2015. július 31., péntek

Négy népszerű app utazóknak

Bár a nyárnak már csak a harmada van hátra, de utazni bármikor lehet. Ezért mutatjuk be a négy legnépszerűbb iOS utazási alkalmazást. Az értékelést, mérést Amerikában végezte a Fortune magazin, az elérhető maximális pontszám száz volt.

Booking.com (86% - szerint nélkülözhetetlen, ingyenes)

A szállás-foglalást intéző Booking.com már régi lakója az iPademnek, sőt, az iPhone-omra még az iPad megvétele előtt került fel. A csilió szállást ismerő alkalmazással adott helyszínen, adott területen kereshetünk szállást magunknak és társainknak. A keresés szűkíthető csillagra, árra, minőségre, kutyára, wifire, parkolóra - szinte bármire. Saját tapasztalatom alapján a "buking"-on foglalt szállás ára szinte mindig olcsóbb, mint a szálláshely közvetlen szájtján át - a szinte két százalék volt. Éves átlagban ötnél több foglalással a hátam mögött soha nem volt rosszabb szobám, szobánk, mint amit az app ígért.
A foglalással egyszer volt gond, amikor a Raiffeisen kártyát a fogadó hotel "gyanús"-nak minősítette - a Raiffeisen szerint. Valójában a debit kártya nem tetszett nekik, a credit igen.
Ha nem utazunk, csak tervezünk vagy álmodunk - vagy ismerős csili-vili Facebook postja kapcsán kíváncsiak vagyunk, mennyit is költ -, akkor is jó a Booking.com. Amelynek, neve mutatja, weblapja is létezik.

Kayak (79%, 0,99€)

Ezt az app-ot nem használom, de most letöltöttem és tetszik. A Kayak összetett utazás-szervező, segítségével szállást foglalhatunk (vicces módon a Kayak ebben a booking.com-mal is együtt működik), repülőjegyet kereshetünk vagy autót bérelhetünk - azaz mindent egy helyen. Amiért az amerikaiaknál ilyen kedvelt, az a felhasználóbarát- és a jól irányítható kereső felülete.

TripAdvisor (78%, ingyenes)

"A világ bármelyik pontjára is utazunk, érdemes a helyet előbb a TripAdvisorral felkeresni - bár ez a trip nem az a trip, de érdemes, ha mondom! Megfelelően ránagyítva a Google-térképre, a TripAdvisor máris sorolja a szálláshelyeket, látnivalókat és éttermeket. Egy nagyobb városban számtalan található mindhárom kategóriából, így mindegyik szűrhető, érdeklődésünknek vagy pénztárcánknak megfelelően.
A szállások közül megválaszthatjuk, hogy hány csillagos, milyen árfekvésű, milyen extra-szolgáltatást kínáló legyen, a látnivalókat korlátozhatjuk a bevásárló-központokra vagy a múzeumokra. És ha fáradtan, mi több, éhesen enni szeretnénk, akkor sorjáznak az éttermek típus és ár szerint szűkítve."
- írtam róla régebben. (A régi cikk képeit meg megette a Starking iCentre-évé válása...)

TripIt (76%, 0,99€)

Mivel nem használom, így igazán nincs mit írnom róla azontúl, hogy tudása hasonló a másik három alkalmazással. Ha még nem lennék skyscanner és booking használó, akkor biztos végig zongoráznám ezeket az appokat, hogy melyik fekszik jól iPhone-on és melyik iPaden.






2015. július 29., szerda

iOS eszközök és az Apple biztonsági csapata

A Fortune magazinban megjelent írás szerint az Activation Lock bevezetése óta - ez az iOS7-ben jelent meg, és az iOS8-ban lett kikerülhetetlen - visszaesett az iOS eszközök lopása.

Activation Lock
Az Activation Lock sikerességéről bármelyik hazai iPhone-t szervizelő cég is órákon át tudna beszélni. Naponta több esetük van, amikor valaki segítségüket kéri, mert a vett iPhone-ra nem tudnak bejeentkezni Apple ID-vel. Ehhez ugyanis az előző tulajnak ki kell jelentkeznie. Ez az ügyfelek szerint lehetetlen, mert a barátjuk, apjuk, falubeli barátuk elfelejtette a jelszót, eltűnt meg egyébként is. Csak sajnos ilyenkor a szerviz tehetetlen, az Apple védelmét nem lehet megkerülni. Ezért nem érdemes "leesett", "jóárasított" iPhone-t venni - vagy legalább tudjuk, mit kell mindenképp ellenőrizni. Még akkor is, ha hibátlannak tűnik a csomagolás, Apple eredetinek látszik a készülék.
Ami a Fortune cikkében mosolyogtató, az a grafikon, amit mi is idemásoltunk.

A szerzőknek nem igazán sikerült meggyőző városokat találni, sőt, Seattle kimondottan ellenpélda. A cikk kitér arra is, hogy az Apple-nek van belső biztonsági csapata - ez persze épp oly titkos, amilyen az Apple összes belső ügye. Ennek a csapatnak a feladata a nagyobb értékű lopások esetén az Apple eszközeinek bevetése a tolvajok megtalálására, illetve a lopott termékek "semlegesítés".
Az iOS eszközök esetében például az új iPadet, iPhone-t aktiválni kell, amiben az Apple szervere a partner. Vagy nem az, ha lopott készüléket jelez - így az eszköz darab vas a tolvaj kezében, vagy maximum alkatrészként használható. Persze ha valaki már megvette, akár jóhiszeműen is, akkor a csalódás az övé. Az iOS eszközök aktiválás után is erősen Apple-szerver, iTunes Store, iCloud függőek, így használatuk techikailag könnyen meggátolható.

2015. július 28., kedd

Képernyővédő Fotók képekből*

Az új Fotók alkalmazással barátkoznak sokan. Bár ez a barátkozás általános iskolai vagy óvodai emlékeket idéz: "Vele nem barátkozhatsz többé" - rámutatva az eddigi liebhart iPhoto-ra - "Ő az új barátod!" - mutatva be a vadi új Fotót. Az Apple, ahogy eddig is, ahol lehet - jó cserkész/úttörő módjára - segít, ha például asztalunkhoz háttérképet keresünk, vagy látványosabb képernyőkímélőt használnánk, akkor a Fotók képei is elérhetők. Így (is).

Rendszerbeállítások > Íróasztal

Rendszerbeállítások > Képernyővédő

Remélem, a képek mindent elmondanak. Így azt is, hol kell keresni a Fotókat.


Az én MacBook Airemen amúgy máig vidáman megfér az iPhoto és a Fotók, bár nem közös képadatbázist használnak.



* szép ez, csak a nagybetű menti meg az újmagyar beszédtől.

2015. július 24., péntek

Körlevél készítés Pages és Numbers használatával

Az iWorks előzőt verziójával lehetett. A mostanival nem, bár gyanítom, emiatt kevesek feje fáj. De az ő kedvükért: íme! A videóban szereplő link, ahonnan a szükséges segédprogram letölthető: Pages Data Merge. A kisalkalmazás ennél többet tud, például kör-emailt is lehet küldeni.



2015. július 23., csütörtök

iOS X használat meg a Watch

Igen, a nyári meleg. A cím helyesen: OS X és iOS használat. Megnéztem három Google-lel mért oldalam - Almalap, MacAcademia / mAcademia és ez a blog - látogatói milyen oprendszert használnak. Az Almalap a 15 éven át megjelent nyomtatott Maces lapunk net-maradványa, remek időutazás. A mAcademia a jelenlegi vállalkozásunkat bemutató szájt, a blog meg az Almalap utódja, amúgy innen is a neve: Almalapmintblog.

OS X és iOS használat
Bődületes meglepetés nincs. Az OS X esetén már két százaléknyi bátor és úttörő a jelenleg béta fejlesztői fázisban levő El Captaint használja, a nagy többség az épp aktuális Yosemite-ot. A 80 százalékos eredménynek leginkább az Apple örülhet, az aránylag egységes oprendszer használat esetén még kevésbé kell figyelni a korábbiakkal való kompatibilitásra.
Az iOS esetén ennyire nem egységes a felhasználói tábor. Természetesen itt is van két százalék, aki a majd bemutatandó 9.0-t használj. A 8.4 és a 8.3 használók aránya majdnem megegyezik. Mi lehet az oka, hogy a Macesek inkább frissítenek, mint az iOS-esek? Talán a Maces megszokás, rutin. A Mac használók hozzászoktak, hogy érdemes a legújabb rendszerre váltani - bár mindig megy a fújolás és fikázás. Az iOS felhasználók már nem annyira Apple- vagy Jobs-fesiszták, nekik az iOS eszköz csak egy a kütyük közül.

Watch
És, legyünk őszinték, Watch nélkül a 8.4 semmi újat sem ad. Ha már óra. Két érdekes (és megbízhatónak tartó) elemzést olvastam. Az egyik felveti, hogy az Apple az óra kapcsán nem adott ki diadal-jelentéseket: "egy óra alatt sokezermilliárd eladott darab", "ennyit még a világtörténelemben ilyen gyorsan soha semmiből". Ez az elemzés szerint a rajongói vásárló roham lecsengett, ezért is mutatott be az Apple új óra-hirdetéseket. Szerintük az óra ugyan nem bukott meg, de biztos nem kerül fel a polcra az Apple II, a Macintosh, az iPod, az iPhone és az iPad mellé.
A másik elemzés azt próbálja bizonyítani, hogy az Apple gondos munkát végez az óra kapcsán, kiadtak egy épp használható verziót és most lesik, ki mire jut. Melyik cég mit fejleszt hozzá. Mire használják. Az összes vevő valójában piackutató, béta-tesztelő. És majd a következő, de még inkább a jövő karácsonyi modell lesz az az óra, amire az első Apple Watchként emlékszünk vissza.

Ennyit a látogatottsági adatokról.

2015. július 16., csütörtök

Miért és mikor érdemes használni a Vendég felhasználót?

Oké, kezdjük az elején, mi vagy ki az a Vendég felhasználó (Guest User)? A Mac OS X Unix alapú operációs rendszer, ennek egyik jellegzetessége, hogy egy gépen több felhasználó is dolgozhat úgy, hogy egymás dolgaiba nem látnak bele. A Macen mindig van egy adminisztrátor jogosultságú felhasználó - vagy az első induláskor hozzuk létre, vagy az üzletekben segítenek létrehozni -, ezek általában mi magunk vagyunk. És az Apple ad nekünk egy Vendéget is.

Miért?
Ahogy az előbb írtam, a felhasználók - alapesetben - egymás fájljaiba nem látnak bele. Ezért torzul el arcunkon a baráti mosoly, amikor ismerősünk, meglátván Macünket, felcsillanó szemmel kéri, hogy hagy nézze meg már a leveleit, meg csekkolja az étel-selfieit a Facebookon, meg töltsön le nekünk egy alkalmazást, amely nélkül nem élhetünk, és lecserélné a háttérképünket valami pajzánra, amelynek a barátnőm majd baromira nem örül. Hát nem! Ugye, nemet mondani nem merünk, bár kellene, mert az a barátság rovására megy. De odaadni sem szeretnénk a Macet, mert akkor zárhatjuk be a Mailt, az Naptárt, az Emlékeztetőt, a Safarit, a Numberst, a Pagest, a rendőrt, a postást és a villanyszerelőt...
Na, ekkor jön el a Vendég ideje! A Vendég felhasználóba felhasználó-váltással léphetünk át. Ehhez persze engedélyezni kell a Vendég használatát.

Hogyan?
A Rendszerbeállítások > Felhasználók és csoportok párbeszédablakban, miután feloldottuk az illetéktelen és véletlen adatmódosítástól védő lakatot a panel bal alsó sarkában, válasszuk a bal oldali lista alján lévő Beállításokat!
Bár nem a mostani post tárgya, de nagyon helyes, hogy az Automatikus bejelentkezés ki van kapcsolva, te is így használd!
Ami ehhez a bejegyzéshez fontos, legyen engedélyezve a Gyors felhasználó váltás. Ha ez rendben, akkor válasszuk ki a Vendég felhasználót!
Amit engedélyezni kell a Vendég felhasználó létezéséhez, az az első opció. A Szülői Felügyeletet most nem beszéljük át, bár nagyon sokan azzal együtt használják a Vendég felhasználót, mert így annak jogai - mihez fér hozzá, melyik alkalmazást tudja futtatni - sokkal jobban korlátozható. A megosztott mappákról sem írok (info smucig vagyok, na!).

Felhasználó váltás
A menüsor jobb szélén a nevünkre kattintva lesz a többi gépre felvett felhasználó neve látható. A bejelentkezettek neve ki lesz pipálva. Ha itt rákattintunk a Vendégre, akkor fordul velünk egyet a világ kijelző. A Mac egy vadonat új felhasználót hoz létre, új asztallal, Dockkal, mindennel. Ebben barátunk, ellenségünk, ismerősünk és vizslánk azt csinál, amit akar. Megnéz. Letölt. Átalakít.
Ha közben mi is dolgoznánk, ugyanígy a menü bal felső sarkában tudunk visszalépni a saját felhasználói felületünkre. És persze akkor, ha tudjuk a jelszavunk. És persze így tudunk más, nem vendég felhasználók közt is váltani.
Értelemszerűen, ha egy felhasználóba "be tudunk lépni", akkor kilépnünk is tudnunk kell. Ezt - némi zavar és logikátlanság - az alma menü alól tehetjük meg, a Log Out Guest User parancsot kiadva. (Nyári rejtvény nyeremény nélkül: ez a menü vajon miért angol, ha én magyar nyelven használom az operációs rendszert? A választ nem fújta el a szél, hanem a bejegyzés alján olvasható.)
A Vendég felhasználóból akkor lépjünk ki, ha barátunk már távozott. Így nem látja meg, hogy a Mac a kilépési parancs kiadása után rákérdez:
Azaz, a kilépéssel együtt minden adatot, beállítást, amit a Vendég létrehozott, törlünk. És igen! Ezt akarjuk!

Nyom nélkül
A Vendég felhasználó nem hagy maga után semmilyen adatot. Ennek ő nem biztos hogy örül, mi viszont adott esetben ki is használhatjuk ezt a tulajdonságot!
Például a Google - és sok webszájt - rengeteg adatot őriz meg net-használási és -keresési szokásainkról. Ezek befolyásolják, hogy mi mutatnak nekünk, ilyen a találati listánk. De nem így a Vendég, amelyet minden előzmény nélkül hoz létre a Mac OS!
Ha csak félszívvel bízunk a netes bankolásban, a Vendég ekkor is a barátunk lehet - semmit sem hagy a gépen, ha bezárjuk a Vendég felhasználót. És ez igaz akkor is, ha más Macjéről kell bankolnunk. Jobban adatot törölni, mint a Vendég használatával és bezárásával - mondom: bezárásával -, nem lehet.

A blogírás átka
A blog bejegyzések kulcsszavakkal láthatók el, ez itt az írások alatt találhatók. Ezek segítenek keresésben, beazonosításban, megjelenítésben. Mire végére értem ennek a bejegyzésnek, halk érzésem támadt, hogy egyszer ezt már megírtam. Amikor a kulcsszavazásnál a Vendég és a Guest is már létező kulcsszóként jelent meg, akkor tudtam, hogy vesztettem:
Csak egy pillanatra add már kölcsön a Maced! De! Az ismétlés a tudás édesanyja, és mindig vannak új olvasók. A Vendég felhasználó meg nem csak jó, de kifejezetten hasznos is, és egyszerű a használata.

Ez a menü vajon miért angol, ha én magyar nyelven használom az operációs rendszert? Mert a Guest egy másik felhasználó saját beállításokkal.

2015. július 10., péntek

Az Apple bevételei és kiadásai

A legutóbbi bejegyzés (Ha feldarabolnák az Apple-t) írása közben olvastam, hogy a Macintosh piacrészesedése az utolsó 32 negyedévből - azaz nyolc éve - 31 alkalommal nőtt. Ami azért igen szép, bár tudjuk, van honnan, de még inkább: van hová! Ez az info volt a mostani bejegyzés egyik generálója. A másik a képzéseinken elhangzó beszélgetések során mindig szóba kerül: "mi az Apple-nek a legfontosabb terméke?" vagy valami hasonló. Nos, a választ ismét kedvenc elemző cégünk, a Trefis szállítja.

Az Apple bevételeinek és kiadásainak szerkezete
Bár százalékosan ábrázoltam az adatokat, jó tudni, hogy a bevétel vagy 23 százalékkal haladja meg a kiadásokat.
Az Apple, jól láthatóan, az iPhone-ból él. Ha iOS-ként nézem, akkor még nyomasztóbb az arány. A valaha volt fő tevékenység, a számítógép-gyártás épp tíz százalékát adja a bevételeknek. Érthető, ha az Apple fejlesztéséből kevesebb esik a Macre, mint az iPhone-ra, vagy az iPadre. Arra az iPadre, amelynek - a tablet-piac telítődése miatt is - egyre kisebb a húzó ereje, de ennek ellenére kvázi egyforma részt foglal el a bevételekből.
Az Apple Watch ugyan háromszor annyit hoz, mint az iPod - emlékszünk arra az évtizeddel ezelőtti mondatokra, hogy az évezred terméke meg az évszázad találmánya? Igen, az volt az iPod. Lassan felnő az a generáció, akiknek el kell mesélni, mi is volt az iPod...
Maces blogként kiemeljük, hogy a hordozható:asztali gép aránya 4:1-hez (bevételben) - az oktatásainkra szinte mindenki saját Macet hoz, talán egyedül a Final Cut az, aminél pont fordított a helyzet.

Csillagok
* A GAAP az amerikai adóhivatal által elvárt számviteli forma (na, ezzel a mondattal se menj nemzetközi könyvelői vizsgára, de legalább magyarul írtam), az adott sor ennek a költségét és adóvonzatát tartalmazza.
** SG&A Értékesítési-, általános- és adminisztratív költségek.

2015. július 8., szerda

Ha feldarabolnák az Apple-t

A Jobs visszatérése előtti időkben, amikor az Apple szinte a bukás küszöbére ért (1990-es évek), népszerű cikktéma volt az Apple feldarabolása. Sokan úgy vélték, hogy önálló vállalkozásként is sikeres lehetne a dizájn részleg, pedig hol volt akkor még Ive, az iPod, az iPhone, az iMac és az egész iVilág? De ugyanígy a szoftver fejlesztőket is el tudták volna képzelni sokan önálló vállalkozásként, akár az akkor nagyon hasító, nagyon dübörgő, abszolút megkerülhetetlen Microsoft kihívójaként is. A mostani darabolás egyáltalán nem komoly, az Apple-lel nincs gáz, sőt. Azért elő a késsel!

iPhone Inc. és Macintosh Inc.
Igen, persze, hogy játék az egész. Számos elemző cég becsli meg, hogy egy cég értéke milyen részekből tevődik össze, mi a Trefis elemzését szoktuk rendszeresen megosztani. Ez az elemző cég a negyedéves jelentések adataira támaszkodva becsülte meg, hogy az Apple részvényárfolyamából mennyi esik az egyes termékekre, termék-csoportokra. A mostani játék számolási alapja az árbevétel.


A fenti grafikon mutatja egyes ismert cégek utolsó éves árbevételét milliárd dollárban. Az iPhone Inc. egymaga jobban teljesített, mint a Google-IBM-HP - és a Cisco is majdnem belefért ebbe a futottak még csoportba -, ha az árbevétel lenne a verseny tárgya. A Macintosh Inc. is jó nevű cégeket utasítana maga mögé - Microsoft, HP, IBM -, amelyek épp hogy csak megelőzve az iPad Inc. virtuális céget (és mint tudjuk, az iPad eladások épp nem száguldanak).
További kellemes napozást!

2015. július 7., kedd

Városépítő játék iPadre: Suburbia

Talán már írtam, hogy felettébb kedvelem a városépítő játékokat, ahol teremtőként rakok le utakat, jelölök ki területeket lakó-, kereskedelmi- vagy ipari övezetnek. Hát a Suburbia nem ilyen. Létezett már társasjátékként is, de úgy nem találkoztam vele. Most iPaden próbálom eddig verhetetlennek hitt játék tudásom maradékát menteni. A Gonosz Almalap jó tanácsa az, hogy az előtt töröljem ezt a játékot, mielőtt a sikerességi mutatóm egy százalék alá süllyed. Szóval nem könnyed nyári játék - viszont időtöltésnek, "azért is megoldom, haggyá má' békin!"-nek első rangú.


Bicskatörés
A Suburbia másképp működik, mint a SimCity vagy társai. Az újabban egyre népszerűbb hatszög - méhsejt - alapon építkezel. Ám azt, hogy mit építenél, azt csak részben te döntöd el. Játéktól - egyedül, mesterséges intelligencia ellen, mások ellen, küldetésben... - függ, hogy milyen szabad-káryákkal rendelkezel a lakóövezet, az ipar és a közösségi épületek közül. Kártyát a piacról is húzhatsz, ezek hasonló kategóriájúak, plusz még a kereskedelmi típus. A húzott kártyát (hatszöget) a már meglevők mellé teheted le.
Nem mindegy, persze, hogy mit és hova. A letett kártyáktól függ a vagyonod (ez valamiért nekem mindig csökken), a bevételed (kezdéskor ez nulla, és nem árt, ha az első kártyákkal növeled), a reputációd (hogy lehet, hogy húsz lakosnál ez mínusz harmincegy legyen?) és a lakosság száma. És ez nem is ilyen egyszerű.
Vannak lapok, amelyek a fenti négy sikeresség fokmérőt aszerint befolyásolják, milyenek a szomszéd lapok. És vannak olyanok is, amelyek az összes lerakott lap alapján befolyásolják a négy értéket. Az egyik kávézó lapot letéve jó fej vagyok, de még egy kávézót letéve már bünti pontokat kapok a konkurencia miatt. Érdekes módon a szemétlerakót semmi mellé nem érdemes lerakni. Azt nem is értem, hogy az iskolák - van általános, gimi- meg fősuli - miért kap büntetőpontot, ha lakóövezet mellé kerül - de nem is szeretném.
Pontosabban: szeretném, de a játék leírása nem teljes. Azt elolvasva a Suburbia ezer szintjének végigjátszása könnyed nyári mulatság lenne, és nem nehéz siker keresés síruhában szaharai melegben. A leírás alapján nem tudhatod előre, hogy egy kártyát a másik(ak) mellé téve melyik pontszámod hogyan változik. Őszintén: a negatív számításomat mindig felülmúlja, a pozitívat meg alul.
Mert hogy küldetések vannak - ha más ellen nem akarsz játszani. Gondoltam én, hogy a küldetésekkel szépen eltanulom a trükköt, aztán kihívok pár ovist, hogy én legyek a király. Nos, a küldetésekbe beletörni látszik a bicskám. Tizenhetedikre sikerült az elsőt abszolválnom. A küldetéseknél pár előre lerakott kártya mellett kell(ene) három-négy célt elérni: legyen a lakosság több vagy kevesebb egy adott számnál, legyen legalább vagy legfeljebb ennyi bevételed, reputációd és még kösd is össze az előre lerakott kártyákat.

Remény
A hal neve Vanda, ezért ő él a legtovább - ha valaki megszánna egy olyan linkkel, ahol leírják, miként számol a Suburbia, meghálálnám. Addig meg nem adom fel!



Rákerestem a Youtube-on, hogy ide betegyem, és erre a második hozzászólás ez:
"Kulturalis Egylet 9 months ago
nagyon nagyon jo feldoldolgozás. egy klasszikus rapülök szám. thumbs up. így tovább. zseniálisak fickók és jó a szöveg is."

2015. július 6., hétfő

iPatika: sztetoszkóp és lázmérő

Szinte hallom, ahogy orvos barátaim és olvasók felsikítanak a sztetoszkóp láttán - a lázmérőre csak legyintenek -, újabb lendületet kap az internetes orvos önképzés. Ezért most leírjuk: nem, senkit sem bátorítunk háziorvosa lecserélésére. Attól, hogy vehetünk szikét, még nem vagyunk sebészek. Attól, hogy letöltünk egy Photoshopot, még nem vagyunk grafikusok. Attól, hogy tudjuk, hogy kell felnyitni a motorháztetőt, még nem vagyunk Forma-1-es szerelők.

Clinicloud
Az iPhone viszont képes - köszönjük Health Kit - eltárolni a mért hőmérsékleteket (felhőbe, visszakereshetően, orvossal megoszthatóan!), illetve a sztetoszkópos mérésnek nem csak eredményét, de magát a hangfájlt is(!). Ráadásul egy iPhone-ra többünk adatait is rögzíthetjük (csak össze ne keverjük). Édi-bédi kis cuki képekkel illusztráljuk ezt (a képen volt kutya és macska is, de mindent nem lehet):


2015. július 3., péntek

Gond nyáron


- Idén nyáron olvassunk ki pár könyvet!
- A kedvenc tévé-sorozatomra sincs időm.
- Még hangos-könyvre se?
- Egy árva zenére se.
- De miért? Mi az oka?
- Az internet.

2015. július 2., csütörtök

Zseniális USB kábel és megosztó

"Hogy ez nekem hogy nem jutott eszembe!" - ugye ismerős a mondat? Az Infinite USB láttán joggal hagyja el szánkat. Az új egyetlen USB portos MacBook miatt különösen hasznos az ötösével csomagolt USB kábel és megosztó. Minden elem valójában a bejövő egyetlen USB-t két USB kapuvá alakítja. Ahogy azt egyetemen oly szép példákkal magyarázták: kaszkádosítva az elemet - azaz a következő az előző egyik USB-jéhez csatlakozik. Nagy ötlet? Az!


Amire persze nem árt odafigyelni, az az, hogy az USB-n adott esetben nem csak adatot visz át, de tápot, töltést is nyújt, gondoljunk csak az iOS eszközökre. Az USB táp képessége véges, lehet, hogy öt vagy ezer iPhone-t is rá tudok aggatni egyetlen MacBook egyetlen USB kapujára, de semmi sem garantálja, hogy az USB-n át elég elektron vándorol ennyi eszköz, ennyi fogyasztó ellátásához. És figyeljünk arra is, hogy USB-ből ne építsük hurkot. Nem lesz benne örömünk.

És bónuszként a cég neve: Infinite USB. Az Apple székháza az Infinite Loopon áll. Az Infinite Loop-t magyarra végtelen ciklusnak fordítjuk, ami egy programozói kifejezés. A "gyere be a szobába, menj ki a szobából és most kezd előről!"-nek felel meg, aki a fenti utasítást végrehajtja, az élete végéig ki-be járkál, végtelen ciklusba került. Program esetén a program elszáll, nem reagál - alma menü > kényszerített kilépés. Az Infinite USB-ben így van némi tisztelgés, kacsintás az Apple felé, ugyanakkor az USB kábelük önmagába záródó, nincs vége...

2015. július 1., szerda

Külföldön olcsóbb a Mac? (2015/07)

Alapelvek
Tudom, hogy többen rendszeresen olvassátok visszamenőleg is ezeket a bejegyzéseket, de mindig vannak újak, így az ő számukra jöjjön pár alapelv. Az árak a netes Apple Store árai országonként. Az árfolyam az aznapi hazai Raiffeisen árai. Ezekből számolja ki a Numbers, majd hasonlítja össze, hogy hol a legolcsóbb vagy hol a legdrágább a Mac. A külföldi árban nincs benne a repjegy, szükséges papírok - például céges vásárlásnál. És nem számolunk a nagyon olcsó, van valahonnan, "persze, hogy van rá gari", számla mentes dolgokkal. A táblázat félig játék, de komoly.
És a közölt számokért felelősséget nem vállalunk, mielőtt vásárolsz, tájékozódj!

Magánszemélyek
Mi, ugye, bruttó árat fizetünk.


Cégeknek
Mert ők visszaigényelhetik az áfát.