2024. május 16., csütörtök

Apple M4 feltűnés nélkül

Az Apple nem túl sikeres iPad bemutatója – semmi drámai újítás, csak a szokásos technológiai frissés (ok, OLED), megbukott hirdetés – kapcsán megérkezett az M4 processzor. Nem mintha az M4 forradalmat robbantana ki, de mégis. Várjuk is a Macintosh gépekbe.
A 3+1 legfontosabb dolgot szedtük össze (a chatGPT 4o meg én, én kérdeztem okosan, ő meg válaszolt képességei szerint):
  1. Teljesítményjavulás. Az M4 processzor 22%-kal gyorsabb egy magos, és 25%-kal gyorsabb több magos teljesítményt nyújt, mint elődje, az M3. Ez jelentős előrelépést jelent az általános számítási teljesítményben. (TechPowerUp). Ajánlott olvasnivaló: Apple M1, M2 és M3 processzorok teljesítmény összehasonlítása
  2. Grafikai teljesítmény. Az M4 GPU teljesítménye négyszer a korábbi M2-hez képest, amely lényeges javulást eredményez a grafikai feladatok, például a videószerkesztés és a játékok futtatása során. (Windows Central)​.
  3. AI képességek. Az M4 processzor neural engine-je 38 TOPS (trillió művelet másodpercenként) teljesítménnyel bír (M3: 18 TOPS), amely kiváló AI feldolgozási képességeket biztosít, segítve a valós idejű adatfeldolgozást és az AI alapú alkalmazások futtatását. (Tom's Hardware).
  4. Fejlett gyártástechnológia. Az M4 3 nm-es technológiával készül, amely hatékonyabb energiafelhasználást és jobb hőkezelést eredményez, így hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosít a készülékek számára. (Windows Central).
A MacRumors szerint az MacBook Pro és az iMac várhatóan 2024 végén, a Mac mini 2024 végén, 2025 elején és végül a Mac Studio és Mac Pro-ban várhatóan 2025 közepén lesz M4-es. Értelemszerűen várható az M4 Pro, M4 Max és M4 Ultra megjelenése.

2024. május 14., kedd

Email aláírás Macen Mailben 2/2

Nézzük a céglogós, csili-vili aláírás létrehozását Macen Mailben (1/2). Kell hozzá HTML ismeret is, de ez senkit se riasszon el, mindenkinek van web-programozó ismerőse, aki elvégzi a nem túl bonyolult kódolást, kb. öt percnyi munka. A logót a céges tárterületre kell elmenteni, ehhez kell név meg jelszó tudás, vagy annak a személynek az ismerete, aki ezt megteszi helyettünk. A leírtak végrehajtásához admin joggal kell rendelkeznünk! És végül, mindenkinek a saját döntése, hogy követ-e vagy sem.
Hozzunk létre egy úja aláírást Mailben, ahogy ezt tanultuk. Az aláírás szövege lényegtelen, a lenti képen csak annyi, hogy "csoda". Ennek később vesszük hasznát. Ha sikerült létrehozni az új aláírást a Mailben, akkor lépjünk ki a Mailből – ne csak az ablakot zárjuk be!
A Finderre váltva az Ugrás menüből az Option lenyomására megjelenő "Könyvtár" mappát választjuk ki!A Könyvtár alatt a Mail, a Mail alatt A V(legnagyobb-szám), a Vx alatt a MailData, a MailData alatt a Signatures mappát választjuk ki, ez utóbbi tartalmát látjuk a következő képen is. A kép alján a mappa teljes elérési útvonala, a kép rákattintással nagyítható.
Keressük meg a Signatures mappában a legutoljára módosított .mailsignature kiterjesztésű fájlt! Ellenőrizzük le, hogy a Mail nem fut – ha fut, gondunk lesz. Nyissuk meg Szövegszerkesztővel (Textedit).
Valami hasonlót kell kapnunk, a "csoda" szót szándékosan emeltem ki. Neked is ki kell választani, és ennek helyére betenni az aláírás HTML kódját.
Mentsd el a fájlt és indítsd el a Mailt! Ellenőrizd le a Beállításokban, hogy jó email-hez került az aláírás. Ha nem, akár fogd-és-vidd módszerrel is át tudod húzni a helyére. Nézd meg, hogy azt látod-e, amit szeretnél.
És végül, biztos, ami biztos, küldj magadnak egy új emailt aláírással. Ha minden rendben, dőlj hátra.

2024. május 9., csütörtök

Haladó beállítások Macen Safariban

A szoftverek tudásának alig tíz-tizenöt százalékát használjuk általában. Így van ez a Safari böngészővel is. De azért, mert nem használjuk, jó ismernünk, mi mindent lehet megoldani szükség esetén. Tegnap "örvendeztett" meg egy weblap azzal, hogy számítógépen indokolatlanul nagy betűket használ, ami eddig kifért 1500 pixelen, annak most csak a fele látszik, oldalra kell scrollozni a többiért. Persze ott van a Nézetben a Lekicsinyítés és Felnagyítás – de azt csak az oldal használatáig jegyzi meg a Safari, ha ellépek, elfelejti. De.
A Safari > Beállítások > Oldal nagyítása párbeszédablakban adott weblaphoz adhatjuk meg a kívánatos kicsinyítés vagy nagyítás mértékét. Érdemes az ablak jobb hasábján – a maradandó testreszabási lehetőségeken – végigmenni. Nem azért, hogy most mindent beállítsunk – amúgy is csak az épp megnyitott oldalak esetében tudjuk ezt megtenni –, hanem hogy emlékezhessünk majd, hogy az adott funkció testre-szabható.
Nézet > Lekicsinyítés és Felnagyítás. Ez helyesen Kicsinyítés lenne és Nagyítás, éljen Kazinczy – így az irodalom érettségi hetében.

2024. május 7., kedd

Automatizált képfájl formátum csere Macen

Számos dolog automatizálható Macen, mi most a kép fájl formátumok cseréjére mutatunk eljárást. Okos követőink persze azonnal felismerik, hogy ennek a megoldásnak alapján sok minden más rutin feladattól is megszabadulhatnak. Mindennek alapja az Automator alkalmazás, amit az Apple előre feltelepít minden Macre.

Miután elindítottuk az Automatort, a Mappaműveletet választjuk. A Mappaművelet egy adott mappához kapcsolódik – a nagyon ügyesek egy Automator Mappaműveletet több mappához is hozzá tudják rendelni. A Mappaművelet akkor aktiválódik, ha új fájl kerül a mappába. Nem fut le, ha már meglevő fájlt átnevezünk, megnyitunk, elmenetünk. A Mappaművelet, mint látni fogjuk, parancsok sorából áll.
Az egyszerűség kedvéért mindjárt meg is kell adni, hogy melyik mappához írunk programot!

A mai feladatunk olyan mappa és Mappaművelet létrehozása, amelybe bedobott képből .png képet készít. A jpg szó tök fölösleges a mappa és a Mappaművelet nevében, bármiből .png lesz – ha van értelme, szövegfájlból nem lesz .png.

A nehéz, iszonyatosan bonyolult programozási feladat mindössze annyi, hogy az Automator parancskészletéből a megfelelőt áthúzzuk a középső hasábból a jobb szélsőbe. Ott megadjuk a kívánt fájltípust. Ezzel kész is vagyunk, már csak menteni kell. Ha trükközni szeretnénk és minden konvertálásnál megadni a cél fájltípust, akkor a "Képek típusának módosítása" panelen a Beállításokban jelöljük be az "Ezen művelet megjelenítése..." opciót. Ha bejelöljük, mindig rá fog kérdezni a mivére.
Nincs más feladat, mint menteni és kipróbálni. Amíg nem csukjuk be az Automator alkalmazást, addig könnyen elérjük a Mappaművelet szerkesztő felületet. De mi van, ha bezártuk, és javítani kellene. Egy ideig az utoljára megnyitott fájlok lehet a segítségünkre, de előbb-utóbb onnan is kikerülhet az Automator rutin.

A Mappaműveleti beállítások alkalmazás az, amivel később kezelni lehet a mappákhoz rendelt Automator rutinokat.

2024. május 2., csütörtök

Függőleges panoráma kép iPhone-nal. WTF?

Aki szokott iPhone-nal fényképezni, az már biztos készített panoráma képet – talán akaratlanul, talán szándékosan. Ez az a fotózás, amikor balról-jobbra vagy jobbról-balra mozgatjuk a telefont és próbáljuk a fehér nyilat a középvonalon tartani. Panoráma képet – ki érti, miért – szép kilátásról, tájról szoktunk készíteni, amikor a látvány sehogy sem fér bele egyetlen fotóba. A bejegyzésben nagy fájl-méretű képeket tettem, ezek lehet, hogy lassabban töltődnek be. Általában ilyen képet lövünk:

A kép készítés nehézsége, ahogy írtam, az, hogy az iPhone-t ne billentsük meg, a nyíl a vonalon haladjon.
Szuper panoráma képet készíthetünk ezzel a módszerrel, ha nem vízszintesen mozgatjuk az iPhone-t, hanem magasba tartjuk, fektetve és a hosszanti tengelye körül lassan forgatjuk. Persze előtte ki kell választani a Pano módot és a nyílnak megfelelően forgatni. Így lehet ilyen képet készíteni:

Mondjuk, nem muszáj ilyen arckifejezéssel készíteni a képet.