2015. március 5., csütörtök

Apple Watch alkalmazások

Az Apple Wathc lázában égve megpróbálunk hasznos óra-alkalmazásokat bemutatni. Az általunk turkált helyeken, érdekes módon, kimondottan egészségre hajtó appot nem találtam, ami meglepő, mert az Apple ezt véli az egyik jelentős fejlesztési lehetőségnek. Igaz, hogy a "szőrös kar gate" kapcsán kiderült, hogy számos, ígért mérést kivettek az órából, mert azok nem működtek megbízhatóan - némelyik a szőrös kar miatt. Az Apple-t ismerve, ezek a Watch második verziójában már ott lesznek.

OfficeTime
Az OfficeTime már létező alkalmazás Macre, iPadre, iPhone-ra. Segítségével jegyezhetjük, mikor mivel foglalkozunk, hogy azt később ügyfelünknek kiszámlázzuk, vagy tudomásul vegyük, hogy szükség lenne egy idő-beosztást tanító képzésen részt vennünk. Az óra annyiban segít, hogy egy bökéssel indíthatunk és állíthatunk le ügyfél-idő mérést, nem kell más iOS eszközt vagy Macet elővenni. Az adatok Bluetoothon kerülnek az alkalmazást futtató eszközre, amely szép színes grafikonokat készít, vagy akár számlát is gyárt.

Clear
A Clear szintén nem új alkalmazás iOS-en, a Naptár és Emlékeztető alkalmazások egybegyúrt, szín kódolt verziója. Segítségével ütemezhetjük napjainkat, óráinkat és perceinket. Az óra persze mindig figyelmeztet, hogy hol is kellene lennünk, mit is kellene csinálnunk. A Gonosz Almalap szerint annak, aki eddig jól viselte, hogy a telefonja vezérli az életét, ez az alkalmazás nélközhetetlen.

Menelao(sz)
Egy eredeti Apple-logós baseball sapkát ajánlok fel annak, aki megfejti, mikért lett az ebben a bekezdésben bemutatandó alkalmazás neve Menelao, azaz Menelaosz. Menelaosz feleségét rabolják el a trójaiak, hogy a XX-XXI. században színes, szélesvásznú filmet forgathassanak e történelminek tartott tényről. Az alkalmazás a kiadásainkat követi, mennyit költöttünk színes, szélesvásznú filmek megtekintésére, antik irodalom beszerzésére, körtére, répára, de leginkább: almára. Azaz, pénzügyeinket igyekszik mederbe terelni, és keretek közt tartani. Az óra segíti az adatbevitelt, csak be kell mondani az összeget, amit kiadtunk, és a kategóriát, amelybe a költség sorolandó.
Szemeink előtt egy nem vasárnapi nap. A közért-pénztárhoz álló negyedórás sorban a szám elé emelem barátnőm bal csuklóját, hogy az órjába mondjam:
- "Egyszötvenhat forint. Élelmiszer. Háromszázhuszonöt forint. Alkohol."

Home Remote
Az iOS8 egyik lassan beérkező újdonsága az intelligens otthon kezelésének egységesítési kísérlete. Számtalan iOS eszközzel vezérelhetők már a lakásban lévő fényforrások - persze csak akkor, ha azok is intelligensek -, nyitható/zárható a garázsajtó, locsolható a pázsit, állítható hőfokszabályzó, kapcsolható áram, indítható kévfőző... A Home Remote egyike ezen alkalmazásoknak. Amint lesz Apple Watch, elég lesz az óránkat bökdösni, hogy mire hazaérünk, frissen locsolt legyen a gyep, elkészüljön a kávé - és vakon bízzunk abban, hogy a garázsajtó nyitva lesz. Az intelligens otthonnak amúgy létezik már egy emelt szintje is. Az iOS eszköz gps-érzékelője figyeli, hogy adott helyhez - lakás, iroda - milyen közel vagyunk, és ha odaérünk, vagy elmegyünk, akkor adott parancsokat automatikusan kiad. Ha jövünk, akkor nyithatja a garázst, ha elmegyünk, lekapcsolhatja az összes égve hagyott lámpát. Persze, ha csak elautózunk az iroda előtt, mert arra visz az utunk, akkor az iroda feléled, majd kisBalázs.

Citymapper
Szintén iOS-en létező alkalmazás, amely nagyvároson belüli eligazodást segíti, Budapest még nincs a listáján, de lehet szavazni, én behúztam egy voksot. Az app tudja, hogy hol vagy - ezt azért ne becsüljük alá, gondolj csak arra, hogy kidobnak egy arab vagy egy kínai városban, ahol aránylag kevés latin karaktert használnak... És megmondva az appnak, hogy hova tartasz, az szépen odavezet, tömeg-közlekedve, várakozási idővel. Ez utóbbi infók érhetők majd el az órán is, így nem kell állandóan telefonunkat bámulni, az iPadről nem is szólva, ami sötét este talán nem is olyan rossz. Bár a buszon vagy villamoson kapaszkodva kivillanó csuklónkon messziről lesz látható, hogy honnan jövünk és hova tartunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése