2013. március 27., szerda

Nem csacska macskák

Az Apple a Mac OS X, újabban OS X, verzióit nagymacskákról nevezi el, ezt - szerintem - mindenki tudja. Az épp aktuális macskát Mountain Lionnak hívjuk magyarul, néha hegyi oroszlánnak, néha hópárducnak fordítva. Ez utóbbi persze okoz némi konfliktust, mert már volt egy Snow Leopard nevű verzió is, amit ugyan Hóleopárdnak fordítottunk, de hópárducnak kellett volna. Bár kimondottan nem vagyok macskás, elmerültem a magyar macska elnevezések kontra angol macska elnevezések kontra tudományos világ tengerben, bár a biosz érdekelt a lehető legkevésbé a gimis tárgyak közül (ezt a cikk olvasása során vegyük figyelembe, kösz!). Jó, az orosz harcban állt a helyezésért.

Kezdjük egy teszttel!



Ország, törzs, család és faj
A biológusok is törekednek a rendszerezettségre, ezért megpróbáltak minden állatot besorolni. A mi esetünkben - Mac OS X macskák - az Állatok (Animalia) Országáról beszélünk, amelyben a Gerinchúrosok (chordata) törzsének Gerincesek (vertebrata) altörzsébe tartoznak az Emlősök (mammalia) osztályát alkotó Méhlepényes alosztály oly elemei, mint a Ragadozók (carnivora) rendjének Macskaalkatúak (Felifornia - RHCP) alrendje, amelyben Család-ként élnek a Macskafélék (Felidae). Két alcsalád van: a Pantherinae - ez még nem állat, hanem halmaz - és a Felinae - másik halmaz. Aki szereti a bioszt, annak ez evidens, nekünk meg a két halmaz rész lehetne fontos, bár az elnevezés-anomália szempontjából közömbös, de így tudományosnak tűnt. Amúgy a Wikipedia nyújtott iránymutató kezet macska-ügyben.

Kodiak
Ez volt a béta verzió neve, hagyjuk a végére annak kiderítését, hogy ez valójában milyen állat is.

Cheetah - 10.0
A „csita" itthon a Gepárd nevet kapta, ami a netes források szerint is helyes. A Gepárd latin neve Acinonyx jubatus. A Gepárd szerencsés állat, mert a Felinea (amúgy Macskaforma) alcsalád Acinonyx neméhez tartozó egyetlen faj.

Puma - 10.1
A Puma is a Macskaforma alcsalád tagja, de ő a Puma nemhez tartozik, latinul a színesen csengő Puma concolor néven tiszteljük. Van egy tesója, fajtársa, a Puma yagouaroundi, ami inkább a menyétre hasonlít. Azt, hogy az Apple a névadáskor a Pumát, mint nemet, vagy mint fajt választotta, nem derül ki, a faj a logikusabb. Logikus? A Wiki szerint: „[A Puma] nem összekeverendő a „hegyi oroszlánnak” is nevezett amerikai pumával." Tehát az amerikai puma nem hegyi oroszlán. Megjegyeztük.
"Észak-Amerikában, főleg az Egyesült Államokban maga a párduc elnevezés a pumára vonatkozik, habár a fekete párduc meghatározást kizárólag a leopárdok vagy jaguárok melanózisos változatára használják. Európában és Ázsiában a párduc elnevezés a leopárdra vonatkozik és a pettyes és fekete leopárdra egyaránt használatos. Dél-Amerikában a párduc a jaguárt jelenti és egyaránt használják a pettyes és fekete egyedekre is." - írja a wiki. Tanár Úr! Én készültem!

Jaguar - 10.2
A Jaguárral váltunk a Macskaforma alcsaládról a Pantherinae alcsaládra, ennek is a Panthera nemére. Ehhez a nemhez négy faj tartozik: az oroszlán, a jaguár, a leopárd és a tigris. A Jaguár pedig legyen jaguár. A név szempontjából ugyan lényegtelen, de amíg a gepárd a Dél-afrikai szavannákon vérengz, addig a puma és a jaguár leginkább Közép- és Dél-Amerikában.

Panther - 10.3
A Panther itthon Párduc néven futott. De. A magyar wiki a „párduc" szó kapcsán a leopárd oldalát nyitja meg, "A leopárd más néven párduc..." kezdettel. Az angol wiki három sorban keresi a macskát. Az első állítása szerint Afrikában és Ázsiában a panther (nem merem leírni, hogy párduc) a leopárd - ez legalább összhangban van a magyar wikivel. De mindjárt megtudjuk, hogy Észak-Amerikában a panther cougar vagy mountain lion (amiről már tudjuk, hogy nem amerikai puma, lásd Puma sorokat feljebb). S végül megtudjuk, hogy a floridai panther a cougar alfaja. Na, milyen állat a Panther? (Pink - vágta rá a Gonosz Almalap).

Tiger - 10.4
A Tigris Tigris, nincs szükség Kangára vagy másra, hogy megnevelje. Annyira gondtalan állat, hogy le merem írni a latin nevét is: Panthera tigris, a panthera nem visz félre, az a neme. Nem a hím/nőstény persze, mert szép tárgy a biosz, csak a fogalmak zavarognak.

Leopard - 10.5
Aki idáig olvasott, az már érzi, hogy a Leopard azonos a Pantherral, pontosabban a Leopard az leopárd, a Panther meg leopárd. Akkor most a 10.3 és a 10.5 ugyanazt a nevet viseli tulajdonképp? Állattanilag, gyanítom, igen, bár nekünk, gyarló Maceseknek sikerült párduc és leopárd néven megkülönböztetni e kettőt. A leopárd - angol wiki - csak egyike azoknak az állatoknak, amelyet „panther"-nek nevezünk (durr!), a másik kettő a fekete jaguár és a cougar. Ez utóbbira ráwikizve megtudjuk, hogy a cougart szokás pumának, hegyi oroszlánnak, panthernek is nevezni. A latin név alapján a cougar viszont egyértelműen 10.3-as puma. (Gyanúm, hogy egyszer macskáéknál rettenetesen nagy buli lehetett, ahol mindenki mindenkivel keveredett, és azóta is DNS-teszteket csináltatnak, hogy megtudják, kit hogy hívnak.)

Snow Leopard - 10.6
Sokan hittük, hogy a Snow Leopard az a Leopard részhalmaza, valami speciális alfaja, ahol a fajt még véletlenül sem rendszertani besorolásos értelemben használom. A Hó Leopárd elnevezés nyögve-nyelős volt, éreztük, hogy a Hópárduc lenne az igazi. Éreztük, mint aki nem ragozni, hanem beszélni tanult meg magyarul. De logikai szempontból a Leopard utód Snow Leopard nem lehetett más, mint Hóleopárd.
Persze a bioszosok számára logikus, hogy ha a Leopard párduc, ahogy a Panther is, akkor a Snow Leopard épp úgy, mint a Snow Panther, hópárducot jelent. A Hópárduc - muszáj leírnom latinul is: Uncia uncia - amúgy a Tibet felett, a csúcsok alatt lakik, és összes faj- és nem-társához hasonlóan a kihalás szélén van.

Lion - 10.7
Nagy fellégzés volt a leopárduc idők után a Lion, az Oroszlán, legalábbis ami az elnevezését illeti. Ehhez nem fért kétség, az állatok királya (bár Rejtőnél ez sem megy simán) az oroszlán. Bár ekkor sokan hittük, hogy a hetes lesz a tízes oprendszer utolsó tagja, hiszen mivel lehet egy oroszlánt überelni?

Mountain Lion - 10.8
A Mountain Lionnal. Amit hamar hegyi oroszlánnak fordítottunk. A latin név viszont egyértelművé teszi, hogy ez nem hegyi-oroszlán, hanem - puma. Puma? Persze, hogy volt már Puma.

? - 10.9
Írhatnám, hogy tök mindegy, milyen kódnevet kap az állat, mert úgy is puma vagy gepárd lesz belőle állattanilag. De mégis, milyen lehetséges nevek maradtak fent?
Vegyük elsőnek a Pantherina alcsaládot!
A helyzet egyszerű, ha csak nem kihalt állat nevet választana az Apple - ami nem valószínű -, a ködfoltos párduc és a borneói ködfoltos párduc maradt csak a listán.
A Macskaformák reménytelibb neveket kínál!
Szervál, Karakál, Kodkod, Ocelot, Oncilla, Hiúz - én ezekből választanék. A kíváncsiak vagy tippelni vágyók számára itt az angol wiki oldal és a fordítás megkönnyítése végett a magyar wiki oldal.

Kodiak, a végére hagyva. A Kodiak nem macska, hanem medve. Lehet, hogy az oprendszernek medve neveket akartak adni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése