2023. március 8., szerda

Jegyzet alapú szövegszerkesztés: Notenik 10

A Notenik egy szövegíró–jegyzetkészítő alkalmazás, amely ellenőrzést, áttekintést biztosít a jegyzetei felett. A jegyzetek szövegfájlként mappákban tárolódnak, és bármely szöveg- vagy Markdown–szerkesztőben elérhetők és szerkeszthető. A Notenikes mappa lehet az iCloudban, vagy – akár egy másik – a Dropboxban vagy a Google Drive-ban. (Én nem használtam ezt az alkalmazást, a leírást az iLife magazinból honosítottam.)
A jegyzetek formázhatók a Markdown1 segítségével, és lábjegyzeteket, idézeteket adhatunk hozzá, tartalomjegyzéket hozhatunk létre egy hosszú jegyzethez vagy jegyzetgyűjteményhez, és hivatkozhatunk más jegyzetekre is.
A jegyzet kivétele a Notenikből egyszerű, ezt a célt szolgálja a Megosztás menü. Itt választhatunk HTML-exportot, webkönyv formátumot – csodára ne számítsunk, viszont a nem kell más megoldást keresni. Több jegyzetet sorozatként menthetünk egyetlen fájlba. Az alkalmazás ír és olvas XML-t, tabulátorral tagol fájlt, OPML-t ... is.
A Notenikban lehet címkézni a jegyzeteket, de létrehozhatunk más mezőket is, mint az aktuális dátum, állapot, létrehozás dátuma, szerző és forrásmegjelölés, de bármi más is.
A Notenik támogatja a szkriptek írását és futtatását, a futás-eredményről szóló jelentést is készítését. Érdemes megnézni az alkalmazással együtt érkező „Alkalmazáskatalógus feltöltése” szkriptet, jó ötletadó lehet. (Ez a szkript létrehoz egy katalógust az Alkalmazások mappában (vagy bármely más mappában, amelyet megadunk neki) található alkalmazásokról, beleértve az egyes alkalmazások metaadatait is.
Natív Mac-alkalmazásként a Notenik felülete, menüi és billentyűparancsai ismerősek. Azonban a testre szabhatóság mértéke azt mutatja, hogy rengeteg menüopció létezik, ez elsőre félelmetesnek tűnhet. Szerencsére egy kiváló kézikönyvet találunk a fejlesztő webhelyén. Az alkalmazás elérhető az App Store-ban (csak Macen fut), használatához macOS 10.13 vagy frissebb oprendszer kell.

1 Markdown: olyan szöveg, amely némi formázási megoldások megadását egyszerűsíti, például a _dőlt_ automatikusan dőlt lesz, a **félkövér** pedig félkövér, a [[hivatkozás]] pedig link. Itt olvashatsz a Markdownról többet és jobbat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése