2013. május 31., péntek

Térképek: változatlanul gyenge

Emlékezetes felzúdulást keltett, amikor az iOS6-ban az Apple a Google mindenki által jól megszokott térképe helyett a saját térkép alkalmazását kínálta. Az alkalmazás mindent kapott, csak jó szót nem, de nem is érdemelte meg. A térkép alkalmazásba bukott bele Scott Forstall, az Apple alelnöke - már akkor is sokan, azóta még többen úgy vélik, vele vitették el a balhét, mert ő volt a leginkább Jobsra hajazó vezető, és a szürkeség nem bírja az egyéniséget - ez persze nettó gonoszság. A Térképek alkalmazás viszont bármennyit is javult, azóta sem jó.

Ocsmány. Ronda. Pontatlan.
Azelőtt cserélni, hogy nem tud legalább annyit, mint amit kiváltunk vele, soha sem nyeri el a felhasználók kegyeit - lásd a .Mac > MobileMe > iCloud leépülést. Jöjjön négy képnyi bizonyíték, hogy mi a minimum, amit az Apple-nek hoznia kell ahhoz, hogy a térképe térkép legyen. És beszúrunk pár példát a blogoló (a poszter irtózatosan hülye, bár logikus kifejezés) térkép iránti szenvedélyéről.


Bal oldalt az Apple Maps, jobbra a Google böngészős térképe. Bár a Maps nagyobb felbontású, mégis kevesebb rajta az információ. És igen, megszoktuk a Google színezetét, ám akkor is: a Google sokkal élőbb, mint ez a paszteles Apple. És bár ez a kép nem jó példa, de az Apple élessége rendre elmarad a Google térkép élessége mögött.

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve a Micimackó volt, annak is a keményfedeles kiadása, amelynek a belső borítóján rajz mutatta be a száz holdas pagonyt. A szemtanuk elbeszélése szerint órákat töltöttem a térkép tanulmányozásával, színezésével, átszínezésével. A térképszeretet bekötött.


No comment. No Apple Maps. No iOS6.

Általános alsóban kivették a manduláimat, a kórházba egyetlen dolgot vittem magammal, egy földrajz atlaszt. Szintén a szemtanuk elmondásából tudható, hogy az orvosok és ápolók mindaddig nagyon sajnáltak - „szegény gyerek, milyen szülei lehetnek, hogy egy atlasszal küldik kórházba" -, amíg ki nem derült, Magyarország és Európa összes hegyének fejből tudom a magasságát, mármint azokét, amelyek a térképen szerepeltek.


Én gimis barátnőm miatt ismerem Hegykőt, nem "A tanítványok" vagy "A nagy generáció" vagy a „Hajnali háztetők", netán az „Eldorádó" színésze, Eperjes Károly miatt. És bár a felső Apple térkép sem vinne a közeli Fertő tóba, ami hajdanán felért egy disszidálási kísérlettel, de az alsó Google térképebb. Összevetve alig pár névvel mutat többet, de a focipálya és strand a nem térkép-olvasók számára is jó tájékozódási pont.

És végül térképek iránti rajongásomat bemutató bekezdéseket zárom az ált. iskola felsőben folytatott játékunk megosztásával, amelyben persze hasonló beállítottságú osztálytársaim és magam is verhetetlen voltunk. A játék egyszerű, ki tud több fővárost mondani. Aki megakad vagy rosszat mond, az veszít. Első játék során biztos nyerés, ha a másik Washingtont mond, mert az egy állam Oregon fölött, a főváros Washigton D. C. A másik szinte biztos bukta Ausztrália fővárosa. Sydney? Melbourne? Ők ketten nem jutottak dűlőre, ezért alapították meg félúton Canberrát.


Aki az Apple mellett érvel, az felhozhatja, hogy oké, hogy Magyarország nem kimondottan a cupertino-i fiúk és lányok napi kedvenc beszédtémája, de Amerika. Meg Anglia. Hát nem. A képen a Csatorna szigetek egyike látható, sőt mindjárt másfél is. Ez a két sziget közvetlenül az angol korona része, de nem része Nagy-Britanniának, sőt, még az EU-nak is csak félig-meddig. Viszont a szigetek volt az egyetlen anyaországi terület, amit a második világháborúban a németek megszálltak. Békeidőben is nehéz lenne bármit is megtalálni az Apple térképe alapján ebben a felbontásban. Persze lehet nagyítani, de lehetne használható térkép-alkalmazást is készíteni.

Plusz egy minusz
Számos alkalmazás használja adatok megjelenítéséhez az iOS alapértelmezett térképét, ami iOS6 óta az Apple műve. Ez azt is jelenti, hogy az Apple Térkép gagyisága megkerülhetetlenül rontja ezeknek az alkalmazásoknak az értékét is. Hiába tudom elkerülni iPhone-on a Google Maps letöltésével, iPaden a böngészős Google térkép használatával az Apple Mapsét, ha az alkalmazások erre nem képesek.

Könyvajánló: Houellebecq: A térkép és a táj

2013. május 30., csütörtök

Új kulcsszó: viselhető eszköz

Tim Cook az All Things Digital konferencián válaszolt és tért ki újságíró kérdések elől, amelyek a vezetése alatt történt változásokat és az Apple potenciális kilátásait, vélt vagy valóban tervezett termékeit érintették. A Reuters összegzéséből szemezgettünk.
  • Viselhető eszköz. A Google-szemüveg sikerességét kétségesnek tartja Cook, mert sokan nem hordanak szemüveget, hangsúlyozottan a fiatalok. Hasonlóan vélekedett az órák kapcsán is - nesze neked Apple iWatch. Bár szerinte akad a viselhető eszközök kapcsán rés.
  • AppleTV. Röviden: marketing bullshit. Hosszabban és magyarul: az Apple-nek nagy tervei vannak, amelyek túlmutatnak a mostani AppleTV-n. De többet nem árulhat el.
  • Felvásárlás. Nem tervez az Apple meghökkentő felvásárlást. Egy év alatt kilenc céget vettek meg, ami másfélszerese a sokévi átlagnak.
  • Cool. Az Apple nem vesztette el a „cool"-ságát, Cook szerint. (Egy felmérésben 67 százalék mondta azt, hogy elvesztette.)

  • Cook Amelio. Egy kedves résztvevő Cookot Gil Amelio-hoz hasonlította, aki alatt az Apple a kilencvenes évek közepén csődközelbe került. Cook nem értett egyet a résztvevővel - micsoda meglepetés!


2013. május 29., szerda

Mozi főcím iPaden

Az Intro app kínál megoldást azoknak, akik iPaden készítenek mozit, de szűknek tartják az iPad iMovie főcím kínálatát. Az iPades iMovie-t már bemutattuk, egyetlen fontos dolgot azonban végtelen imamalomként hajtogatunk: az iPades iMovie jóval kevesebbet tud, mint a Maces, ne tévesszük össze a kettőt. A különbséget jól jellemzi, hogy amíg egy óra alatt bárkit megtanítunk az iPades iMovie összes trükkjére, addig a négy órás iMovie oktatásunk elég tempós haladást és tanulást követel meg a résztvevőktől.
Az Intro appnak van Lite verziója is, ami természetesen ingyenes. Nem felejtjük el ezért megdicsérni a fejlesztőket, az így kapott négy intro lehetőséget a lenti YouTube videó mutatja be. Ha ezek alapján megtetszett az alkalmazás, akkor potom 2,69€-ért a teljes alkalmazás is megvásárolható. Az összesen 21 sablon elég lesz arra, hogy az iPaddel vágott videóinkat megfelelő főcímmel lássuk el.

2013. május 28., kedd

Az én iOS-em

Lassan itt a WWDC, az Apple fejlesztői konferenciája. A közeledtére, mint tavaszéra a hóvirágok, a várakozások, vágyakozások és a bennfentes értesülések jelennek meg egyre több szájton és blogon. Miért pont az Almalap maradna ki?
Ráadásul a hétvégén folyamatos versengésben volt az iPhone-om több nem Apple-ös kézi-készülékkel. Három dolgot elirigyeltem, Apple, másold le, vagy tudd jobban ezeket!

Élő kockák (live tiles). Bár pletykálnak arról, hogy az új iOS külalakja nagyon hasonlítani fog a W8-ra (jajj!), a kockáknak vagy tégláknak van két hasznos tulajdonságuk. Egyfelől - részben - megszabhatom, hogy mit mutasson, iOS alatt ezt nem tudom. Bár az Apple, szokásához hűen, a legtöbb esetben eltalálja, hogy mi a vágyam - ám ha jól megnézem, akkor sokszor én írom úgy az alkalmazásba az adatokat, hogy a Notification/Értesítés értelmes legyen, ne kelljen megnyitni az alkalmazást. Az is tetszett, hogy az adatok frissek, lásd időjárás, közlekedés, stb. Az iOS alatt is miden friss, ha - mondom: ha - rámegyek az adott alkalmazásra. A Naptár, az AddressBook (bármi is legyen éppen a magyar neve).

Töltés. Annyi kábeltől megszabadított már az Apple, miért pont a töltést nem tudja megoldani indukciósan. Ha már a fogkefe gyártó képes rá? Már az egér kapcsán sem értettem, hogy minek bűvészkedni az amúgy sem túl zöld elemekkel, újratölthető Apple elemekkel? (Oks, az újra tölthető nem elem, akkumulátor.) Ráadásul megszabadulnánk attól az örömtől, amikor idegen-helyen kell tölteni, és anyapécé vagy anyaMac váratlanul szinkronizálni akar, iTunest indít, iPhoto-t indít és az iMovie-ban is a kamera nézet ugrik fel.

Harmadjára - bár ez nálam nem akkora gond, de érzem a szépségét - a „gyerekem használja" gomb. Amivel a játszani vágyó elől mindent el lehet zárni - nem az eszköz által kitaláltakat, hanem az általam megadott app-okat -, amihez nincs köze. De itt: Szülők vágya a családbarátabb iPad - jól kiragoztuk.

2013. május 27., hétfő

Numbers feladat (POWER és INT)

Konzultációs szolgáltatásunk egyik lelkes látogatója a következő Numbers kérdéssel fordult hozzánk: miként lehetne egy személyi számból* az egyik számot „kivágni". Kicsit elegánsabban, hogyan kaphatnánk meg az n-dik helyiérték mérőszámát. Numbersben ez nagyon egyszerű Jelzem, Excelben pont ugyanígy.


Két függvényt hívtunk segítségül. A Power(mit,hanyadikra) függvény a mit értékét - nálunk 10 - emeli a hanyadik hatványra - nálunk a B3 cellában található értékre, illetve eggyel kevesebbre. Azaz
Power(10;B3-1) = Power(10;7-1) = 106
és ennek alapján Power(10;B3) = 107

Az Int függvény (mint integer) a szám egész részét hagyja meg, ami a tizedesponttól vagy vesszőtől jobbra van, azt levágja és elfelejti.
A B1/Power(10;B3-1) elosztja a B1-ben lévő számot, a személyi számot egymillióval, 106-nal. Az eredményre alkalmazzuk az Int függvényt:
Int(16505124287/106) = int (16505,124287) = 16505
A 10*Int(B1/Power(10;B3)) kifejtése:
=10*Int(16505124287/107) = 10 * Int (1650,5124287) = 10 * 1650 = 16500
És a különbség (16505-16500=5) épp a keresett szám, számjegy, mérőszám.

Régebben, más táblázatkezelőkben létezik a Frac függvény, amely pont az Int ellentetje, nem a tizedes vesszőtől jobbra lévő részt vágja le, hanem az egész számokat dobja el és csak a tört részt őrzi meg.



* "neve, anyja neve, szül.hely, szem.szám, pir.burg, pár,káp, koreai osztálytársak?!" EP

2013. május 25., szombat

Steve Jobs az életért

Steve Jobsról beszélve sokan arra az emberre gondolnak, aki szebb jövőt mert álmodni és mindent elkövetett, hogy ez a szebb jövő bekövetkezzen.
Jobs ezt a képességét a média és az elektronikai eszközök világában élte ki.
Ám 2009-2010-ben az élet más területén is kamatoztatta egyedülálló képességét.
Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó 2010. októberében szervátültetésről szóló törvényt írt alá, így Kalifornia lett az első állam, amely állami, átültetésre váró szerv-nyilvántartást hozott létre. A törvény előírja, hogy a jogosítvány meghosszabbításakor Kaliforniában ezentúl a vezetőknek kötelező nyilatkozni, hogy baleset után donorként szeretnék-e szerveiket továbbadni. A statisztikák szerint csupán ennek az egyetlen paragrafusnak a hatására megduplázódott a potenciális donorok száma.

Szervátültetés
A törvény Jobs akaratára és támogatásával jött létre.
Emlékezzünk vissza, milyen mellbevágó hír volt, amikor 2008. decemberében Jobs bejelentette, nem őt tartja a 2009-es januári MacWorld megnyitó beszédét. Két héttel az év vége előtt a cég bejelentette, hogy Jobs átmenetileg távol marad a cég napi irányításától „hormon egyensúly zavar" miatt.
Ma már mindenki tudja az igazi okot: Steve Jobs mája oly mértékben károsodott, hogy ha nem került volna heteken belül átültetésre sor, akkor meghal.
Jobs nem volt egyedül, abban a hónapban rajta kívül csak Kaliforniában 3 400-an vártak máj-átültetésre. 671-nek ez sikerült a következő, 2009-es évben. Másik 400 várakozó azonban meghalt.
Jobs azt tette, amit bármelyik, az ő vagyoni helyzetében lévő amerikai megtett volna. Végig utazta Amerika kórházait, mindegyikben elvégezték a szükséges vizsgálatokat - ez kellett ahhoz, hogy minél több helyen és államban kerüljön fel a várólistára. Ez az eljárás roppant pénz igényes, de épp az egészség az egyik, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden vizsgálaton részt vett szakdoktor, interjút készített szociális munkás és persze elvégezték az összes szükséges vizsgálatot, hiába volt meg az azonos vizsgálat lelete a szomszéd államból, államokból.
Március elején jött a hívás. Az egyik kórház, ahol Steve megfordult és felkerült a listára, jelezte, van máj és Steve a legrászorulóbb beteg. Az operációra a Tennessee-i Methodist University Hospitalban került sor, Memphis városában. Az év végére úgy tűnt, Steve Jobs élete visszazökkent a szokott kerékvágásba, és a hírek ismét az általa kitalált eszközökről szóltak és nem róla.

Felháborodás
Ám az egész eljárás elgondolkodásra késztette Jobst.
Felháborítónak tartotta, hogy amíg ő, jelentős pénzt kiadva, képes volt életben maradni, addig ez másik négyszáz kaliforniainak nem sikerült. Az élete során mindvégig apolitikus Jobs (értsd: soha sem voltak politikai ambíciói, nem vágyott állami tisztségre, megbízásra, nem akart megmondó ember lenni, szürke eminenciás, Gandalf) úgy döntött, ezt nem hagyja ennyiben.
Az egyik 2009-es karácsonyi vacsorán Jobs a Kennedy-klánhoz tartozó Maria Shriver mellett ült, aki történetesen a kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger felesége volt (azóta megcsalás miatt váltak). Steve elmesélte az átültetés egész történetét és kijelentette, Kalifornia nem tesz eleget, hogy az emberek felajánlják szerveiket donori célokra. Arra biztatta beszélgető partnerét, hogy a férjénél lobbizzon az ügy érdekében. Az akkori törvény szerint a vezetői engedély meghosszabbításakor a vezető nyilatkozhatott donorság ügyben, de ez nem volt kötelező. Jobs kötelezővé tetette volna a nyilatkozást.
Ms. Schwarzenegger beszélt a kormányzóval. A kormányzó felhívta Jobst. És minő meglepetés, az akkor már két éve a törvényhozás útvesztőjében vergődő törvényt gyorsan meg is szavazták (State Senate Bill 1395.)
A törvény elfogadását a stanfordi (szilícium-völgy, mi más?) Lucile Packard Gyerekkórház (Igen, a HP Packard feleségéről nevezték el, mivel 40 millió dollárral ők alapították az intézményt 1986-ban. A férj az a Packard, akinek a nevét Jobs diákként kikereste a helyi telefonkönyvből és felhívta egy konkrét alkatrészt keresve.) csarnokában ünnepelték meg. A kórház igazgató és a kormányzó beszéde után Jobs szólt a jelenlevőkhöz.

Légy donor
- Tavaly májátültetésem volt. Nagyon szerencsés vagyok, mert nagyon sokan meghalnak várakozás közben. Tavaly [2008] Kaliforniában 671 máj-átültetést végeztek, pedig 3 400 ember van a várólistán. Négyszázan meghaltak közülük az eltelt hónapokban.
Én is meghaltam volna, ha Kaliforniában várok májra. Mindent megtettek értem a Stanfordon [a gyerekkórház a stanfordi kórház egyik épülete], de egyszerűen nem volt elég máj Kaliforniában. Ezért, az itteni orvosok javaslatára jártam a memphisi kórházban is, amelynek sokkal jobb a várakozási aránya, mint a kaliforniai. És őrült szerencsém volt, hogy időben sorra kerültem.
De miért nincs elegendő átültetendő szerv Kaliforniában? Mert Kaliforniában, ahogy sok más államban, a jogosítvány megújításakor nem kell nyilatkozni donorság ügyében. Senki az ég világon meg nem kérdezi: ha úgy alakul, felkínálod-e szerveidet? Nincs erre felhívó marketing-kampány. Ha csak nem vagy elkötelezett, és te magad nem keresed a lehetőséget, soha senki nem kérdezi meg. És így, ilyen körülmények között is a vezetők egy ötöde ajánlotta fel szerveit. Ez fantasztikus. De mekkora lenne ez az arány, ha mindenki tudna a lehetőségről?
Ezt biztosítja a most aláírt törvény. Minden jogosítvány hosszabbítónak nyilatkozni kell, kíván-e donor lenni. Ennyi. Egyszerű kérdés. És megduplázódhat a donorok száma Kaliforniában. Ez nagyon fontos, nagyon megtérülő dolog. Több mint húszezer kaliforniai vár jelenleg is szervdonorra.


Megszépült emlékeink
Az ünnepség végén rövid sétára invitálták az intézményben a jelenlévőket. Az Apple részéről azonban egy valaki nagyon rövid sétát tett csak. Amikor az épület előtt a kormányzó emberei és az Apple-től jöttek beszálltak a buszaikba, autóikba, egy valaki hiányzott. Jobs a frissen operált gyerekek szobájában találták meg, ahol beszélgetésbe mélyedt a kisgyerekekkel. Nem vette észre, hogy mennyi idő telt el.


(Ezt a történetet már sokszor elmesélték a kórház dolgozói. Neten is több helyen fellelhető. Én még nem találkoztam vele, ezért is osztottam meg. Nem is szólva a jogosítvány-donor nyilatkozat hasznosságáról.)


Nicholas Carlson

2013. május 24., péntek

Alma logós kitűző

Amikor én még kis srác voltam, akkor szivárványszínű kitűzőnk volt. Az Almalap Almaboltjában volt kapható, tollal, egérpaddal és más hasonló „kegytárgyakkal" együtt.
A mi nap egy ezüst (szó szerint) alma-logós kitűző került a kezembe Feke Laci iOS-guru kezéből. Van még pár darab nála, ha valakit érdekel. Nekünk már van. Érdeklődni a feke@me.com email címen lehet.

2013. május 23., csütörtök

Az ardenneki offenzíva

Ahogy illik, a hadműveletet mindkét fél más néven jegyzi. Az angolszász történetírás Battle of the Bulge néven tartja számon, ez amúgy a játék neve is, amelyhez nem rég újabb térképeket, küldetéseket adtak ki. A németek Wacht am Rhein néven igyekeznek felejteni az esetet, mert történelmük nem dicső fejezetének nem dicső része. Magyarul az ardenneki offenzíva elnevezést nyerte a második világháború egyik utolsó német kísérlete. Az 1944. december 16-án indult német áttörési kísérlete "A halál 50 órája" című filmből lehet ismerős - amikor a német tankokból kifogy az üzemanyag, és embert és technikát nem kímélve küzdenek a nyersanyag raktár megszerzéséért, illetve megvédéséért.

Amikor még a ZX Spectrum volt a számítógép, a Németalföld második világháborús játéka az Operation Market Garden (1944. szeptember 17-25.) volt, ennek film megfelelője „A híd túl messze van". Úgy tűnt, hogy diplomamunkám elkészültét erősen veszélyezteti a játék, amíg rá nem jöttem, hogy az angol ejtőernyősöket nem ott kell ledobni, ahol a Spectrum (történelem) javasolja, hanem jóval keletebre, Nijmegen környékén - megmagyaráztam a hadművelet bukását. Ez a felismerés persze önmagában csak a dolgozatra fordított idő hányadát növelte. Amikor azonban kiderült, hogy egyik konzulensem megoldhatatlan problémával küzd, akkor a játékra fordított minden másodperc megtérült.

Én ugyanis tudtam, hogy lehet az angol tankokkal bevenni Arnhemet, ő viszont nem. Szegény lengyel ejtőernyősök...

Battle of the Bulge
Amiben a két játék (1989 vs. 2013) hasonlít, hogy fordulós, azaz hol én lépek, hol a gép vagy az ellenfelem a Game Centerből. A játék mellett szól, hogy létezik Light verzió, ami természetesen ingyenes, hogy kedvet kapjunk az 5,99€-ós teljes verzióhoz. Ám vigyázzunk, mert ha elkap a harci hév, akkor további kampányokat vehetünk majd négy euróért (ami vicces összeg azért).


Ismétlés a tudás anyja
Az ardenneki offenzíva a játék mellett számos videót, leírást és képet is kínál a történelem iránt érdeklődő játékosnak. Tudományosan minden bizonnyal ezt hívják játszva tanításnak. Már szóvá tettem, most ismétlem: hol vannak a magyar történelmet hasonló módon feldolgozó alkalmazások?

2013. május 22., szerda

Write for Dropbox

Céges felhő ide, szoftverház felhő oda, sokan használják a Dropboxot, amelyet már mi is bemutattunk [iPhoto az iPaden] [Dropbox - iPad alkalmazásom (II.)] [Képek átvitele iPad, iPhone, Mac, pécé és Android közt]. Sőt, használok is. A Dropbox jóságát jelzi, hogy többen felvetették, talán érdemes lenne az Apple sok milliónyi dollárjából ezt a céget is felvásárolni - hasonlóan bővült vagy jött létre anno a GarageBand, az iPhoto. Nos, a felvásárlás még várat magára, addig viszont a Dropbox srófolta feljebb az árát a Write for Dropbox (W4D) alkalmazás bemutatásával.

Mit tud 1,79€-ért?
Szinte mindent, amit egy notepadtől, TextEdittől, Szövegszerkesztőtől elvárhatunk. Ehhez még hozzájön a százféle megosztási lehetőség - FB, Twitter, Evernote... -, ahogy az ma minden alkalmazástól elvárt. Az írt anyagok bárhol elérhetők, ahol Dropboxunk van - még szép.
Az idősb netjárók még emlékezhetnek a nappal/éjszaka divathullámra, a cool dizájnos weblapok éjszaka sötét alapon világos betűkre váltottak a nappali világos alapon sötét betűkről - mert éjszaka volt. Nos, páran visszasírják ezt a lehetőséget - a W4D most újra elhozta ezt a nézetet.
Ennél hasznosabb a Markdown, amely gyors elérést biztosít speciális karakterekhez, így gyorsítva a gépelést. Ami persze az ékezetes betűinken nem segít. (Tudom, van teljes magyar kiosztás app is, de azzal meg nem lehet még vél vakon sem gépelni, mert a virtuális billentyű szélesség kisebb a megszokottnál.)
Az árát ez az app biztos megéri.

2013. május 21., kedd

Jobs: az élet titka

Apró szelete ez az egy órás 1994-ben készült filmnek, amelyben Jobs beszél a vállalkozásról és az élet titkáról. A filmet a Szilícium-völgyi Történelmi Társaság készítette. A hozzászólók névsora szinte teljes egészében reprezentálja az iparágat:
  • Adobe System alapítói: John Warnock & Charles Geschke
  • Oracle alapító: Larry Ellison
  • Serious Energy alapító: Kevin Surace
  • Atari alapító: Nolan Bushnell
  • Apple Computer alapító: Steve Wozniak és Mike Markkula (ő nem alapító, első elnök, tulajdonos)
  • Sun Microsystems alapítók: Scott McNealy és Vinod Khosla
  • Nobel díjas Dr. Paul Berg
  • Silicon Graphics és Netscape alapító: Jim Clark
  • Intuit alapító: Scott Cook (az Intuit házi pénz menedzselő alkalmazás)
  • Lighthouse Design alapító és Sun Microsystems volt CEO: Jonathan Schwartz
  • Mindset szerzője, Stanford professzor: Carol Dweck
  • az Apple első marketing és PR gurui: Regis McKenna és Fred Hoar
  • az első mikroprocesszor kifejlesztője: Federico Faggin
  • Cirrus Logic alapító: Mike Hackworth
  • Gutenberg Museum igazgató: Dr. Eva Maria Hanebutt-Benz


Ha Dubai az úticél

Akkor érdemes a Burj Al Arab szállodában szobát foglalni. Egyrészt azért, mert az önmagában is felejthetetlen élmény - és most nem arra gondolunk, hogy lehetőségünk van hazai levetett zsé kategóriás celebek szórakoztatását igénybe vennünk. Arra, hogy aki itt megszáll, az iPadet kap a szobához - tehát ezt sem kell betenni a kézipoggyászba. Az iPad személyes titkárként segít a pénzköltésben. A képen látható iPadet akár magunkkal is vihetjük - rájöttünk, hogy az öt órás repülés milyen unalmas volt ide -, ha megfizetjük az árát. Aki viszont olyan szobát, lakosztályt bérel négy napnál hosszabb időre, amely díja meghaladja a 350eFt-ot, az ajándékba kap egy - nem aranyozott - iPadet.

2013. május 15., szerda

"Aki felhagy a tanulással, az öreg, legyen akár 20 vagy 80 éves."

E bölcsességet Albert Einstein mondta. Ezért mostantól Maces képzéseinket és Adobe tanfolyamainkat fiatalon tartó kezelésként is kínáljuk. A jövő héten mindent megtudhat a Macen lévő alkalmazásokról, ha részt vesz oktatásunkon.
Az operációs rendszert mutatjuk be azoknak, akik életük első Macje előtt ülnek, vagy épp elhagyták a Windowst egy valóban barátságos rendszerért. A Macre előre telepítik az iLife alkalmazásokat, ezekkel tudjuk zenéinket, fényképeinket és filmjeinket rendszerezni, megosztani. Persze mindenkit más érdekel, ezért külön is bemutatjuk a fényképek retusálására és kezelésére szolgáló iPhoto programot, a házi mozi vágó iMovie-t vagy a saját weblap elkészítésére is alkalmas iWebet.
Az Office miatt pécéhez ragaszkodókat hívjuk, nézzék meg, mennyivel könnyebb a szövegszerkesztés, táblázatkezelés vagy bemutató-készítés Macen. A Keynote prezentáció készítő alkalmazást használta Steve Jobs is az Apple bemutatói során - tudunk pár jobsi trükkel szolgálni. A Pages nem csak szövegszerkesztő, de sablon alapú kiadványszerkesztő, három perc alatt készíthetünk szórólapot, óriásplakátot - stopper indul! És végül, de nem utolsó sorban táblázatkezelés emberbarát módon. Aki velünk tart, az még a Numbers függvényeit is megszereti.

Jelentkezés és további információk a mAcademia honlapján.

Ujjharapási gondolat Munstertől

Egyik kedvenc Apple elemzőnk Gene Munster. Múlt héten arról beszélt, hogy az Apple árrése jelentősen csökkenhet, ami persze az Apple-nek fájni fog. De miért is csökkenne az Apple árrése? Íme Munster meglátása, érvei és vélekedései.

Gene mondja
Az Apple üzleti sikerének egyik, ha nem a legfontosabb forrása a jelentős árrés, ennek csökkenése, netán drasztikus esése az Apple-t igencsak megrázná. Márpedig az árrés jelentősen esni fog, annál inkább, minél inkább beleveti magát az Apple az okos-telefonos versenybe.
Az előző években az Apple - becsült - árrése 34 százalék volt. A hamarosan bemutatandó (Gonosz Almalap: majd meglátjuk) olcsó iPhone már nem állítható elő és forgalmazható ezzel az árréssel. Az írást közreadó Business Insider utánajárt, az elmúlt két éve árrése az elemzői véleményeket átlagolva 37 százalék volt. Így ha Munsternek igaza lesz, a befektetők még inkább meglepődhetnek.
Amennyiben - mondja Gene - az Apple árrése 30 százalék alá megy, márpedig hallani ilyen vélekedéseket is, az tragikus volna. Ez volna a valódi atomcsapás, nem az, amit Jobs akart a Google ellen indítani. A robbanás indítója az olcsó iPhone lenne. Ahogy az iPad mini részaránya lassan meghaladja az összes iPad felét, úgy haladja meg majd az olcsó iPhone részaránya is az 50 százalékot az iPhone-összesben. Márpedig az Apple összbevételének fele az iPhone-ból származik. És akkor még nem is esett szó az AppleTV-ről, amely szintén cudar árversenybe kerülve indulna.
A jelenlegi helyzet még napfényes, az égen csak apróbb felhők bukkantak fel. Tavaly az iPhone üzletág árrése 47,4 százalék volt, az utolsó negyedévben is még 37,5.
De jön a vihar. Az iPad mini árrése csak 20 százalék, vessük ezt össze a fenti számokkal. E termék nélkül még 40 százalék felett lett volna az Apple teljes árrése.

Olcsó húsnak híg a leve avagy a jóslat
Az Apple árbevételének felét az iPhone adja, egy harmadát az iPad. Ha az olcsó iPhone úgy tépázza meg az iPhone árrését, ahogy ezt tette a mini iPad az iPadével, sőt, erre még ráhúzva az AppleTV-t (nem a mostanit, a kijelzőset), akkor az Apple árrése valahol 10-20 százalék közé fog esni a mostani majdnem 40 százalékról.

Ujj
Az Apple-től pedig nagyon várják az új termékeket. Az olcsó iPhone-t. A régóta beszélt Apple televíziót. Ne adj 'sten a karórát. Bármelyikkel is rukkol elő az Apple, az az árrését fogja csökkenteni. Az iPhone esetében ez még fájóbb, hiszen saját magának állít majd konkurenciát.

2013. május 14., kedd

App WordPress és Blogger szerzőknek

Bár két nagyságrenddel nagyobb a blogokat olvasók, mint írók száma, azért fontosnak tartjuk bemutatni a Posts appot, amellyel, ahogy a címben is jeleztük, két nagy blog-hátteret használó szerzők akár iPadről is kényelmesebben dolgozhatnak. A WordPresst előszeretettel ajánlják kvázi weblap-készítőnek is, aki kezdő és gyanútlan, nézzen alaposan körbe, szerintünk nem igaz, hogy nulla informatikai tudással szép és kézben tartott oldalakat lehet vele generálni. A Blogger a Google gyermeke, ennek minden előnyével és hátrányával, ez a blog is Blogger hajtású.

Posts
Némi beazonosítás után a Posts valóban kellemesebb felületet nyújt a bejegyzések írásához, mint a Blogger (a WordPressről nincs tapasztalatom, de hátha valaki kommentben). Bár a Google dicséretesen Flash mentes, így iPaden is használható, azért a Blogger bejegyzés író felülete nem iPad optimalizált. A Postsé viszont igen, amin azért sem lepődünk meg, mert ez iPad appnak készült.
Amiért máris váltottam Postsra a Blogger webes felülete helyett, az az off-line képesség (bár ettől még ékezetes-helyesen gépelni nem lett egyszerűbb). Bejegyzés nettelen állapotban is írható. Evidens, hogy az ilyen piszkozatok, vázlatok menthetők is az iPadre. Netre lépve aztán akár azonnal megjelenő bejegyzéssé, akár időzített bejegyzéssé konvertálhatók, de piszkozatként is feltölthetők.
Az alkalmazás nevének többes száma arra is utalhat, hogy több blogot is menedzselhetünk. A menedzselés része a megjegyzések, hozzászólások kezelése is, ezt is megtehetjük a Posts-val. Az alkalmazás - nem lényegtelen - ingyenes.

2013. május 13., hétfő

"Én szeretem a focit!"

Ezért is ment rá a hétvégém a Football Manager Handheld 2013 iPades változatára. A kilenc euró még mindig jóval kevesebb, mint kimenni egy Barca-Milen meccsre. Nálam nagyobb focirajongók óvó intése: az iPades verzió kevesebbet tud, mint a klasszikus játék.

2013. május 11., szombat

Sok pénzem lesz, felülök a repülőre

De nem is akármilyenre! A Flightradar24 után a PrivateFly alkalmazást ajánlom. Amíg az elsővel csak nézhetjük az égen haladó gépeket - a pár hetes frissítés óta már a pilótafülkéből is élvezhetjük az alant elterülő táj suhanását -, a PrivateFly-jal magunkhoz rendelhetünk egy szép kisrepülőt, ami oda visz, ahová akarjuk. És amit a pénztárcánk hitelkártyánk megenged.

Elszáltunk...
Nem is picit, mert ezt az alkalmazást nem a mi lehetőségeinkhez mérték, hanem a nagyon fontos üzletemberékéhez. Amíg mi úgy utazunk, hogy a Skyscanneren kikeressük az árban legkedvezőbb opciót. Az üzletemberek bátran jegyet foglalnak arra az időpontra, amikor nekik jó és első osztályra. A nagyon fontos üzletembernek erre sincs ideje (de akkor hogy lesz az app futtatására? - kérdé a Gonosz Almalap), ezért az appban megadja, hogy mikor, honnan és hová repülne a hány fős stábjával. Pillanatokon belül lefoglalják számára a megfelelő gépet. És az ár is kiderül.

Kicsit több, mint kétmillióért repülhetnénk Párizsból Nizzába, ennél kicsit drágább a Varsó-Milánó, szintén hat főre. De egy családi (négy fős) London-Párizs kijön 1,2m forintból. A tengerentúlra is eljuthatunk, minket és a focicsapatot, egy tucat embert Londonból New Yorkba már 24 milláért is átrepítenek. Ezek persze elsőre - na jó, másodikra is - erős árak. De, egyrészt osszuk vissza egy főre az árakat és ne a fapados árral hasonlítsuk össze, hanem valamelyik hagyományos légitársaság első osztályú árával. Ott már nem is olyan brutális a különbség. Ráadásul a magán-járat arra megy, amerre szeretnénk - csak reptér legyen.
A magán járatok nem csak a nemzetközi reptereinket - Ferihegy (azért is!), Debrecen vagy Balaton - használhatják, hanem a kisebb - Győr (Audi: köszönjük!) Pécs-Pogány - leszálló pályával bírókat is. Sőt, az iPades térkép szerint repülhetünk Nyíregyháza, Kecskemét, Békéscsaba, Szeged, Siófok Kiliti, Szolnok repterére vagy Taszár katonai repterére is.
Az iPades alkalmazásban végignézhetjük a cég gép kínálatát, 3-500 személy szállítására képesek közt válogathatunk.

Empty Leg
Logikus és szemfülesek számára hasznos szolgáltatás az Empty Leg - amit helyesen üresjáratnak fordíthatnánk. Egy kis jettel megérkezett a csapat Kecskemétre, és a repülőre Szolnokon várnak. Ekkor a Kecskemét-Szolnok az empty leg, ezekre az utakra lehet a listaárnál kedvezőbb árat kapni. Momentán nincs Budapestről bárhová üresjárat.

A repülés szerelmeseinek ajánljuk. És kívánjuk, minél több aktív használója legyen ennek az appnak a blog olvasók közül.

2013. május 10., péntek

Gmail iPadre és iPhone-ra

Aki használja, biztos észrevette, hogy a Gmail app frissítésre vár az iPaden, iPhone-on, touchon. Aki eddig azért nem használta volna, mert az appból kifelé mutató linkek még a Google galaxison belül sem működtek, azok számára ez a frissítés a megoldás. A Google Maps, Chrome és YouTube már megbökésre indul. Mi több, elég egyszer bejelentkezni.



Az appból app hívás szépsége, hogy eddig iOS alatt csak az Apple Mapse és böngészője volt elindítható.
A Google sorra frissíti alkalmazásait, aki Google függő, érdemes időről-időre ellenőrizni, az eddig ilyen-olyan okok miatt nem használt alkalmazás nem vált-e telepítendővé.

2013. május 9., csütörtök

"Mindig akad végítélet vágyó"

- mondta Bill Gates a CNBC reggeli üzleti műsorában, amikor az Apple részvények látványos eséséről kérdezték hozzátéve, mennyire vél felfedezni hasonlóságot a Microsoft egykori és az Apple mostani árfolyami mélyrepülése kapcsán. Gates kitérő válaszok után mondta a címben idézettet.
- Miért kezd Tim Cook egyre inkább hasonlítani Steve Ballmerre? - kíváncsiskodott a New York Times újságírója.
- A technológiai cégek vezetőit mindig piszkálják. Állandóan azt kérdezik: 'Mikor mondasz le?' Úgy hiszik, mindenre ez a megoldás. Néha igazuk is van, erre úgy emlékeznek vissza: 'Mi megmondtuk, hogy változtatásra lenne szükség.'"

A Microsoft részvénye a dot.com lufikipukkadásakor esett le, azóta sem mutatott érdemi elmozdulást. Akkoriban mindenki a Microsoft végét jósolta. Azóta is esik-kel a részvény-árfolyam. Csak a bődületes profit ne zavarná a képet.
A tavaly szeptembere óta értékének 40 százalékát elvesztő Apple részvények láttán sokan hozták fel a Microsoft példáját. Ami nem nehéz, ha csak azokat a tényeket vesszük figyelembe, amelyek beilleszkednek a teóriába. Mindkét társaság részvény-árfolyamgörbéje rosszul néz ki. Mindkét cég élén a korábbi látnok vezető helyett nem látnok vezető áll.
Persze a figyelembe nem vett tényeket felidézve már nem ilyen nagy a hasonlóság. Amíg az Apple vezetője volt az iPhone nevesítette okostelefon- és az iPad fémjelezte tablet forradalomnak, addig a Microsoft még a partvonalra is csak mostanában ért oda.
Gatesnek egy dologban igaza van. A techológiai üzletben nem elég, ha csak a legelső vagy. Akkor kell a jövő termékét meglátnod, amikor elődjét még ki sem találták.
- Akad pár nagyon kemény cég - Apple, Google, Microsoft - és számos feltörekvő - Amazon, Facebook, Samsung - jegyezte meg az egész iparág mellett kiállva Gates.

2013. május 8., szerda

A 007-es iPhone ügynök jelenti

Szeretnéd látni, miként keresi meg otthon hagyott vizslád a libatollal bélelt paplanban megbúvó szárnyast? Készítenél egy remek közeli képet a nyaralásod alatt lakásodat feltörő betörőről? Akkor ne dobd el ajándékozd el régi iPod Touchod, iPhone-od, alakítsd át web-kamerává! Sőt, megfelelő apppal (szép ez az új helyesírási szabályzat - vélte a Kazinczy díjas Almalap) akár mozgásérzékelővé és előléptetheted a nyugdíjazott eszközt.

FaceTime után szabadon
Az ötlet - szerintem - a FaceTime láttán fogant meg a PeoplePower fejlesztői agyában. A rendszer alapja ugyanis nem több, mint két eszköz szoftveres összekapcsolása. Ami - lévén Apple eszközökről szó - sokkal egyszerűbb, mint a számos létező webkamerás rendszeré.
A Presence névre keresztelt alkalmazás használata sem kíván pilóta vizsgát vagy agysebészi kvalitást. A szimpla megfigyeléshez elég a megfigyelő iOS eszközt feltenni wifi-re és tápra, ha csak nem pár órás megfigyelésre készülünk. Az alkalmazásba a megfigyelő és a tartó iOS-es is be kell logolni. És nézni. Ami persze unalmas. Ezért jobb a riasztós üzemmód. A kém iOS rögzíti a látott képet és ha jelentős elváltozást észlel, a tartó iOS-en zenél, vibrál, csilingel, ugrál, tapsol.

Natasha Baker, Reuters

2013. május 7., kedd

Dobozból felhőbe

Az utolsók egyikeként az Adobe is bejelentette, befejezi a dobozos termék forgalmazást és mindent felhőn át intéz. Így ugyan a csőben lévő CS [Creative Suite] fejlesztések még kijönnek, de aki up-to-date akar maradni, az mehet a felhőbe, a CC-be [Creative Cloud] - a Gonosz Almalap látja a jövőt is, amikor Bcc: lesz az Adobe-ból. A bejelentést a MAX konferencián tette az Adobe, az ott elhangzottakból szemezgetünk a továbbiakban, illetve meghallgatjuk értő elemzők megjegyzéseit.

Ami fölénk vetül
A szoftverek neve mögé bekerül a CC jelzés - Photoshop CC -, a CC jelű szoftverek csak a felhőből tölthetők le. Tizenöt ilyen szoftver lesz, így tizenháromnak (beleértve a CC logót is) jobbra láthatod az új ikonját totemjét.
A felhőn át szinkronizálhatók a beállítások, a stílusok, betűk, színek - persze ez csak a csapat-felhőre érvényes. Az egyéni felhő ugyanis olcsóbb és valóban havonta (is) fizethető díjú, amíg a céges- csapatos-felhő bár havi árazású, de évente egy összegben fizetendő. A céges előnye, hogy megadható, adott licenszt, előfizetést, Adobe szóhasználattal seatet (széket) melyik Adobe ID-hez rendeled. A összerendelés bármikor módosítható.
A felhőn keresztül megoszthatók a munkák, akár a megrendelőnek is adható jog a megtekintéshez. A Photoshop CC-ből közvetlenül a Behance-re is lehet feltölteni. Hogy mi az a Behance? Második legjobb haverunk a Google mostoha-tesója, a Wikipedia.
A dobozukat féltően magukhoz ölelők számára az Adobe újabb esélyt kínál a CC-re váltásra. Azt, hogy itthon hogy lesz, nem sikerült kiolvasni a MAX előadó beszédéből, ha a nemzetközi trendet követjük, akkor [állítólag] nyár közepétől még akár CS3-ról is lehet CC-re váltani. Az első év havi díja (egyéni előfizetés) 29,99USD, cégeknek 70USD lesz - de ők mindjárt 12*70 dollárral fáradnak a kasszához.
Ami biztos nem lesz, az a CS7.
Ami biztos nincs, az a Fireworks CC.

Felhőjárók
A lassan egy éve elérhető Adobe felhő közel fél millió előfizetést vonzott be, mondta beszédében David Wadhwani, az Adobe digitális médiáért felelős első alelnöke. Az előfizetéses modellt több szoftvercég is árgus szemekkel követi, köztük a Microsoft is (vö. Office365).
Jöjjön egy rövid lista azok számára, akik átfogó képre vágynak Adobe és felhő ügyben (és pont tőlünk):
2013. március 28.,
   Az Adobe felült a felhőre - és dobta a dobozokat
2013. február 26.,
   Újragondolt kreativitás, az Adobe CEO a felhő-stratégiáról
2012. június 26.,
   Dobozból felhőbe, jó irányba halad-e az Adobe?
2012. április 24.,
   Adobe Cloud: programértékesítés kevesebbért
2012. április 23.,
   Ma Adobe Creative Suite 6

Megéri-e váltani?
Már rugóztunk ezen a kérdésen. Érdemes számolni. Biztos, hogy aki előfizetésre vált, annak évente (most cégekkel foglalkozunk) fizetni kell a díjat. Cserébe biztosan nem kap mást, mint szoftver-használati jogot. Az Adobe vagy fejleszt vagy nem. Akár ki is rúghat mindenkit a pénzügyén kívül, és amíg nem támad fel a konkurencia, addig szedi a pénzt.
Előfizetésből - maradva a törvényes vizeken - visszalépni dobozra csak a CS6 vagy korábbira lehet. Az így készült anyagokat egy ideig elfogadja a környezet. A honlapon nem látszik, hogy a készítő a DW előtt 10-20 százalékkal több időt töltött, mert nem lesznek annyira simulékony HTML5/CSS3 eszközei (vagy még frissebbek). A nyomdai anyag is elmegy addig, amíg megfelelő PDF-et tudunk generálni.
Szélsőséges eset, de van olyan cég, amely öt munkaállomással dolgozik. Minden negyedik hétvégén jön az informatikus, és újra húzza a gépeket, új Adobe ID-t kreál a 30 napos próba-verziókhoz. Gagyi? Az. Ha előfizetnének céges CC-re, az kerekítve vagy kedvezmény nélkül évi egy millió lenne. Ennél azért olcsóbb egy informatikus tucatnyi pár órás hétvégi munkája. Igen, írt scriptet, így kb. három óra alatt végez.

Az Adobe oldaláról sem tiszta minden, bár ott valószínűleg elég sok becslést, számítást végeztek. Ahogy említettük, a CC-ben az Adobe-t többé nem kényszeríti az eddigi másfél-két éves termék-frissítési ciklus. Ezek jó része amúgy is erőltetett volt, nem véletlenül használnak sokan CS3-4-5-5.5-t, ha annyira jó lenne, annyi újdonságot kínálna, annyira megérné, akkor mindenki CS6-ot használna, vagy legalábbis a többség. Nagyon sokan azok közül, akik megengedhetik maguknak, azok is csak azért upgradeltek, hogy ne veszítsék el az upgrade jogot.
Az Adobe számításai nem ismertek. Mások becslése szerint viszont az Adobe, ha minden eddigi vevőjéből előfizető lesz, akkor is csak fele annyi bevételre tesz szert, mint most. Akik ilyen számokra jutottak, úgy vélik, hogy az Adobe abban hisz, hogy a számtalan sötét verzió kifehéredik.

Még egy fontos megjegyzés. Az Apple netes szoftver eladása nem keverendő össze az előfizetéssel. Az előbbi - elektronikus - doboz értékesítés.

2013. május 6., hétfő

AirPrint helyett

Az Apple zárt világába nehezen jut be más gyártó eszköze. A bejutás alapfeltétele az Apple elgondolások maradéktalan követése. Így van ez a nyomtatással is, amire az Apple megoldása a csodás AirPrint. De mit tehetünk, ha már van nyomtatónk, és az nem AirPrint képes? Megszerezzük a handyPrint-et.

handyPrint
A használatnak egy erős kritériuma van: Mac kell hozzá. Több gyengébb is: (1) a nyomtatót az azonos wifi hálózathoz csatlakozó Machez kell kötni, (2) legalább 10.6.8 (Snow Leopard) vagy 10.7.5 (Lion) oprendszert kell használni és (3) két hét múlva apróbb összeg adományozása után marad életben a handyPrint.
A program a Netputing szájtról tölthető le, ott még további nyalánkságok is találhatók. A letöltés után a zip fájlt kibontjuk, majd az így kapott app-ot áthúzzuk az alkalmazások közé (hogy szokjuk, hogy ez a telepítés, bár most ennek nincs sok szerepe, de rend a lelke mindennek). Elindulás után a Syspref/Beállítások Other/Egyéb sorába - várhatóan a Flash, a Perian, a DivX és a Flip4Mac - mellé bekerül a handyPrint is. Kiválasztása után aktiválhatjuk a nyomtató-megosztást.



A kapcsolót ON állásba húzva azonnal láthatók a saját nyomtatóink. A nyomtatók alatt még érdemes virtuális nyomtatóként felvenni a „Mail as PDF" lehetőséget is.

iPhone-ról és iPadről nyomtatok
Ez a legegyszerűbb. Ahol csak nyomtatni lehet, nyomtathatunk. Mivel két nyomtatónk van - egy valódi Canon és egy levélküldő, mindig ki kell választanunk a kívántat. Gondolom azt, hogy a nyomtatót nyomtat, nem kell elmagyarázni, a levélküldésnél a telefonról „nyomtatott" anyag PDF-ként levélcsatolmánnyá lesz a Macen (én Mailt használok, Gmail, Outlookot nem tudom). A Netputing oldalán több oktató videóit is talál az, aki elakadna.

2013. május 4., szombat

iPad Kútgém

Hétvégi ajánlatunk a Swipe magazin. (A cím magyarázata a swipe egyik jelentése a kútgém - vö. gémes kút -, de a szó fordítható erős ütésnek, nagy csapás a fejre-nek, verésnek, emelőkarnak, lengőkarnak vagy nyomókarnak, hitelkártya lehúzásnak, ellopásnak, elemelésnek.
Az iPaden is olvasható magazin az iOSjátékok szenvedélybetegeinek nélkülözhetetlen információ forrása. Előzetesek, leírások, linkek. A lap ingyenes. Amíg letöltődik, elmondjuk, hogy kint minden bizonnyal süt a nap vagy sötét éjszaka van, jó idő vagy esik - de mindenképp van élet az iPaden túl.

2013. május 3., péntek

Az aranyszájú, a technikai zseni és az Apple

"Legyen egy aranyszájú szépfiú és egy magának való technikai zseni" - mondta egy cégekbe befektető guru arra a kérdésre válaszolva, hogy mi győzi meg őt akkor, amikor egy cég tőkebevonást kérve prezentálja dolgait. Az Apple esetében ez a páros Steve Jobs (a félreértések elkerülése végett ő volt a jó svádájú) és Steve Wozniak volt. És bár az Apple mostanában nem igen keres befektetőt, azért érdemes a fenti gondolat jegyében ránézni a cégvezetésre. [Könyvajánlat]

De ki lesz az aranyszájú?
Tim Cook hosszú éveken át volt Jobs mögött az egyik alelnök, majd az első alelnök. Felelős volt a gyártásért, logisztikáért, felügyelte a beszállító partnereket. Ezt remekül végezte - különben Jobs menesztette volna. Viszont ez a munka nem csili-vili, nem látványos, nem alkotó a szó Apple-i innovációs értelmében. Ez egy nagyon fontos háttérmunka. Bár Tim nem „technikai zseni", de azzal egyenértékű. De biztos, nem egy „aranyszájú".
Scott Forstall számos Jobs-i tulajdonsággal bír, aranyszájúságért elég visszanézni a WWDC-s vagy MacWorldös bemutatókat. Ő volt az iOS fejlesztés felelőse - és ugye az iOS a jövő -, amíg a térkép botrány miatt ki nem rúgták.
Johny Ive-ról a szűk szakmán kívül a kutya se tudná, hogy kicsoda, ha Jobs nem hívja és veszi fel az Apple megújításakor vezető dizájnernek. iMac, iPod, iPad, MacBookok ... hosszú sora az Ive tervezte termékeknek, amelyek méltán lettek iránymutatóvá, követendővé, másolandóvá. Megválaszolatlan kérdés, hogy Jobs nélkül is ilyen csúcs-dizájnt alkotott volna Ive? Ive-ot nem rég a dizájn mellett további területek vezetőjévé nevezték ki, így ő a felelős az új iOS és OS X felületéért - lásd a tegnapi pletykákat. Viszont látva Ive eddigi videó-interjúit, ő sem az az „aranyszáj", aki vágyat, álmot tud eladni befektetőnek, vásárlónak.
Én úgy gondolom, hogy ha az új dizájn elnyeri a felhasználók tetszését, akkor Ive még sikeresebb lesz, de Cook bizton megmarad vezetőnek, hiszen bizonyítja, hogy az ő vezetésével is innovatív, „forradalmi", blabla az Apple. Ha nem nyer az új dizájn, akkor viszont Ive viszi el a balhét. És ezzel újabb álmodásra képes „technikai zseni" esne ki a cégből.

Tehát, hol is van az az arányszájú cégvezető?

2013. május 2., csütörtök

Új dizájnnal jön a következő OS?

A WWDC bejelentésével egyidőben megindult a jól értesültek pletyka-áradata, mi mindenre számíthat az a villámkezű, aki bejutott a konferenciára. Az első áradat - meghökkentő és lehetetlenkedő - szerint az új OS és iOS dizájn nem lesz sem árnyékvetős, sem csillámlós, amire leginkább hasonlít, az a ... Microsoft „Metro" felülete. Puff!

Majd meglátjuk
Meg. A Johny Ive vezette dizájn csapat egyre több területre nyomul be, az ikonok és felület áttervezése - ha megtörténne - biztos az ő érdeme volna. A pletykák arról is szólnak, hogy az ikonok nem lesznek annyira szájbarágósak, mint most, amikor a Naptárt egy naptárlap, a jegyzettömböt a (itthon oly népszerű) sárga jegyzettömb jelzi. Az új stílust többen is „flat design"-ként írták le, ami laposságot jelent, azaz nem imitálják a térbeliséget.
A múlt heti Photoshop képzésünkre behallgattam, az oktató épp arról beszélt, hogy a szoftverben, neten mindmáig a telefon gomb utánzása a cél. A felhasználó számára a benyomhatóság látványa jelzi, ez egy gomb. A Windows „Metro" felülete a felhasználói elemzések szerint azért kevésbé sikeres, mert az emberek nem mindig kattintanak, nyomnak oda, ahová lehetne. A felületen nem látják meg a gombot.
Ugyanakkor több neves vizuális kultúrát oktató is kifejtette, a telefonok kis kijelzőjén nem lehet látványos 3D trükköket elkövetni. Mi majd meglátjuk, legkésőbb a WWDC-n (amit az újaknak oldjunk fel: World Wide Developer Conference, azaz fejlesztői konferencia), ami az Apple egyetlen éves nagy rendezvényévé lett a januári MacWorld elporladását követően. Aztán meglátja az Apple, hogy - ha, akkor - szeretjük-e.