2013. november 20., szerda

Wozniak reméli, az Apple és a Google kibékül

A BBC Click műsorának nyilatkozott Steve Wozniak, az Apple társalapítója. Wozniak volt a technikai zseni, ő építette meg az Apple első számítógépeit. Legtalálóbb talán úgy fogalmazni, hogy kisodródott az Apple-ből, bár - állítólag - a mai napig szerepel a fizetési listán. És járt Budapesten is.

Apple-Google együttműködés
A számítógépek lassan kezdik megérteni az emberi mozdulatokat és szavakat, de ebben még messze nem tökéletesek.
"Van, hogy azt mondom: 'Menjünk Joe Kifőzdéjébe' és [Siri] nem tudja, hol van Joe Kifőzdéje. Az Androiddal ez ritkán fordul elő" - meséli Wozniak, miért véli úgy, hogy a hangfelismerésben az Android a Siri előtt jár. A sikeresség oka lehet az is, hogy az Android felhasználja a Google keresések tapasztalatát is. „Úgy tűnik, ez a számítógépek fejlődésének iránya, egyre okosabbak lesznek, haladva a mesterséges intelligencia felé. Azt kérem Istentől, hogy az Apple és a Google a jövőben partnerek legyenek."

De milyen együttműködés lehetséges e két cég között?
"Nem tudom. Ha ott lennék, egyszerű volna. De lehet, hogy mégsem, én keveset tudok az üzletről és ne feledjük, egy cégnek mindig az a feladata, hogy nyereséget termeljen. Remélem, hamarosan olyan világot élünk, ahol a licencekért normális összeget kell fizetni. Vannak a Samsung telefonomon olyan jó dolgok, amelyeket szívesen látnék az iPhone-omon. [Wozniak szinte minden új eszközből beszerez egyet a megjelenését követően. Az iPad bemutatásakor az egyik Apple Store előtti sorban állt az első ötvenben.] Szeretném, ha az Apple is használná, tudná használni ezeket a megoldásokat, és a Samsung nem tudná ezt megtiltani. Már most is sok a kereszet-licencelés, a hasznos szabadalmak megosztása, de még jobb termékeink volnának, ha tovább bővítenénk az együttműködést. Még kompatibilisebbé válnának."

Jobb kütyük
"Szívesen hordanék egy okos telefonhoz hasonlatos valamit a csuklómon. A gond az, hogy minél többet gondolok erre, annál inkább nagyobb méretre jutok. A hajlítható, nem sík felületű eszközök megjelenésének a küszöbén állunk. Három-négy év múlva az organikus LED kijelző darabolható, hajtogatható lesz."
Wozniakot az Apple rajongók annak ellenére nagy tisztelettel kezelik, hallgatják, hogy nem tartozik az Apple belső köreihez.
"Bármit is mond, arra odafigyelünk. Hiszen ez a fickó volt az egyike az Apple alapítóinak, majd egyszerűen kisétált onnan [na, ez nem így volt]. A rajongók imádják. Viszont nincs megkötve a keze, szabadon beszél. Nem hinném, hogy lenne befolyása az Apple fejlesztéseire. Viszont hihetetlen történeteket tud mesélni órákon át, lebilincselően" - mondta Wozniakról Stuart Miles, egy startup vállalkozás vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése