2024. április 30., kedd

AI = Apple Intelligence :P

Miközben lassan minden szoftver-fejlesztő azzal hirdeti alkalmazását, hogy az hozzáadott mesterséges színező anyagot intelligenciát is tartalmaz, az Apple csak tervezi, hogy még ebben az évben többet közöl a generatív mesterséges intelligencia használatára vonatkozó terveiről. Legalábbis Tim Cook vezérigazgató a társaság éves részvényesi gyűlésén február végén még így gondolta. Cook elmondta, hogy az iPhone gyártója hihetetlen áttörési potenciált lát a generatív AI-ban, ezért jelenleg jelentős beruházásokat hajtunk végre ezen a területen. Úgy gondoljuk, hogy ez átalakítás új lehetőségeket nyit meg a felhasználók számára a termelékenység, a problémamegoldás és egyebek terén." (A Gonosz Almalap szerint ez egy remekül megfogalmazott bullshit.)
Az Apple lassabban vezeti be a generatív mesterséges intelligenciát, amely emberhez hasonló válaszokat tud generálni az írásos kérdésekre, mint a riválisai, a Microsoft vagy a Google. Cook azzal érvelt, hogy a mesterséges intelligencia már működik az Apple termékeinek színfalai mögött, de azt mondta, hogy az explicit mesterségesintelligencia-szolgáltatásokról még ebben az évben több hír is érkezik. A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy az Apple mesterséges intelligencia felhasználásával javítja az Apple eszközökön tárolt adatok közötti keresést.
"Minden Mac, amely Apple szilíciumon (az az M1, M2 vagy M3 – ford.) működik, rendkívüli képességű AI-gép. Valójában ma nincs is jobb mesterségesintelligencia-számítógép a piacon" - mondta Cook.
Az Apple részvényesei elutasították azt a kezdeményezést, hogy a vállalatot tegyen közzé információkat arról, hogyan használja fel a mesterséges intelligenciát az üzleti életében, valamint a technológiára vonatkozó etikai irányelveit. Az meg nem szavazott, de a leadott szavazatok 37,5 százalékát elnyerő javaslatot a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO nyugdíjtrösztje terjesztette elő, amely más technológiai cégeknél is hasonló kezdeményezéssel élt.
'A többi vezető technológiai vállalathoz képest az Apple lemaradt a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó etikai irányelvek nyilvánosságra hozatalával” – mondta Brandon Rees, az AFL-CIO vállalati és tőkepiaci igazgatóhelyettese. „Reméljük, hogy az Apple javítani fogja e fontos kérdéssel kapcsolatos közzétételi gyakorlatát a befektetők és más érdekeltek felé."
Az AFL-CIO azt írta, hogy "az AI-rendszereket nem szabad a szerzői joggal védett művekre vagy professzionális előadók hangjára, képmására és teljesítményére oktatni anélkül, hogy az átláthatóság, a beleegyezés és az alkotók és a jogtulajdonosok kompenzációja biztosított volna."
Az Apple ellenezte az intézkedést, mondván, hogy a nyilvánosságra hozatal megfordíthatja a stratégiáját, mivel a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia területén versenyez a riválisokkal.

Stephen Nellis
Thomson Reuters
2024. február 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése