 5x8 colos kijelzőt, és te leszel a világ ura!"
Az idézet az Apple vezető dizájnerét, az arculat - és lassan a tartalom - meghatározó emberét, Sir Jony Ive-ot bemutató könyvből való.
A keményfedeles könyvet a HVG adta ki, 3 570 forintért két nap alatt házhoz is szállítják. A 312 oldalas könyvben a fényképek sajnos fekete-fehérek, viszont akad öt-hat olyan kép is, amellyel én még nem találkoztam: iPhone fapados modell például. A szerző nevét talán kevesen ismerik, pedig számos, itthon is naponta olvasott, figyelt Maces blog társ-szerzője. Ez meg is érződik a könyv stílusán, gördülékeny, olvasmányos - nehezen letehető. Az Apple-rajongók számára pedig letehetetlen. A HVG végre jó szerzőtől jó könyvet választott! És a fordítás is remek, ide is írnám a fordító nevét, ha nem otthon lenne a könyv én meg nem.

Miről Kiről szól a könyv?
A könyv első fele Jony Ive-ról szól. Egyértelműen kiderül, hogy az angol szakember nem az Apple hátán kapaszkodott fel a csúcsra, a maga erejéből jutott el oda. Tizenhat éves kora óta épp olyan maximalista, mint a könyv második felében felbukkanó Jobs. És a két zseni egymásra hangolódik - ebből áll az Apple iKorszaka, a második aranykor. Amely a gömbölyded, áttetsző burkolatú iMackel indul, az iPoddal száll magasba, az iPhone a csúcs, az iPadre meg keressen a kedves olvasó jelzős szerkezetet a könyvben.

Miért tetszett nekem nagyon?
Ive-ra hivatkozva a tervezés, kísérletezés olyan mélységeibe ad a szerző betekintést, amelyre eddig nem volt mód. Végigkövethető, hogy nyeri el az iMac, a bólogatós iMac, a G3, G4 Mac Pro az általunk ismert formáját. Látjuk, hogy viaskodnak az anyaggal a formatervezők. Kiderül, hogy nem annyi a formatervezés, hogy skiccelek egyet, aztán, mérnökök, gyerünk megvalósítani, hanem embertelen mennyiségű vázlat, habszivacs-modell készítésből, anyag-kísérletből.
Az Apple-ös formatervezők használtak talán legelsőként CAD-et, cnc-gépeket a tervezés során. Evidensnek tűnik? Ma már igen. Az olyan vidám mondatok, mint amikor az Apple a világ vezető cnc-gyártójának három évi(!) termelését kötötte le előre, nem is szólva. Kahney fantasztikus világba vezet minket, az Apple termelési oldalára.
Persze óhatatlanul is szó esik a cégen belüli pozíció-harcokról, a Jobs halálát követő időszakról is. Itt jegyzem meg, ha valaki (mint én) kételkedett volna Tim Cook vezetői alkalmasságában, akkor az őt bemutató másfél oldal szinte minden kétséget képes eloszlatni. Cook épp úgy zseni, mint Ive vagy Jobs, csak ő épp a logisztika és gyártás-szervezés területén. Ami nem látványos, csak épp létfontosságú az Apple sikeréhez.

Összefoglaló
Vedd meg! Olvasd el! És szerintem másnak is ajánlani fogod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése