2022. július 8., péntek

Linkké tétel Pages, Numbers vagy Keynote alkalmazásokban >

Maces példákon mutatom, de iOS-es verziókon is működik a linkké tétel. Azért jó, hogy bármelyik szót, mondatot vagy grafikai elemet linkké, netes hivatkozássá tudunk tenni, mert az olvasónak így csak kattintani kell. Ráadásul oda jut, ahová mi küldjük – nem kezd a neten keresni, nem kell a neten keresgélnie. Sőt, az ezekből a fájlokból generált PDF-ek megőrzik a linkeket, hurrá!
MInt mindig, most is ki kell jelölni azt, amivel szeretnénk valamit csinálni: ebben az esetben a linkké teendő szöveget. A helyzetérzékeny menü a barátunk, de a Formátum > Link hozzáadása... parancs is helyes megoldás a linkeléshez. A képen a Pages linkelési lehetősége látható. Pages specialitás a Könyvjelző, Keynote-é a dia és a Numbers-é a lap. A Numbers lapja semmi extra tudást sem igényel, így arról ez a bejegyzés nem szól, a Keynote speciális linkelését pedig épp nem rég mutattam be a A Mac, a Keynote és a PDF meg a vezérlés bejegyzésben.
Hivatkozást, linket úgy érdemes hozzáadni a kijelölt szöveghez, hogy böngészőben megnézzük az adott oldalt és kimásoljuk a linket, ide, Pagesbe, pedig bemásoljuk. A Megjelenítés az a szöveg, ami a Pagesben látható, itt is át tudjuk írni. Elfogadva a megadottakat, a szöveg mindig linkké lesz, de nem mindig lesz a megszokott kékké és aláhúzottá. Ennek megtétele a legtöbb esetben a mi feladatunk. Persze jelölhetjük más módon is a linket, de ez annyira megszokott, hogy érdemes – ha csak a dizájn vagy logika mást nem kíván meg – követni a bevett megoldást.
Email címet megadásához sem kell agysebésznek vagy rakéta-tudósnak lenni. Viszont érdemes a levél tárgyat is megadni. A felhasználók lusták – hát még én –, így ritka, hogy ezt módosítanák. Nekünk viszont jó, mert értelmes tárgyú levelet kapunk, mert a várható tárgyra akár mail-szabályokat is építhetünk. Ugye nem felejtetted el, hogy az alkalmazásokból generált PDF-ben megmaradnak ezek a linkek?
A jól megadott telefonszám-link hívást érhet. Nem kell a doksiból kimásolva bepötyögni a telefonba a számot, hanem csak rákattintani – ezt érdemes jelezni – és már rezeg a mobil.
S végül a könyvjelző. A könyvjelzőre ne hagyományos értelemben gondoljunk, amikor egy használt villamosjegyet teszünk a könyvbe, hogy tudjuk, hogy hol tartottunk. A Pages számtalan könyvjelzőt képes megjegyezni. Olvasunk egy tanulmányt, könyvet, és egy sort, szót vagy bekezdést szeretnénk "megjegyezni", akkor azt megjegyeztetjük a Mackel. A kép jobb szélén látható a Dokumentum > Könyvjelzők oszlop, ide kerülnek a Könyvjelzők. Ha az oszlopban kattintunk egy bejegyzésre, akkor a doksiban oda ugrunk. A könyvjelzők – tapasztalat – nem mindig mennek hibátlanul át Wordbe, vagy jönnek onnan át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése