2023. március 13., hétfő

macOS Elsősegély: alulról vagy felülről?

Kérdés: a Lemezkezelő (Disk Utility) használatakor melyiket kell először ellenőrizni: a lemezt vagy a köteteit?
A hagyományos bevált gyakorlatok szerint a kötetek ellenőrzése vagy javítása előtt tudni kell, hogy nincs semmi baj a lemez partíciós táblájával. Ezt követően kell futtatni az Elsősegélyt először a lemezen, majd minden tárolón, végül pedig a tárolókon belüli minden köteten.
Az Apple File System (APFS) mégis más: az Apple következetesen azt javasolta, hogy kezdjük a Disk Utility First Aid alkalmazást a köteteken, és miután azokat kijavította az alkalmazás, ellenőrizzük a tárolókat, és hagyjuk a lemez particionálását a végére. További információért érdemes ezt az oldalt felkeresni.
Az egyik fontos tulajdonság, amelyet az Apple nem említ – amely befolyásolhatja az ajánlást – az Elsősegélynyújtás a köteten ellenőrzi az összes pillanatfelvételt is. A Time Machine biztonsági másolatait tároló kötetek esetében ez időigényes, és jobb a tároló ellenőrzése előtt elvégezni. A problémák nagy valószínűséggel a kötetekben fordulnak elő, és kevésbé a lemez legfelső szintű particionálásában, így az alulról felfelé történő munka valóban logikus.
A még régebbi HFS+ formátumot használó lemezek mindkét módon ellenőrizhetők és javíthatók, mert nincs tárolójuk, mivel a HFS+ kötetek önálló partíciók.

A Lemezkezelő használatával bánj óvatosan, tudsz vele kárt okozni! Ha nem vagy biztos magadban, inkább kérj segítséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése